Besøkte politisk fange i Baku: - Sterkt inntrykk

2 hours ago 4


Kortversjonen

  • Aserbajdsjan har fengslet flere aktivister før FNs klimatoppmøte i Baku.
  • Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim besøkte korrupsjonskritiker Gubad Ibadoghlu i husarrest og understreket behovet for menneskerettighetsarbeid.
  • – Det er paradoksalt at en klimaaktivist er fengslet under et klimatoppmøte, mener Norges utviklingsminister Tvinnereim.

Denne uken fortalte VG historien om Bayram (26) som måtte flykte fra hjemlandet Aserbajdsjan etter at hun ble lagt i bakken av politiet for å organisere en feminist-protest.

Kort tid etter ble faren til Bayram, den anerkjente korrupsjonskritikeren Gubad Ibadoghlu, overfalt og kidnappet av myndighetene da han var hjemme for å besøke sin syke mor. Han sitter nå i husarrest.

Sammen med en rekke menneskerettighetsorganisasjoner har eksil- aserbajdsjanere VG har snakket med bedt om at Norge tar seg tid til å besøke politiske fanger når de reiser til klimatoppmøtet.

 Utenriksdepartementet / UDGubad Ibadoghlu ( ryggen til) sitter i husarrest i moren hus, der han var på besk da politiet pågrep han. Foto: Utenriksdepartementet / UD

Nå har utviklingsminster Anne Beathe Tvinnereim (Sp) besøkt Gubad Ibadoghlu i fengsel.

– Det gjorde et sterkt inntrykk på meg, sier hun til VG over telefon fra Baku.

Hun forteller at Ibadoghlu var merkbart preget og redusert.

Hvem er Gubad Ibadoghlu?

*En fremtredende aserbajdsjansk økonom, forsker og menneskerettighetsforkjemper, kjent for sin kritikk av korrupsjon og manglende demokrati i Aserbajdsjan.

* Ibadoghlu var en av tre finalister til den prestisjetunge Sakharovprisen for tankefrihet 2024. Prisen deles ut av Europaparlamentet.

*Ibadoghlu har publisert over tjue bøker om politikk knyttet til naturressurser og inntektsforvaltning, med fokus på god styring og "petro-autoritarisme".

*Som styremedlem i Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) fra 2013 til 2019, arbeidet han for å fremme åpenhet i utvinningsindustrien.

* I juli 2023 ble Ibadoghlu arrestert i Aserbajdsjan på anklager om produksjon, anskaffelse eller salg av falske penger. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har fordømt arrestasjonen som politisk motivert.

*Under fengslingen forverret hans helsetilstand seg betydelig, noe som førte til at han ble overført til husarrest i april 2024.

– Han har jo en hjertesydom som antageligvis krever en operasjon. Han var kortpustet og tynget av situasjoenen, sier Tvinnereim.

Det sitter over 250 politiske fanger i Aserbajdsjan. Situasjonen har blitt verre de siste årene.

Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner har påpekt at flere kritikere av regimet har blitt satt i fengsel i forbindelse med FNs klimatoppmøte som foregår i Baku denne uken og neste.

 Utenriksdepartementet / UDFoto: Utenriksdepartementet / UD

Ibadoghlu er bekymret for hva som vil skje etter at klimatoppmøtet er ferdig, forteller utviklingsministeren.

– Han fryktet det ville bli mye vanskeligere når verdens søkelys forsvinner.

Innesperret i eget hus

Flere politiske fanger i Aserbajdsjan får ingen rettslig prosess.

Ibadoghlu kan søke helsehjelp, men i Aserbajdsjan er det neppe trygt for ham å oppsøke hjelp.

– Han stoler ikke på det medisinske personellet her og mener en tidligere prøve som ble tatt av ham var forfalsket, sier Tvinnereim.

Tyskland har forsøkt å sende en hjerteekspert til landet for å sikre ham den hjelpen han trenger. Men dette har myndighetene nektet.

 Aziz Karimov / Reuters / NTBGubad Ibadoghlu før han ble arrestert. Foto: Aziz Karimov / Reuters / NTB

Tvinnereim forteller at Ibadoghlu sitter i husarrest i huset til moren sin, som også er syk.

– Han må møte regelmessig på den lokale politistasjonen og det skal han gjøre i all fremtid. Han får ingen vurdering av tilstanden sin. Han sitter i husarrest på ubestemt tid og det er en enorm belastning for ham.

Ibadoghlu uvar rådgivende medlem i en rekke internasjonale forum før han ble satt i fengsel blant annet i organisassjonen EITI som jobber for transparens i oljeindustrien. De har hovedkontor i Oslo, og Ibadoghlu fortalte at han flere ganger har besøkt Norge og er glad i landet.

– Jeg synes det var utrolig sterkt som nordmann fra et land som også er en stor oljeindustri, men hvor vi har en sektor preget av transparens, åpenhet og god forvaltning. Gubad har sittet i Oslo og jobbet for å sikre antikorrupsjon i oljeindustrien og nå sitter han i husarrest under forferdelige forhold. Under et klimatoppmøte.

– Hvordan reagerte myndighetene på at dere besøkte en politisk fange?

– Foreløpig har vi ikke fått noen reaksjoner, sier Tvinnereim.

– Jeg er veldig glad vi fikk til å møte ham.

Her er noen av de mest omtalte arrestasjonene

  • Anar Mammadli, en veteran innen menneskerettighetsaktivisme, og som nylig var med på å grunnlegge en klimarettferdighetsgruppe, ble arrestert av myndighetene.
  • Den 26 år gamle journalisten Nargiz Absalamova er fengslet for å ha dekket miljøprotester, og risikerer 12 år i fengsel.
  • Totalt sitter over 20 journalister fengslet i landet.
  • Direktøren for Abzas Media har meldt om utstrakt bruk av tortur i varetektsfengselet hvor han og kollegene hans holdes.
  • Det sitter minst 250 politiske fanger i aserbajdsjanske fengsler.

Møtte utenriksministeren

Tvinnereim møtte også den aserbajdsjanske utenriksministeren lørdag. Da sa hun at Norge forventer at fanger i Aserbajdsjan får en rettferdig rettsprosess med hensyn til menneskerettighetene og andre behov de har krav på.

 UtenriksdepartementetNorges utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim ( v) i møte med Aserbadjans utenriksminister Ceyhun Bayramov. Foto: Utenriksdepartementet

– Vi tok opp menneskerettighetssituasjonen og understreket at det vil bli vanskeligere for Aserbajdsjan å få tettere bilaterale samarbeid og utenlandske investeringer dersom de fortsetter å bryte menneskerettighetene.

Norge la ned sin ambassade i Aserbajdsjan mellom 2018 og 2019. Equinor har også trukket seg ut av oljelandet.

– Det ble for vanskelig å jobbe der, sier Tvinnereim.

Tvinnereim sier hun tok opp situasjonen til både Gubad Ibadoghlu og menneskerettighetsforkjemperen og klimaaktivisten Anar Mammadli.

– Det er paradoksalt at en klimaaktivist er fengslet under et klimatoppmøte.

– Hvordan svarte utenriksministeren på kritikken?

– Svaret var ganske enkelt at utenriksminiseren mente kritikken av menneskerettighetssituasjonen skyldes manglende kunnskap og innsikt om situasjonen i landet.

Etter Tvinnereims besøk skriver Gubad Ibadoghlus 26 år gamle datter til VG at møtet gjør en forskjell:

– Det viser hvordan Norge bryr seg om menneskerettigheter og demokrati, og ikke er redd for å støtte det aserbajdsjanske sivilsamfunnet. Vi har prøvd å få andre land til å besøke faren min, men Norge er det eneste som har tatt initiativ til dette. Det er veldig viktig fordi det sender et signal til den aserbajdsjanske regjeringen om at faren min sitt liv er viktig, og at hvis de gjør noe mot ham, så får det konsekvenser. Dette møtet gir faren min beskyttelse.

Read Entire Article