Barneministeren: – Historien om Madelen er grusom

5 months ago 29


– Å lese om Madelen var utrolig opprørende. Det var nesten ikke til å holde ut. Samtidig er det utrolig viktig at historien hennes blir fortalt. Vi må lære av dette, sier ministeren. 

I helgen fortalte VG historien til 14 år gamle Madelen.

Hun bodde på barneverninstitusjonen Fossumkollektivet.

Der skal Madelen ha blitt utsatt for overgrep av en vikar i 50-årene, ifølge tiltalen.

Senere fortalte ytterligere fire jenter om hendelser med vikaren, som selv har sagt til VG at han ikke har gjort noe galt.

I januar i år tok Madelen sitt eget liv. 

– Barn og ungdom som bor på barneverninstitusjon, skal være helt trygge. Ellers er det ikke vits i at de er der, sier barneminister Kjersti Toppe. 

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for at barn på institusjon ikke blir utsatt for overgrep. Risikoen for å bli utnyttet av voksne på institusjon må ned. Systemene rundt er ikke gode nok i dag. 

 Privat / PrivatFoto: Privat / Privat

Statsråden sier hun nå vil ta flere grep for å trygge disse barna. Hun vil:  

  • Vurdere strengere regler for når ansatte kan være alene med svært sårbare barn.
  • Snakke med justisministeren om at også utenlandske statsborgere som søker jobb i barnevernet må vise politiattest fra sitt hjemland.
  • Skjerpe kravene til bakgrunnssjekk ved ansettelser i barnevernet, blant annet bør det vurderes om sosiale medier alltid undersøkes. 

Ministeren understreker at hun allerede har gjort en rekke grep for å trygge barn på institusjon de siste årene. Som å innføre strengere regler for politiattester og årlig rapportering om alle avvik på institusjoner.

I tillegg blir det opprettet en undersøkelsesordning fra 2025 for alvorlige hendelser som gjelder barn, inkludert barn fra barnevernet.

– Men jeg ser at vi må gjøre mer, sier hun. 

 Annemor Larsen / VGForeldrene til Madelen, Elisabeth og Håkon, har fortalt historien om datteren i VG fordi de vil forhindre at andre barn blir utsatt for overgrep på institusjon. Foto: Annemor Larsen / VG

Vikaren som nå er tiltalt for overgrep mot Madelen, er også tiltalt for voldtektsforsøk eller seksuelt krenkende adferd mot ytterligere fire jenter på Fossumkollektivet. 

Overgrep mot Madelen skal ha skjedd inne på institusjonen. 

VG snakket med vikaren tidligere i høst:

– Jeg har ikke gjort noen ting. Absolutt ikke. Og det kommer til å komme frem, så det er ikke noe problem, sa han.

Etter det har vikaren ikke besvart våre henvendelser.

Mannens forsvarer, advokat Thor Anders Smith Hoem, ønsker ikke å kommentere VGs avsløringer.

Barneminister Kjersti Toppe sier det er svært alvorlig at overgrep skal ha skjedd inne på institusjonen.

– Madelens historie er grusom. Jeg klarer nesten ikke å tenke på at det kunne skje, sier statsråden. 

 Annemor Larsen / VGFoto: Annemor Larsen / VG

Hun sier det finnes krav til institusjonene i dag for å risikovurdere alenearbeid, men at det nå bør vurderes om det trengs strengere regler. 

– Bufdir har sagt at de skal gå gjennom hele dette saksområdet, og det vil jeg følge opp nøye. Barn skal ikke oppleve slike lovbrudd. Det er forferdelig skadelig for dem. 

– Samtidig er det viktig med balanse. Barn på institusjon kan også trenge alenetid med voksne for å bygge relasjoner, sier Toppe. 

Mannen som nå er tiltalt for overgrep mot Madelen, la ut bilder av våpen og store bunker med pengesedler på sine sosiale medier, før han fikk jobben med å ta vare på sårbare jenter på institusjonen.

– Et stort ansvar

VG har ettergått CV-en hans og funnet at han hadde langt mindre erfaring i å jobbe med sårbare mennesker enn han hevdet. 

Kjersti Toppe ønsker at kravene til bakgrunnssjekk ved ansettelser i barnevernet skjerpes. 

– Det er et stort ansvar å ansette mennesker i barnevernet. Vi må ikke være naive. Og jeg mener det bør gjøres mer systematisk med bakgrunnssjekker. Det bør være rutiner, blant annet kanskje for å undersøke sosiale medier. Det vil jeg ta opp med direktoratet.

Vikaren som skal ha utsatt jenter på Fossumkollektivet for overgrep, var svensk og pendlet fra Sverige.

I dag må alle som søker jobb i barnevernet vise politiattest. Men dette kravet gjelder ikke for utenlandske statsborgere.

– Jeg må innrømme at jeg ikke var klar over det, svarer ministeren da VG spør hvorfor det er slik. 

Vil snakke med justisministeren

– Det vil jo være en risiko for at disse ikke blir like godt sjekket som norske statsborgere. Dette er jo ikke mitt ansvarsområde, men jeg vil ta opp denne problemstillingen med justisministeren og høre hvilke muligheter vi har for endringer i regelverket, sier Toppe.

Søndag kunne VG avsløre at vikaren har fått seg ny jobb med sårbare mennesker i Sverige.

– Vil du ta kontakt med dine svenske kolleger og informere dem om dette? 

– Siste arbeidsgivers erfaringer vil alltid være viktige for en ny arbeidsgiver, og spesielt når det kan ha betydning for liv og helse. Jeg synes derfor det er naturlig at siste arbeidsgiver i Norge tar kontakt. Jeg vil be Bufdir om å følge opp dette, sier Toppe.

Vil få ned vikarbruken

Bufdir har allerede varslet at de ønsker full gjennomgang av rutiner og regelverk for barnevernet - inkludert kravene knyttet til politiattester og hva de bør vise. 

Ministeren støtter direktoratet i dette arbeidet. Men understreker også at politiattest må ikke bli en falsk trygghet. 

– Det må ikke bli en hvilepute. Institusjonene må gjøre grundige undersøkelser selv i tillegg. 

Statsråden sier hun lenge har vært opptatt av å få ned vikarbruken på institusjonene. 

– Det er for høyt sykefravær og turnover. Barna må slippe å ha så mange nye å forholde seg til.

– Hva vil du gjøre med det? 

– Vi har styrket budsjettene betraktelig og økt bemanning. God ledelse på institusjonene er også viktig. Men det er fremdeles stor vikarbruk, så dette skal vi jobbe mer med i samarbeid med direktoratet.

Read Entire Article