Betaler en halv million for uteservering her: – Kritisk dyrt

2 hours ago 1


Store utelivsaktører sier det er blitt så dyrt å leie gategrunn i Oslo at de må vurdere hvor de skal ha uteservering neste år. Ap vil barbere regningen med en firedel.

 Nevzat Arikans restauranter i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka har byens nest høyeste priser for leie av gategrunn. Foto: Hans M. Jordheim / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Store deler av Oslos utelivsbransje har det økonomisk tøft om dagen. Tall til og med oktober viser at omsetningen har falt med 1,1 milliarder kroner fra i fjor.

Samtidig øker kostnadene. Også regningen fra kommunen.

– Det er blitt kritisk dyrt å leie ute, sier Nevzat Arikan, daglig leder i Rodeløkka Invest. Rodeløkka Invest. Utelivskonsernet står bak Oslo-restauranter som Nedre Foss Gård, Arakataka, Trattoria Popolare, Café Tekehtopa og Zarathustra Meyhane.

På sommerhalvåret er uteservering et viktig trekkplaster. For det skal kommunen ha betalt. Nøyaktig hvor mye avhenger av beliggenheten. Blant de sentrumsnære bydelene er Sagene billigst, mens Grünerløkka er dyrest.

Prisene varierer også innad i bydelen. Flere av Arikans steder ligger i travle, og dermed dyre, Løkka-gater.

For 87 kvadratmeter utenfor restauranten Zarathustra betalte han 492.000 kroner i år. Det ga ham tilgang til uteservering i perioden april til september.

Rett nedenfor ligger Trattoria Popolare. Der har Arikan i år betalt 737.000 kroner for å ha uteservering på de 131 kvadratmeterne. Prisen er altfor høy, mener han.

– Vi betaler mer per kvadratmeter ute enn inne. Og i motsetning til gårdeier, som investerer i bygget, gjør ikke kommunen noen ting. De feier ikke engang.

Les på E24+

Tar du stor risiko i aksjemarkedet?

Steinharde vurderinger

Morten Guldvik, daglig leder i SkagstindgruppenSkagstindgruppenStår bak steder som Pokalen, Telegrafen, Faksen Bar og Casa Pisano. , mener leienivået ikke står i stil med den usikre inntjeningen.

– I alle fall ikke med det været vi hadde i sommer. Får man halvannen måned med dårlig vær, så taper man plutselig penger på uteserveringen, sier han.

Guldvik forteller at det har skjedd et skifte. Før var det en «nobrainer» – dersom det var mulighet for uteservering, så utnyttet man det.

– Nå må vi gjøre steinharde vurderinger.

Morten Guldvik

Daglig leder i Skagstindgruppen.

Han sier han forstår at kommunen skal ha sin del av kaken. Samtidig mener han at dersom den ønsker å legge til rette for et yrende folkeliv, så burde den gjøre noen endringer. For eksempel å legge om til omsetningsbasert leiepris.

– Et fortau står for en veldig begrenset kostnad for kommunen. Jeg tror det er uklokt å legge opp til et løp som fører til at utelivsaktører ender med ikke å ha uteservering.

Les på E24+

Har spart 250.000 i år: – Noe alle kan få til

– Da dør du

Sommeren ble våt i Oslo i år. Omsetning på omtrent syv millioner regnet vekk, forteller Arikan i Rodeløkka Invest.

– Hvis det bøtter ned, taper vi rundt 100.000 om dagen, kanskje mer, sa han til DN i sommer.

Nevzat Arikan

Daglig leder og medeier i Rodeløkka Invest.

Da kan det komme folk å si at «du må jo ikke ha uteservering», forteller 61-åringen.

– Men kan du, i dagens Norge, droppe uteservering hvis du først har muligheten? Nei, da dør du. Du mister kundene og markedsandelene. Så du føler at du blir tvunget til å ha det.

Men kanskje ikke på full kapasitet, legger han til.

– Vi vurderer nå hvor mye vi skal leie neste år. Kanskje begrenser vi oss noe, at vi har 60 plasser i stedet for 100. Eller kanskje vi dropper å kjøpe for hele sesongenhele sesongenMan har tre valg om man vil leie gateareal til uteservering. Man kan betale per måned, per sesong (april-september) eller per år. Prisen per måned blir lavest ved å kjøpe for hele året. , siden den inkluderer både april og september. Men da må vi betale mer per måned.

Uteserveringen på Trattoria Popolare nederst på Løkka er et trekkplaster på sommerstid – dersom været er bra. Foto: Trattoria Popolare

Han mener byrådet burde se til byer som København og hvordan de tilrettelegger for utelivsbransjen der.

– Oslo kommune må begynne å bli stolt av sine utesteder og restauranter.

Ap ønsker kutt på 10 mill.

Den politiske makten er det Høyre og Venstre som har i Oslo.

Marthe Scharning Lund, gruppeleder hos opposisjonspartiet Ap, forteller at utelivets økonomiske vansker er en problemstilling de tar på alvor.

– Vi er opptatt av å ha en levende by. Én av tingene som skaper det, er liv på gaten. Vi har snakket med mange i bransjen og forstått at gategrunnsleien er én av tingene som gjør det krevende for tiden. Og vi ser at den er lavere i byer som Stockholm og København.

Marthe Scharning Lund

Gruppeleder for Oslo Arbeiderparti.

Derfor foreslår partiet å kutte gategrunnsleien med 10 millioner, tilsvarende 25 prosent av dagens nivå.

– Det er en nødvendig, god og ubyråkratisk investering. Vi forventer at Høyre og Venstre slutter seg til tiltaket.

– Hvordan skal dere dekke det inn?

– Oslo kommune har et budsjett på 105 milliarder, og dette har vi prioritert å finne rom til i vårt alternative budsjett.

Skal se på prisene

Marit Vea (V), byråd for miljø og samferdsel, skriver i en e-post at «byrådet skal legge godt til rette for levende gater med uteservering og arrangementer.

Marit Vea

Venstre-byråd for miljø og samferdsel i Oslo.

Men det er et problem at det er ulike priser, slik E24 har vist, og ulik praksis for utleie i ulike deler av kommunen, mener hun.

– Sprikende praksis er både vanskelig å forholde seg til for leietakerne og lite effektivt for kommunen.

Derfor har byrådet satt i gang en helhetlig gjennomgang av feltet. Den skal se om det er behov for likere priser, blant annet.

– Det arbeidet er vi gang med, og det er for tidlig å si hva som blir utfallet, skriver Vea.

Read Entire Article