Det ble en markant opptur på Oslo Børs fredag: Tungvektere trakk Hovedindeksen opp.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen med en oppgang på 1,31 prosent.
Norsk Hydro endte dagen med en oppgang på 7,13 prosent, uten at det kom noen selskapsspesifikke nyheter.
Imidlertid har det kommet nyheter fra finansdepartementet i Kina. De varsler endringer i skattepolitikken for en rekke eksportvarer, blant annet aluminium. Aluminiumsprisen steg etter at nyheten ble kjent.
Dette er årets største prosentvise kursoppgang for Norsk Hydro på børsen i løpet av én dag.
Equinor-løft
Oljeprisen steg torsdag, men svekket seg igjen fredag. Et fat nordsjøolje (brent spot) handles for rundt 71,7 dollar ved stenging på Oslo Børs, en nedgang på rundt 0,5 prosent siden midnatt.
Torsdag holdt Oslo Børs seg i positivt terreng, og stigende olje- og gasspris bidro til at olje- og gasskjempen Equinor fikk sin beste dag på børs på mer enn ett år.
Equinor endte dagen opp 2,92 prosent fredag.
Les på E24+
Frykter handelskrig: – Trumps seier er et steg i feil retning for internasjonal handel
Svakere utsikter
Bakgrunnen for prisfallet fredag skyldes høyere forsyninger fra USA og OPEC+, i tillegg til bekymringer for den økonomiske situasjonen i Kina, skriver Reuters.
Kina er verdens største importør av råolje, og fersk statistikk viser at raffineriene i landet behandlet 4,6 prosent mindre råolje en året før.
Samtidig anslo IEA torsdag at verden står overfor et oljeoverskudd i 2025.
Slik endte dagen for de mest omsatte aksjene på Oslo Børs, foruten Equinor og Hydro:
- Kongsberg Gruppen er ned 0,91 prosent
- Frontline er ned 2,43 prosent
- DNB er opp 1,05 prosent
- Aker BP er opp 1,82 prosent
BW Offshore-ras
Rederiet, som bygger, eier, leaser og opererer fartøy for olje- og gassindustrien, fikk en omsetning på 150,9 millioner dollar i tredje kvartal. Samme periode i 2023 ga inntekter på 156,4 millioner dollar.
Før skatt falt resultatet fra 36,1 til 15,5 millioner dollar.
Økte kostnader ved Barossa FPSO-prosjektet trekkes frem. FPSE-er er flytende installasjoner (produksjonsskip) som brukes offshore.
Selskapet satt ved utgangen av kvartalet på 707 millioner dollar i tilgjengelig likviditet.
Aksjen endte dagen ned 12 prosent.
Sikrer kontrakt
Bildelprodusenten Kongsberg Automotive har fått en forlengelse av en kontrakt verdt over 21,5 millioner euro i estimert livstidsinntekt for væskeoverføringsenheter.
Den seksårige kontrakten, som starter i januar 2025, er tildelt av en global original utstyrsprodusent (OEM) med hovedkontor i Europa.
I slutten av oktober meldte selskapet at det skal kutte 150 jobber og vil spare 10 millioner euro årlig fra og med 2025 som et svar på lavere etterspørsel. Samtidig nedjusterte selskapet sin guiding for 2024.
Aksjen steg kraftig i september, da de ble kjent at investor Arne Fredly kjøpte 12 prosent av aksjene, men er så langt i år ned mer enn 32 prosent.
Aksjen steg 3,32 prosent fredag.
I tillegg har det kommet flere andre nyheter siden Børsen stengte i går:
- Skatteetaten har levert en konkursbegjæring mot Teco 2030 Innovation Center, et heleid datterselskap av Teco 2030, som utvikler hydrogen-brenselceller. Teco 2030-aksjen falt 32,56 prosent.
- Oljeselskapet BW Energy leverte rekordhøy produksjon og kontantstrøm i tredje kvartal 2024. Resultatet før skatt endte på 65,3 millioner dollar, opp fra 30,9 millioner i 2023. Aksjen steg 4,67 prosent.
- Oljeserviceselskapet Beerenberg melder om en omsetningsøkning på 38 prosent i tredje kvartal 2024, i forhold til samme periode i fjor. Aksjen endte dagen opp 0,24 prosent.
Årets høyeste
Norge eksporterte varer for 162,6 milliarder kroner i oktober.
Det er den høyeste eksportverdien i en enkeltmåned så langt i år, ifølge SSB.
Det kan i stor grad tilskrives økte inntekter fra naturgass- og fastlandseksporten, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.
Det var rekordhøy verdi på fiskeeksporten i oktober, på nesten 18 milliarder kroner. Makrelleksport trakk særlig opp, ifølge SSB.
Eksportinntektene totalt endte likevel 6,1 prosent lavere enn i oktober i fjor.
I en tidligere versjon av artikkelen sto det at Kina er verdens største eksportør av råolje. Dette er feil. Kina er verdens største importør av råolje. Artikkelen ble oppdatert 15. november 2024 kl. 13.43.