Ber regjeringen om en plan for finansnæringen: – Må se på landene som er best i Europa

1 week ago 11


Høyre vil ha en handlingsplan behandlet i Stortinget før sommeren.

 Næringspolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup, fremmet torsdag et forslag om en handlingsplan for finansbransjen i Stortinget. Her fra Høyres landsmøte i mars, 2025. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Bakgrunnen er at det er bedre rammevilkår for finansbransjen i våre naboland enn det er i Norge.

– Vi må sørge for stabilitet og gode rammevilkår som gjør det attraktivt å være her, og som bidrar til at vi tiltrekker oss flere virksomheter, sier næringspolitisk talsperson Nikolai Astrup i Høyre til E24.

Han fremmer forslaget på vegne av Høyre og stortingsrepresentantene Anna Molberg, Aleksander Stokkebø, Tina Bru, Mudassar Kapur og Mahmoud Farahmand.

– Det holder ikke bare å se til hva Sverige gjør, de har allerede satt ned en kommisjon som skal se på hvordan de skal bli enda bedre. Vi må se på de landene som er best i Europa, sier stortingsrepresentanten.

Les også

Landets største forvalter om fondsflukten: – Hjelper ikke å lukke gapet nesten

– Verdiskapning og inntekter

Fredag er siste frist for å fremme representantforslag om man vil ha det behandlet i Stortinget før sommeren.

Det er også planen.

– Norge står overfor en betydelig omstilling og vi trenger flere ben å stå på i fremtiden. Vi trenger arbeidsplasser som bidrar til høyere verdiskaping og inntekter til fellesskapet, sier Astrup.

Les også

Frykter utflagging av inkassobransjen: – Vi er del av et felles europeisk marked

– Tap for landet

Han peker på at flere forvaltere har valgt å flagge ut sine verdipapirfond til Finland og Sverige, og at stadig flere aktører tilbyr nå sine tjenester i Norge gjennom selskaper i Luxemburg.

– Det er et stort paradoks at du i dag som kunde i DNB kan kjøpe et fondsprodukt som er registrert i Luxemburg, men som ikke kan bli tilbudt fra Norge. Over tid bidrar dette til at forvaltningskompetansen flytter etter fondsregistreringen, sier Astrup.

Han peker også på at landets største forvalter, Storebrand Asset Management, med over 1300 milliarder pensjonskroner under forvaltning, i januar varslet utflagging av sine fond til Sverige.

– Når Storebrand gjør alvor av flyttingen, så vil du på litt lengre sikt se at forvaltningskompetansen bygges opp i Sverige, og ned i Norge. Det vil være et tap for landet, sier Høyre-toppen.

Les også

Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk

– Et paradoks

Han tenker også på andre deler av finansnæringen der konkurranseulempene mot EU har ført til utflagging, som har skjedd med en rekke nisjebanker.

– De flytter for så å tilby de samme tjenestene i Norge, det er jo et paradoks, sier Astrup.

Finansminister Jens Stoltenberg har nå ansvaret for å utforme en næringspolitikk for bransjen. På Finansnæringens dag tirsdag (bildet), omtalte han næringen som «blodomløpet» i økonomien. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

– I hvilken grad er du mer optimistisk til å få en handlingsplan på plass nå som Jens Stoltenberg har overtatt som finansminister?

– Vi har en finansminister som har større forståelse for finanspolitikk enn det vi hadde før, men det er ikke alt vi kan forvente å få gjennomslag for hos ham heller. Han er veldig glad i formuesskatt for eksempel, og økte den betydelig da han var statsminister, sier Astrup.

Han legger til at Stoltenberg også nylig i Stortinget har uttrykt begeistring for formuesskatten.

– Der kan vi forvente lite drahjelp. Men forhåpentligvis så kan vi forvente drahjelp på det som går på regulatoriske forskjeller, og beskatning og særregler som skiller seg fra våre konkurrenter i Europa, sier Astrup.

Les også

Astrup om fondsflukten: – Dette er tragisk for Norge

– Lite politisk oppmerksomhet

Han mener også at Høyre må sørge for et solid borgerlig flertall for få gjennomført de andre delene av politikken som er nødvendig for å lykkes.

Astrup ramser opp exit-skatten, fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital og å sikre at det er attraktivt for talenter å komme til Norge.

– Jeg mener finansnæringen har fått for lite politisk oppmerksomhet over tid sammenlignet med den viktigheten næringen har for Norge, sier Astrup.

Les på E24+

E24-kommentar: Exit-fjerning kan gi en overraskelse

Ikke vært tydelig

– Hvorfor har ikke Høyre eller andre partier tatt tak i dette tidligere?

– Jeg tror det skyldes flere ting. Dels at det har vært mange andre saker som har overskygget de spede protestene som har kommet fra næringen, som pandemi, oljeprisfall, og flyktningkrise, sier han, og fortsetter;

– Men dels skyldes det også at næringen heller ikke har vært tydelig på hvor alvorlig dette er, og det er først nå man ser konsekvensene. Da er det viktig at vi reagerer raskt, og får på plass nye rammevilkår, sier Astrup, og konkluderer;

– Jeg er opptatt av å se fremover, og å fokusere på hva som skal til for at Norge skal være det mest attraktive landet I Europa å drive næring fra. Det må også inkludere finansnæringen.

Les også

Nicolai Tangen vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større

Les også

Fondsflukten: – I ferd med å bli hengende etter

Les på E24+

Fondsflukten: Derfor klager bransjen

Les også

Vedum har sendt nye fondsregler på høring

Les også

Varsler nye skatteregler for fondsbransjen: – Nå fjerner jeg usikkerheten

Read Entire Article