Voldsomme tolløkninger, kraftig oljeprisfall og børsras – sjeføkonomer tror Norge vil klare seg bra.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sjeføkonomer tror Norge vil klare seg bra tross tolløkninger og børsras, men frykten for global vekstfall er tilstede.
- USA innfører 20 prosent toll mot EU, og minimum 10 prosent globalt, mens norsk eksport til USA rammes av 15 prosent toll.
- Et mulig rentekutt i september kan komme tidligere grunnet negative nyheter, men Norge påvirkes begrenset.
- EU har svakere forhandlingskort i en eventuell tollkonflikt med USA.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– For Norge sin del håper jeg vi sitter stille i båten og ikke svarer på noe som helst. Det er å skyte seg selv i foten å drive og innføre toll, sier sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.
USAs president Donald Trump vil innføre 20 prosent tolltollToll er en avgift som legges på varer (og noen ganger tjenester) som kommer fra andre land. President Trump har innført toller mot store deler av verden, med intensjon om at dyrere utenlandske varer skal gjøre det mer attraktivt for bedrifter å produsere i USA. mot EU, og minimum 10 prosent globalt. På import av norskproduserte varer vil tollen bli 15 prosent.
Ifølge en analyse fra Olsen og rentestrateg Lars Mouland går kun 3 prosent av den totale norske eksporten eksporten Når et land eller en bedrift selger varer eller tjenester til andre land.til USA. Holder man olje og gass utenom utenom For å kunne gi et bilde av norsk økonomi som ikke er for preget av naturressursene ser man ofte på fastlandseksporten, det vil si andre varer enn olje, gass, skip og plattformer.er det 6 til 8 prosent.
– For Norges del vil jeg ikke si at det er en bagatell, men jeg tror ikke vi skal overdrive betydningen av det heller, sier Olsen.
Olsen tror det vil gå bra for bedriftene som eksporterer til USA, og at det er amerikanske forbrukere som må ta den største delen av regningen.
Kjetil Olsen
Sjeføkonom i Nordea
– Vi må huske på at mesteparten av det vi eksporterer til USA er råvarer, fisk, den type ting som USA uansett trenger, og som det er vanskelig for dem, i hvert fall umiddelbart, å produsere selv.
Til tross for at Olsen venter at veksten vil svekke seg globalt, tror han ikke vi får resesjonresesjonTilbakegang i et lands økonomi over tid. Ofte regnet som to kvartaler på rad med negativ økonomisk vekst. .
– I Europa og Norge så er det ikke snakk om det i det hele tatt.
Det begrunner han blant annet med at det skal «sprøytes ganske enorme summer» inn på forsvar og infrastrukturinfrastrukturFor eksempler veier, vindmøller og strømnett. i Europa.
– Vi tror heller veksten blir høyere enn lavere enn den ellers ville blitt. På grunn av alle de pengene de nå skal låne og bruke inn i økonomiene.
Frykter globalt fall
Det som bekymrer økonomene mest er imidlertid ikke tollen mot Norge, men mot Europa, og globalt. Frykten er at den økonomiske aktiviteten og veksten dempes, samtidig som prisveksten øker.
Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov merker seg at oljeprisen, børsene og kronen har falt kraftig.
Marius Gonsholt Hov
Sjeføkonom I Handelsbanken
– Så vi rammes helt klart av svakere globale vekstutsikter, selv om den direkte økonomiske virkningen av at USA har innført toll mot Norge er nokså begrenset, i makromakroØkonomien som helhet, sier han.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, sier at det vil være et slag mot eksporten i Europa dersom tollsatsene blir stående. Det vil igjen påvirke negativt fordi vi er med på å forsyne Europa, sier Haugland.
– Kan vi få resesjon i Norge?
– Jeg synes ikke det er en umiddelbar fare for resesjon i Norge eller Europa, men risikoen har økt, sier hun.
Kjersti Haugland
Sjeføkonom i DNB Markets
Haugland venter fortsatt at den økonomiske veksten i Norge vil bli sterkere i år enn den var i fjor.
– Når kommer første rentekutt?
– Vi har prognose med september som første rentekutt. Det er nok mange som tenker at det er så negative nyheter at det kan komme tidligere rentekutt. Jeg synses fortsatt prognosen om september står seg godt. Ikke minst har Norge et oljefond som politikerne sjeldent nøler med å bruke, sier hun.
En høy oljepengebruk kan bidra til å holde farten i økonomien i gang.
EU har dårligere forhandlingskort
Handelsbankens sjeføkonom, Marius Gonsholt Hov, venter nå på avklaringer om motsvar fra EU. Det mener han vil gjøre det lettere å regne på hvordan handelskrigen vil ramme økonomien.
– Men det er negativt for norsk økonomi, helt klart. Selv om den direkte effekten kanskje ikke er så stor som vi tror, så er den der. I det usikre handelspolitiske klimaet vi er i, vil dette antagelig ha en ganske klar negativ effekt på investeringsviljeninvesteringsviljenHvor villig man er til å bruke penger på prosjekter eller selskaper i håp om å tjene mer penger i fremtiden., sier han.
Hov peker på at EU har dårligere forhandlingskort i en eventuell tollkonflikt, ettersom unionen har et handelsoverskudd med USA – altså selger EU mer til USA enn de kjøper fra USA.
– Men det er motsatt for tjenester, og digitale tjenesterdigitale tjenesterDigitale tjenester er tjenester som leveres over internett, som streaming, apper og skytjenester. Amerikanske selskaper som Microsoft, Google, Meta og Netflix har dominerende posisjoner i sine markeder. kan særlig bli et mål.
I tillegg mener han at det kan bli aktuelt for EU å begrense tilgangen for amerikanske selskaper, særlig innen teknologi og finans.