14 slag i løpet av få sekunder. Det er stridens kjerne, samtidig som ingen av partene benekter de faktiske forhold.
De fem høyesterettsdommerne skal ta stilling til om politislagene i Kongsberg var lovlige – eller straffbare.
Advokatene på begge sider peker på tidligere eksempler de mener er relevante, og utfallet der har gått i alle retninger.
Prinsipiell sak
I dag fortsetter den to dager lange behandlingen i Norges høyeste rettsinstans.
Førstestatsadvokat Thomas Frøberg begynte på sin prosedyre i går ettermiddag, etter at forsvarer John Christian Elden gjennom fire timer holdt sin.
– Denne typen saker er vanskelig, rett og slett fordi det var en kaotisk situasjon og spørsmålet er hvordan politiet kan og bør opptre da. Det ser vi også ved at det er ulike resultater i tingretten og lagmannsretten. Derfor er det viktig at den behandles i Høyesterett, sier Friberg til NRK.
I retten onsdag la han vekt på at påtalemyndigheten mener den såkalte nedleggelsen av Kevin Simensen var ulovlig, og at det dermed var han som var i nødverge. Og nettopp nødverge er et sentralt begrep retten må ta stilling til, for det er noe også tiltalte har påberopt seg.
Den tiltalte politimannen er til stede i retten, men verken han eller andre vitner skal forklare seg. Det er bare forsvarer, påtalemyndigheten og en bistandsadvokat som skal fremme sine synspunkter.
- Tiltaltes forklaring: Her kan du lese hva politimannen sa i lagmannsretten
- De fornærmedes forklaring: Dette sa Kevin Simensen og Kristian Teigen
Økte krav
Kevin Simensen og Kristian Teigen er de to mennene som er fornærmet i saken. Ingen av dem er til stede i rettssalen.
Øystein Storrvik er deres nye bistandsadvokat, og han vil legge ned påstand om en høyere økonomisk oppreisning enn de ble tildelt i lagmannsretten:
- Der landet retten på at Simensen skal få 30.000 kroner. Det nye kravet er på 80.000.
- Teigen fikk i lagmannsretten 15.000 kroner, mens han nå mener seg berettiget til 25.000.
Storrvik vil begrunne dette i retten seinere i dag.
– Det er ikke vold
Tirsdag presenterte Elden en fersk rapport fra Politihøgskolen, som handler om hvordan politifolk har det når de havner midt i dramatiske situasjoner og må ta valg i løpet av sekunder.
Elden fikk i retten bare tillatelse til å vise til de generelle betraktningene i rapporten, ikke de punktene som handlet spesifikt om Kongsberg-saken.
Han viste også, som i lagmannsretten, til at politiet ikke bare har lov til å bruke maktmidler som slag, men at de også kan gjøre feil, uten å bli straffet. Det har også påtalemyndigheten på eget initiativ sagt tidligere i saken.
Samtidig er Elden tydelig på at han ikke mener det ble gjort feil natt til 30. oktober for to år siden, og at slagene var nødvendige i forsøk på å få kontroll på en mann som gjorde kraftig motstand mot politiet
– Maktanvendelse er ikke vold, men en tjenestehandling, og i ytterste konsekvens en tjenesteplikt. Så må det vurderes om det er nødvendig og forholdsmessig, sa Elden.
I tingretten for halvannet år siden ble politimannen frikjent. I lagmannsretten i april ble han dømt til 120 dagers ubetinget fengsel.
Publisert 13.11.2024, kl. 07.43 Oppdatert 13.11.2024, kl. 09.26