Havforskerne understreker at det er hunnene som er viktigst for å sikre kommende generasjoner. Hannene kan gå på omgang.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Havforskningsinstituttet observasjoner i Etneelva viste få hunnlaks og en overvekt av små hannlaks i fjor.
- Det lover dårlig for gytesuksessen.
- Lav sjøoverlevelse for villaks kan skyldes flere faktorer, blant annet dårlig mattilgang, men også påvirkning fra oppdrett.
- Villaksen er truet og forskerne er bekymret.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
«Machofest i elva gir få lakseegg» skriver Havforskningsinstituttets (HI) om fjorårets overvåkning av villaksen i Etneelva på vestlandet.
– Fisken kom sent opp i elven, så vi var veldig bekymret, forteller Alison Harvey, som er prosjektleder for feltstasjonen i Etne.
Alison Harvey
HIs prosjektleder for feltstasjonen i Etne
Etter hvert kom det likevel flere laks, slik at det endte opp på omtrent 1500 laks. Det er litt under middels for Etne i rent antall.
– Men det som bekymrer oss nå, er at det var mest små hannlaks, og man trenger selvfølgelig også hunnlaks for å gyte, sier Alison til E24.
– Vi håper det kommer flere i år, men vi må vente og se, legger hun til.
Les på E24+
Trumps ville regnestykker
Tøft i sjøen
Når det gjelder den større laksen, ble 2024 ganske likt bunnåret 2014. Det vanlige er en overvekt av større laks.
Harvey påpeker at det kan se ut til at villaksen har hatt det tøft i sjøen.
– Vi har teorier om hvorfor, men vi har ikke klart å finne det sikkert ut ennå, sier hun.
Harvey trekker blant annet frem dårlig mattilgang i sjøen som en mulig forklaring, men understreker at det er mange faktorer som spiller inn.
– Hva med påvirkning fra oppdrett og rømte oppdrettslaks?
– Når det gjelder sjøoverlevelse, er det mange ting som påvirker villaksen, og oppdrett og rømte oppdrettslaks er kun en del av det, sier Harvey.
Grunnen til at oppdrettsfisk på rømmen er en trussel for villaksen er en blanding av genene kan endre den ville fiskens overlevelsesmuligheter.
I flere år har antallet rømminger falt, før de i fjor steg til over 96.000 laks. Så mange har ikke rømt siden toppåret 2019. Starten på 2025 har gitt de høyeste rømmingstallene siden 2018.
Alarmerende lite villaks
Feltstasjonen ved Etneelva har tatt i bruk ny teknologi og AI, og gir et av de mest nøyaktige datasettene i Europa når det kommer til rømt oppdrettsfisk og gytebestander hos villaks, ifølge HI.
Harvey håper også det kan være nyttig for andre lakseelver.
– Vi har sett mange av de samme trendene med lavt innsig av laks, sier hun.
Det siste året har flere slått alarm etter svært lave bestander av villaks. Allerede i 2021 ble den norske villaksen rødlistet.rødlistet.Listen er en oversikt over arter som i nær fremtid er truet i Norge. I fjor sommer stengte Miljødirektoratet 33 av Norges lakseelver fordi det var lite fisk.
Les også
Skal bruke lakse-selfies og AI for å fange rømlinger
Les også
93.256 oppdrettslaks på rømmen – høyeste på 5 år
Les også