Ber Oslo-teater legge milliarddrømmen i en skuff

2 hours ago 3


I første akt av Henrik Ibsens Et dukkehjem krangler Helmer med sin kone Nora om penger, før hun forlater ham to akter senere.

Helmer belærer sin kone:

«Spillefuglen er søt; men den bruker svært mange penger. Det er utrolig hvor kostbart det er å holde seg med et så lettsindig lite dyr».

Replikken oppsummerer finansministerens budskap til teatret - som han synes ikke er så rent lite kostbart heller.

 Helge Mikalsen / VGKOM TOMHENDT: Vedum kom tomhendt til teatret - om man kan regne en pengesekk på i hvert fall tre milliarder som tom. Her med teatersjef Kristian Seltun. Foto: Helge Mikalsen / VG

Teatrets ønskedrøm er en oppussing til 10 milliarder. Det inkluderer rehabilitering og en underjordisk teaterscene under et torg sentralt i Oslo sentrum.

Det er det bare å glemme først som sist, forteller Helmer, nei, unnskyld Vedum, til VG.

– Det er for dyrt. Så de planene bør de legge i en skuff og glemme, sier Vedum.

Han ber dem nå utvise nøkternhet, senke ambisjonsnivået og droppe tanken om å bygge en helt ny scene under Tullinløkka.

Saken er ennå ikke avgjort i regjering, men finansministeren og Senterpartiets syn er ikke til å ta feil av:

– De planene holder på å bli deres bane. Det er vanskelig å få politisk støtte til et så stort og dyrt prosjekt.

Fikk se forfallet

VG ble med da han fikk omvisning i teatret for å iaktta forfallet og behovet for rehabilitering med egne øyne - før han så sitt favorittstykke - Peer Gynt.

Vedum var på omvisninga som enhver pappa passert 40 år som er med barna sine på visning: Han banket litt på vegger, pillet litt på malinga og trampet på gulv her og der.

 – Hva har skjedd her? Er det noen som ikke har hatt helt peiling på maling? undrer Vedum. Han får ikke noen gode svar.  Foto: Helge Mikalsen / VGBANK-BANK: – Hva har skjedd her? Er det noen som ikke har hatt helt peiling på maling? undrer Vedum. Han får ikke noen gode svar. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Jeg gjorde det samme da jeg skulle kjøpe min første leilighet, men jeg hadde jo ikke peiling på hva jeg dreiv på med, som de fleste andre, sier han til VG på vei ned ei trapp.

Rolls Royce og Volvo

Vedum vekket oppsikt og harme da han stilte opp i Dagens Næringsliv og slaktet teaterplanene

– Det er klart man får mer for ti enn for tre milliarder. Men vi kan ikke velge Rolls-Royce når en Volvo kan duge. Det dyreste alternativet vil binde opp for mange av kulturmidlene som ellers kunne gått til gode prosjekter rundt om i landet, uttalte han.

 Helge Mikalsen / VG– Nei, fikk du meg med! En distriktsdemagog avbildet! Smeller det fra Vedums spinndoktor Skjalg Fjellheim til fotografen. Her avbildet til høyre i bildet. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Den Rolls Royce-kommentaren har noen folk hisset seg opp over, men de glemmer at Volvo er kjempebra. Men i vår oljerikdom har det blitt enkelt å vende seg til at vi alltid skal ha det aller dyreste. Men vi er nødt til å vise nøkternhet.

Og nettopp denne bemerkningen fra Vedum snek seg inn på scenen på Peer Gynt under tirsdagens oppsetning. Under femte akt, utveksler Peer Gynt noen ord med en kaptein. Der har hovedrolleinnehaver Herbert Nordrum lagt til linja til: «Men vi kan ikke velge Rolls-Royce når en Volvo kan duge.».

Det fallt i god smak hos Vedum sjøl.

– Jeg lo godt! Det er herlig å se at de har så mye humor, sjøl om det er mye følelser i sving. Og jeg var ikke alene i publikom om å le, så den traff godt.

Glad i Gynt

Vedum sier at han er for en Peer Gynt-entusiast å regne - og dette var femte gang han så stykket.

– Hvilken linje eller scene liker du best?

– Å, jeg vet ikke. Det er så mange, sier han, og følger opp:

– Men jeg tror det må være dette med «å gå utenom». Det er så allmenn-menneskelig. Og så fristende i hverdagen. Å ikke ta den vanskelige praten. Eller ikke å ringe noen man har vegret seg for.

– Men man kan ikke det. Jeg kan ikke det. I min jobb kan man ikke gå utenom, man må gå gjennom. Det er krevende, når man vet man vil møte motstand. Å gå utenom, eller velge minste motstands vei kan gi kortsiktig glede. Men kostnaden blir tilslutt veldig høy, sier han.

– Maner til nøkternhet

Og høye kostnader er noe av det verste finansministeren vet om.

Vedum sier at alle offentlige institusjoner må innstille seg på å utvise mer nøkternhet fremover.

Han peker på NTNU, og et arktisk universitetsmuseum i Tromsø. I begge tilfeller har regjeringa sagt at de må nedskalere - men at prosjektene fremdeles skal bygges.

 Helge Mikalsen / VGMØTER: Vedum møter skuespiller Jan Gunnar Røise før forestilling. Foto: Helge Mikalsen / VG

Finansministeren sier at samme medisin må til for Oslo-teateret.

– Vi har gode erfaringer med nedskalering. Det blir gode, og bærekraftige løsninger. Og her må vi huske på at Nationalteatret er en viktig nasjonal institusjon, og bygningen er en kulturskatt som vi må ta vare på - men vi må likevel være nøkterne.

– Derfor er jeg glad for at det nå er bestemt at vi skal få kvalitetssikret tallene og se om det er mulig å få en rimeligere utgave.

– Hvor mange milliarder er du villig til å bruke på rehabiliteringa?

– Vi peker på tre milliarder til rehabilitering. Også kan det bli noe mer for tilgang på andre scener i Oslo til å spille på midlertidig og eventuelt permanent.

Under rehabilitering vil teatret miste to av sine tre scener på hovedteaterbygget for å oppgradere resten av bygget til dagens standard. De trenger da scener andre steder i Oslo.

Vil ha et bra teater

Etter omvisningen møtte Vedum teaterdirektør Kristian Seltun og styreleder Gisele Marchand til et møte.

– Vedum mener dere ønsker dere en Rolls Royce-løsning. Hva tenker dere om det?

– Det har jeg skrevet en kronikk om i Aftenposten, svarer styrelederen kort.

 Helge Mikalsen / VGVedum i samtale med teaterdirektør Kristian Seltun og styreleder Gisele Marchand. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Okei. Hva er deres budskap til Vedum?

– Det skal vi ta direkte med ham.

– Notert. Hva er viktig for dere i denne saken?

– Det som er viktig for oss er at denne scenen blir bra og at teatret blir bra og at vi får erstattet scenen vi mister. For å få inn yngre og nye kunstnere og regissører. Og vi trenger et sted å være i mellomtiden.

– Så det er ikke så nøye med Tullinløkka, så lenge han leverer på de tre punktene?

– Det er det jeg nevnte som er det viktigste for oss, svarer hun.

Read Entire Article