Avslår Oljefond-grep: – Ikke noe tema

17 hours ago 4


Høyresiden av norsk politikk vil ha Oljefondet inn i våpenaksjer. Det er uaktuelt for regjeringen, sier Stoltenberg.

Finansminister Jens Stoltenberg vil ikke endre Oljefondets mandat. Foto: Siv Dolmen / E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Høyre og Frp mener Norge bør endre fondets mandat for å kunne kjøpe flere aksjer i våpenindustri.

Dette etter at Europa kollektivt har bestemt seg for å investere enorme summer i å styrke forsvarerevnen. I tillegg har fondet rast i verdi på grunn uro i det amerikanske markedet.

Finansministeren sier til E24 at regjeringen ikke vil røre OljefondetOljefondetogså kjent som Statens pensjonsfond utland, er et fond hvor Norge investerer inntektene fra olje- og gassvirksomhet for å sikre økonomisk stabilitet for fremtidige generasjoner..

– Vi er opptatt av å ikke politisere Oljefondet. Derfor vil vi ikke annonsere noen vurdering av mandatet som en følge av det som skjer nå.

Les på E24+

Her steg boligprisene mest og minst i mars: – Folk er litt mer bekymret

Stoltenberg mener det beste for Norge er å forvalte Oljefondet slik det gjøres i dag. Dette til tross for Trumps toll-trusler og det Stoltenberg selv kaller en mulig «økonomisk storm».

– Minst mulig risiko

Tidligere i år var Oljefondet verdt over 20.200 milliarder kroner. På grunn av børsuro og svekket dollar, har fondet mistet store verdier.

I skrivende stund er fondet verdt 18.200 milliarder kroner.

Over halvparten av fondets aksjeportefølje er plassert i USA, og siden januar har en rekke amerikanske selskaper, som Tesla og Apple, falt i verdi.

Europeiske forsvarsselskaper, som tyske Rheinmetall og Thyssenkrupp, har til sammenligning nærmest doblet seg i verdi siden starten av året.

Oljefondet har et mandat som sier at fondet ikke kan investere i visse typer våpen, som atomvåpen-produsenter. Dette vil Frp endre, og får støtte fra potensiell regjeringspartner Høyre.

Høyre-leder Erna Solberg kalte forbudet mot investeringer i atomvåpen-produsenter for «ironisk» i et ferskt intervju med Financial Times.

– Vi skal ta dem vekk. Det er helt sprøtt, sa hun til avisen.

Høyre-leder Erna Solberg, her på partiets landsmøte. Foto: Terje Pedersen / NTB

Forbudet gjør at Oljefondet, som med noen få unntak har penger i nesten alle verdens børsnoterte selskaper, ikke kan investere i våpengiganter som Boeing, Northrop Grumman, BAE og Lockheed Martin.

Sistnevnte er best kjent som produsenten av kampflyet F-35. Det norske forsvaret har investert i 52 F-35-fly fra våpengiganten.

«Ironisk»

I løpet av april vil regjeringen legge frem fondsmeldingenfondsmeldingenFondsmeldingen er en rapport som regjeringen legger frem for å gi en oversikt over hvordan Oljefondet har blitt forvaltet det siste året..

Den vil inneholde resultater for Oljefondet i året som gikk, men kan også åpne for en politisk debatt om endringer i hvordan fondet forvaltes.

Stoltenberg sier til E24 at regjeringen er opptatt av at fondet skal levere langsiktig avkastning med minst mulig risiko. Det betyr også å formidle at fondet ikke skal brukes som et «politisk redskap».

– Men er dette noe som blir diskutert innenfor departementene?

– Nei, det er ikke noe tema, sier finansministeren.

Les på E24+

Aksjene som elsker svak dollar

Read Entire Article