Ber Stoltenberg svare om Oljefondets investeringer i Israel

5 hours ago 7


Francesca Albanese er FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i de palestinske områdene.

Den italienske juristen er en tydelig kritiker av Israel, og har blant annet anklaget landet for folkemord i Gaza.

I et brev til Jens Stoltenberg ber hun regjeringen sørge for å avvikle investeringer i selskaper som er direkte og indirekte involvert i Israels utnyttelse av det okkuperte palestinske området.

I februar intervjuet NRK Francesca Albanese. Se intervjuet her:

Møt FN-toppen Francesca Albanese. Som en av Israels argeste kritikere, er hun både elsket og hatet. Hun mener Israel begår folkemord, og beskyldes selv for å være konspiratorisk og jødehater.

Hun er kritisk til investeringer som kan knyttes til ulovlige bosettinger og våpenindustrien som forsyner Israel.

Hun mener det reiser spørsmål om Norges folkerettslige forpliktelser, og at Norges investeringer i verste fall kan legge til rette for Israels forbrytelser.

Moxnes: – Historisk

Det er oppsiktsvekkende og viktig at FNs spesialrapportør tar direkte kontakt med finansminister Jens Stoltenberg om Oljefondet, sier Rødts utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes og fortsetter:

Hun påpeker at vi har et etikkråd, men at vi til tross for det, er investert i selskaper som er direkte forbundet med okkupasjonen.

Bjørnar Moxnes sitter på en stol

Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson for Rødt, sier de har levert forslag i Stortinget som er i tråd med det FN ber om.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

Albanese ber i brevet om et tydelig svar på hva som vil gjøres innen 30. mai for å få investeringene i henhold til folkeretten.

Dette er historisk, det er nytt, og det vil nok gi en del vanskeligheter for regjeringa å komme seg unna, mener Moxnes.

Finansdepartementet ønsker ikke å gi noe svar til NRK i denne saken før de har besvart brevet fra Albanese.

Vi bekrefter å ha mottatt brev fra FNs spesialrapportør. Brevet ligger til behandling i departementet og følges opp på vanlig måte, skriver departementet til NRK.

I Politisk kvarter mandag morgen sa Stoltenberg at Norge mener bosettingene er ulovlige, men at Oljefondet ikke vil utelukke israelske selskaper bare fordi de opererer på Vestbredden.

– Vi trekker oss ikke ut av alle selskaper som opererer på Vestbredden, sa Stoltenberg.

Jens Stoltenberg har ikke sagt om han vil støtte en Israel-boikott. Før nå.

Han sier det er vanskelige avgjørelser, og at Etikkrådet er satt til å finne ut om selskaper medvirker til folkerettsbrudd.

– Vi må være sikre på at vi trekker oss ut av de riktige selskapene, sa han.

Fjerner israelsk selskap

11. mai ble det israelske selskapet Paz ekskludert fra Oljefondet.

– Ved å drive infrastruktur for leveranse av drivstoff til israelske bosettinger på Vestbredden, medvirker Paz til at bosettingene der opprettholdes, skriver Etikkrådet i sin begrunnelse.

De skriver videre at bosettingene er etablert i strid med folkeretten, og at deres opprettholdelse utgjør et pågående folkerettsbrudd.

en mann i mørk dress

Finansminister Jens Stoltenberg sier Norge ikke kommer til å trekke seg ut av alle selskaper som opererer på Vestbredden.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Moxnes mener brevet fra Albanese vitner om at reglene må bli strengere.

Det er jo dette som er så spesielt og oppsiktsvekkende. Albanese, FNs spesialrapportør, går gjennom investeringene, påpeker at vi har et etikkråd, og at investeringene til tross for det ikke er i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser.

Så FN er fullt klar over Etikkrådets eksistens og også deres manglende handlekraft. Og det er jo det som radbrekkes i brevet sendt fra FN til Jens Stoltenberg, sier Moxnes.

Publisert 13.05.2025, kl. 17.33

Read Entire Article