Bærum vil legge ned barneskole: – Midtpunktet i nærmiljøet

1 week ago 10


Kortversjonen

  • Bærum kommune må kutte budsjettet med opp mot én milliard de neste årene, foreldre mener skolene må skjermes.
  • Gullhaug skole er foreslått å nedlegges, og elevene flyttes til Lommedalen skole, noe foreldre protesterer mot.
  • Bærum kommune bruker allerede svært lite midler per elev på skole, i forhold til andre kommuner. Det viser en rapport fra Agenda Kaupang.

– Det er en veldig god og trygg skole, sier Torbjørn B. Caverly Bartels. Han er far til William (9) og Fredrik (6), som går i 4. og 1. klasse ved Gullhaug skole i Bærum.

Bartels har også en liten datter som nettopp har fylt ett år. Familien valgte å bosette seg i området ved Gullhaug skole, nettopp på grunn av nærheten til skolen.

– Den er midtpunktet i nærmiljøet.

25. september la Kommunedirektøren i Bærum frem forslaget til økonomiplan for 2025–2028. Her foreslås skolen å legges ned i 2026, og elevene flyttes til Lommedalen skole.

Dette reagerer Bartels på:

– Fjerner du en barneskole, så legger du ned nærmiljøet også.

Skoler foreslås lagt ned over hele landet. VG har tidligere skrevet om Vågan kommune i Lofoten, som planlegger å legge ned flere skoler og barnehager. Kommunen har dårlig økonomi, og står på ROBEK-listen.

Det gjør ikke Bærum.

Budsjettforslaget ligger nå hos politikerne, som skal vedta det endelige budsjett 4. desember.

Les også: Skolenedleggelser: – 300 færre grunnskoler i 2034

 Hallgeir Vågenes / VGFar Torbjørn B. Caverly Bartels og FAU-leder Kristine Granquist reagerer på at kommunen vil kutte enda mer i skolebudsjettet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Uklokt

VG møter trebarnsfaren utenfor Gullhaug skole, sammen med FAU-leder Kristine Granquist og andre egasjerte foreldre.

– Vi tenker det er uklokt, eller i alle fall kortsiktig å legge ned skolen på grunnlaget som foreligger nå. Det er mange barnefamilier som har flyttet til området nå, med både to og tre og fire barn, sier Granquist.

Lommedalen skole ligger rundt to kilometer unna. Dette gir lengre skolevei for barna, men det er ikke dette foreldrene er mest opptatt av:

– Vi vet jo at det opereres med større skoler, og lengre skolevei rundt om i landet. Men spørsmålet er mer hvorfor man skal velge å kutte i barneskolene? Det er ikke de som bør rammes først, sier Bartels.

Forslaget om nedleggelse av Gullhaug barneskole har vekket stort engasjement i nærområde. Foreldrene har laget plakater, hatt folkemøte med politikerne, skrevet leserinnlegg og stilt opp i Budstikka, som har skrevet flere saker om den foreslåtte nedleggelsen.

– Vil miste veldig mye

Granquist frykter nedleggelsen vil gå hardt utover både skolemiljø og nettverket rundt de mest sårbare elvene.

Hun viser til at Bærum kommune også foreslår å kutte 100 årsverk i Bærumskolen:

– Alt utenom lærerne. Det er miljølærere, helsesykepleiere, assistenter, bibliotekarer, dette støttelaget rundt elever som kan ha det litt ekstra utfordrende på skolen, de vil nå miste veldig mye.

 Hallgeir Vågenes / VGIsabell (7), Hedda (7), William (9), Fredrik (6) og Ameli (9) trives godt på Gullhaug skole. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– De har feil prioriteringer tenker jeg, i forhold til prestisjeprosjekter som strengt tatt ikke er nødvendige, og så går det på bekostning av den største verdien vi har, som er barna, sier Bartels.

Oppmøtte foreldre VG snakker med, viser blant annet til Nadderud stadion og «dyr granittstein i Sandvika». Flere foreldre påpeker også på at Bærum kommune ikke har eiendomsskatt.

– Skulle ønske vi ikke var i denne situasjonen

Direktør ved oppvekst i Bærum kommune, Brynhild Serine Farbrot, sier kommunen forstår engasjementet og kritikken til foreldrene:

– Vi skulle ønske vi ikke var i denne situasjonen.

Bilde av Brynhild Serine FarbrotBrynhild Serine Farbrot

Direktør for oppvekst i Bærum kommune.

Hun sier det blir umulig å redusere driftsbudsjettet med en milliard, uten å gjøre kutt som rammer innbyggerne. Farbrot viser til at det er dyrtid, kommunen opplever sviktende skatteinntekter og regjeringens nye skatteutjevning fører til at kommunen må kutte mye.

– Det er utfordrende å skjerme noen grupper.

– Vår jobb har vært å legge fram et forslag til budsjett som balanserer forsvarlig drift og forsvarlige tilbud til innbyggerne. Alle tjenesteområdene i kommunen rammes, også skole. Vi har stor forståelse for at det oppleves inngripende når en barneskole avvikles og elevene ved Gullhaug skole skal samlokaliseres med naboskolen Lommedalen.

Hun peker likevel på at de to skolene ligger tett, med kort avstand mellom seg.

– Området Lommedalen- Bærums Verk er et område med solide levekår, engasjerte lokalmiljø og skoler med godt kvalifiserte ansatte. Ved en endring i skolestrukturen vil det legges opp til et bredt involveringsarbeid for å identifisere hva som er viktig videreføres når to kulturer skal forenes og et nytt skolesamfunn skal skapes.

Rapport: Lavest bemanning i landet

Granquist anerkjenner at Bærum kommune må kutte mye i budsjettet sitt for neste år og sier hun forstår at politikerne står i vanskelige valg. Hun mener likevel budsjettkuttene ikke bør gå ut over barna:

– Det som er trist, er jo at mye treffer oppvekst og utdanningssektoren, som går utover barn og unge. Som ikke har en stemmerett eller som ikke har så mye å stå opp med.

– Bærum bruker minst penger per elev i hele landet. Det i seg selv er jo noe vi undres over da. Er det virkelig det kommunen skal stå for?

Her viser hun til en rapport laget av Agenda Kaupang for Bærum kommune i februar 2024. I rapporten slår konsulentselskapet fast at det kun var én kommune med lavere undervisningskostnader per elev i 2022, og at ingen kommuner hadde lavere bemanning per elev i skoleåret 2022–2023 enn Bærum.

«Bærum driver helt på lovens grense når det gjelder antall lærerårsverk», slår konsulentselskapet fast.

Granquist trekker frem at Bærum kommune bruker 114 millioner kroner mindre på skole enn Kristiansand. Selv om kommunen har rundt 15.000 flere innbyggere.

– «Effektiv skoledrift» – eller billig skoledrift ...

Read Entire Article