Bedrifter: Dette bør Støre ta opp med Trump

2 weeks ago 16


Mange er spent før Jonas Gahr Støres møte med Donald Trump. – Viser at man er på radaren, sier Halvor Molland i Norsk Hydro.

 Næringsminister Cecilie Myrseth, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg (Ap). Den siste tiden har disse tre brukt mye tid på toll. Torsdag skal Støre og Stoltenberg møte USAs president Donald Trump. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

Usikkerheten rundt USAs tollskred mot verden og vekstutsiktene globalt preger diskusjonene i mange styrerom, både i Norge og i utlandet.

Torsdag er Norge på kartet for USAs president Donald Trump. Da møter han statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg.

Norge eksporterer blant annet mye sjømat og shippingtjenester til USA.

– Vi opplever at Støre og Stoltenberg virkelig er på jobb for norske interesser globalt, både mot USA og EU, og vi er trygge på at de vil fremme våre behov og perspektiver på en god måte, sier administrerende direktør Lasse Kristoffersen i bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen.

Administrerende direktør Lasse Kristoffersen i bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Han håper at Støre og Stoltenberg formidler til Trump at norsk næringsliv er viktig for USA. Aktører som Wallenius Wilhelmsen bidrar blant annet til at store amerikanske industriselskaper kan nå sine markeder, påpeker Kristoffersen.

– Det blir viktig å snakke om viktigheten av fri og rettferdig handel for å sikre vekst, og at ingen, heller ikke USA, er tjent med nye og høye tollmurer. Videre tror jeg det er viktig å få frem at usikkerhet i seg selv er skadelig.

Støre har nevnt at han vil diskutere Norges betydning for USA med Trump, i tillegg til temaer som forsvarspolitisk samarbeid, situasjonen i Ukraina og Trumps tollsatser.

Les også

Dette vil Støre ta opp med Trump

Rederisjefen ønsker seg tydelig, konsekvent politikk.

– Vi tror vel ikke at et enkeltmøte vil endre fundamentale politiske prosesser, men vi tror Støre og Stoltenberg vil kunne påvirke hvordan den amerikanske administrasjonen tenker om Norge konkret og om vår betydelige samhandel med USA generelt, sier Kristoffersen.

Informasjonsdirektør Halvor Molland i aluminiumsprodusenten Norsk Hydro. Foto: www.gudim.no

Bekymret over usikkerhet

Børser over hele verden stupte etter at Trump varslet økt toll mot mange av verdens land 2. april.

Siden har børsene tatt seg noe opp igjen, blant annet etter en 90 dagers tollpause og signaler fra Trump om at tollsatsen på 145 prosent mot Kina kan bli redusert.

Både USAs sentralbanksjef og Det internasjonale pengefondet frykter at toll vil gi svakere økonomisk vekst.

– Det er særlig usikkerheten vi er bekymret over, sier Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland til E24.

Hydro har betydelig virksomhet i USA, men denne er i stor grad basert på lokale markeder og råvarer.

– Vår store bekymring er fortsatt for en eventuell svekkelse i verdensøkonomien, som vil kunne få store konsekvenser for Hydro. Vi er også bekymret for eventuelle beskyttelsestiltak fra EU, som vil kunne ramme vår eksport til Europa, sier Molland.

– Hva tror dere Støre og Stoltenberg kan oppnå i møtet med Trump?

– Det er bra at de har fått til et møte med Trump. Det viser at man er på radaren, sier Molland.

– Det er nok mange som ønsker å få sin sak løst, men det er forutsigbarhet de fleste vil være opptatt av. Det er kanskje ikke så mye håp om at det vil løse seg i et slikt møte, men det er bra å ha dialog.

– Positivt

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge er usikker på hva Støre kan få ut av møtet av Trump.

– Det er uansett positivt at de har et møte, og at det er en relasjonsbygging her. Så tror jeg vi ikke skal være overoptimistiske til hva som kommer ut av møtet, sier han.

– Hvordan vurderer du situasjonen nå?

– Dette er ikke bare et spørsmål om markedsadgangen til USA, men også til andre markeder. Vi må klare å tenke på både USA, Europa, Kina, Japan og Sør-Korea. Vi må unngå å lukke noen dører, sier Ystmark.

– Dyrere for kundene

Figgjo-sjef Anne Kristine Rugland Thulin. Foto: Jan Inge Haga / Stavanger Aftenblad

For porselensprodusenten Figgjo er USA det nest største eksportmarkedet etter Danmark. Selskapet har doblet omsetningen sin i USA de siste to årene.

Men Figgjo kan potensielt komme bedre ut enn noen av konkurrentene sine, siden USAs toll er høyere på import fra Kina (145 prosent) og Europa (20 prosent) enn fra Norge (15 prosent).

– Så isolert sett kommer ikke Figgjo verst ut, sier Figgjo-sjef Anne Kristine Rugland Thulin.

– Men det blir dyrere for kundene. Det er ikke bra for internasjonal handel at kostnadene drives opp. Men man må bare ta det som det kommer, og ikke miste hodet.

– Hva bør Støre og Stoltenberg si til Trump?

– Det vet jeg ikke. Men det er bra at de er i dialog. Vi må ha tro på at det er mulig å oppnå noe gjennom å snakke sammen.

Illustrasjonsbilde av en Figgjo-kopp. Foto: Pål Christensen / Stavanger Aftenblad

Håper på USA-avtale

Administerende direktør Robert Eriksson i bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Administerende direktør Robert Eriksson i interesseorganisasjonen Sjømatbedriftene påpeker at USA er det viktigste enkeltmarkedet for eksport av norsk sjømat.

– Jeg opplever at både Støre og Stoltenberg jobber med klokskap for å verne om norske interesser. Om jeg skulle nevne én ting, så er det at Trump virker åpen for bilaterale avtaler, sier Eriksson.

– Jeg håper man tar med seg erfaringene fra forrige runde med Trump, og ser på muligheten for å få til en avtale for å få redusert eller helst fjernet tollen på norsk sjømat.

Han frykter at USAs handelskrig fører til økt proteksjonisme også i andre land.

– Det kan true markedsadgangen. Vår næring er helt avhengig av markedsadgang, vi selger sjømat til 155 land. Det er viktig å være en stemme for å dempe disse handelskonfliktene.

– Tror dere at Trump kan fjerne tollen igjen, eller må vi leve med minst 10 prosent?

– Det er vanskelig å spekulere i. Jeg sliter med å vite hva jeg skal tro. Det er veldig uforutsigbart.

Read Entire Article