Equinor-styret ber eierne stemme ned alle forslag på årets generalforsamling, inkludert flere forslag om å droppe vindkraft.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Equinors styre anbefaler eierne å stemme ned alle de ti aksjonærforslagene til årets generalforsamling
- Flere aksjonærer foreslår at Equinor skal droppe satsing på vindkraft, men styret påpeker at eksisterende havvindanlegg er lønnsomme.
- En rekke aksjonærer ønsker at Equinor skal skjerpe sine klimaplaner i tråd med globale klimamål, men styret avviser at det er nødvendig.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Equinor-styret har for vane om å be eierne stemme mot forslag knyttet til klima eller nye strategiske grep rundt utenlandssatsinger eller fornybarsatsinger.
Tradisjonen holdes ved like under årets generalforsamling 14. mai. Styret ber Equinor-eierne stemme ned ti ulike aksjonærforslag.
Blant disse er flere forslag om å styre unna vindkraft:
- aksjonær Roald Skjoldheim foreslår at Equinor legger ned vindkraftsatsingen umiddelbart, og avvikler alle anlegg «så fort som overhodet mulig»
- aksjonær Tom Jacob Dybwad foreslår at Equinor trekker seg ut av alle havvindprosjekter, og at alle bonusordninger og lønnspålegg for styre og ledelse i 2025 droppes grunnet «økonomiske feilvurderinger» rundt vindkraft
Styret i Equinor er uenig. De fremhever havvind som viktig for energimiksen. Equinor har konkurransefortrinn grunnet sin erfaring fra store industriprosjekter til havs, mener de.
«Våre eksisterende havvindparker i produksjon er lønnsomme», skriver Equinor-styret.
Styret erkjenner at lønnsomheten i nye havvindprosjekter er under press, knyttet til høy inflasjon, rentekostnader og flaskehalser i leverandørkjeden. Det erkjenner også at miljøet kan påvirkes av slike utbygginger.
«Equinor jobber kontinuerlig for å styrke kunnskapen om hvordan man kan utvikle vindkraftprosjekter på en bærekraftig måte», skriver styret.
Avviser å droppe bonus
Equinor-styret er ikke enig i at bonus og lønnspålegg skal utgå på grunn av selskapets vurderinger rundt vindkraft.
Retningslinjene i Equinor overlater slike avgjørelser til styret, opplyser de.
«Fastsettelse av godtgjørelser til konsernledelsen for det enkelte år ligger med andre ord utenfor generalforsamlingens mandat», skriver Equinor-styret.
Styrets honorar fastsettes av bedriftsforsamlingen og er også utenfor generalforsamlingens mandat, påpeker styret.
Les på E24+
Equinor kutter i grønne mål: – Det markedet vil ha
Ber om absolutte kuttmål
Som vanlig foreslår flere eiere at Equinor skal skjerpe sine klimamål, som for øvrig ble nedjustert tidligere i år.
Og som vanlig anbefaler Equinors styre at eierne stemmer ned alle forslagene. Staten er største eier i Equinor med 67 prosent, og avgjør dermed i praksis alle forslagenes skjebne.
Noen av klimaforslagene til generalforsamlingen kommer fra medlemmer av Besteforeldrenes klimaaksjon, WWF samt ACCR, Sampension og Folksam.
Forslagene går blant annet ut på følgende:
- at Equinor skal legge frem en detaljert plan for å nå målene i Parisavtalen og netto nullutslipp innen 2050
- at Equinor setter mål om absolutte utslippskutt for hele verdikjeden målt i tonn, ikke bare mål om redusert karbonintensitet som i dag
- at Equinor skal skille ut den fornybare energidelen i selskapet til et nytt aksjeselskap
- at Equinor skal unngå internasjonal investering i olje og gass, som forslagsstillerne mener saboterer Paris-avtalen om klima
Les også
Norsk klimastiftelse: – Dropp alt som er grønt i Equinor
«Forenlig med overgangen» til Paris-mål
Equinor-styret svarer på klimaforslagene med å vise til sin omstillingsplan, som styret ber eierne om å støtte på generalforsamlingen.
Styret påpeker at energiomstillingen er en felles utfordring på systemnivå.
«Den vil kreve utvikling av ny teknologi, nye verdikjeder og nye måter å arbeide på, samt tydelig lederskap fra beslutningstakere. Den vil også kreve kontinuitet og tilgang på stabil, pålitelig og rimelig energi som verdensøkonomien er avhengig av», skriver Equinor-styret.
Equinor-styret sier ikke direkte at Equinors planer er i tråd med 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen, men ordlegger seg slik:
«Som beskrevet i Energiomstillingsplanen anser vi vår strategi og forretningsmodell som forenlig med overgangen til en bærekraftig økonomi i tråd med målene i Parisavtalen».
Ifølge årsrapporten for 2024 vil Equinors nåverdi falle med 34 prosent i et scenario for netto nullutslipp globalt innen 2050 (IEAs Net Zero Emissions-scenario), som ville innebære lavere oljepriser.
Forslagsstiller Brynn O’Brien i organisasjonen ACCR mener at Equinors ledelse ikke har gjort nok for å være i tråd med globale klimamål.
– Styrets utsagn som går mot forslaget gjentar dette mønsteret ved å unnlate å ta stilling til substansen i forslaget, sier O’Brien i en kommentar.
Avviser absolutte utslippskutt
Styret i Equinor mener at det å sette absolutte utslippskutt for hele verdikjeden er vanskelig.
Det meste av utslippene skjer ved kundenes forbrenning av olje og gass.
«Å redusere disse indirekte utslippene er derfor umulig uten en fundamental endring av forretningsmodellen eller produktsammensetningen deres», skriver Equinors styre.
«For olje- og gasselskaper krever en tilpasning til Paris-målene for indirekte scope 3-utslippindirekte scope 3-utslipputslipp fra kundenes forbrenning av olje- og gassprodukter som de har kjøpt av Equinor systemiske endringer, der sluttbruk gjennom forbrenning uten karbonfangst og -lagring (CCS) gradvis reduseres», skriver styret.
Skulle Equinor ha satt et absolutt kuttmål, ville selskapet risikert å måtte stenge eksisterende olje- og gassfelt og tape mye penger, mens at andre og mindre ansvarlige energileverandører tok over leveransene, hevder styret.