Avlyser USA-satsing etter Trump-toll

1 week ago 14


Sprikende meldinger fra den amerikanske presidenten skaper hodebry for norske klesmerker i USA.

 Den økonomiske usikkerheten gjør at klesgründer Siv Elise Seland ikke vil satse i USA. I alle fall ikke nå. Foto: Marie von Krogh

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Drømmen om USA er satt på pause for det norske klesmerket Woodling.

Den lille familiebedriften på Jæren hadde planlagt å lansere deres nyeste kolleksjon med artisten Anna of the North i New York til høsten.

– Vi tenkte det passet bra som en lansering mot det amerikanske markedet. Men vi har nå endret fokus bort fra USA – naturlig nok. Det har vært så turbulent i det siste, sier Siv Elise Seland, som står bak klesmerket.

Les på E24+

Forvalter: – Utmerket anledning til å kjøpe aksjer

Hun er tydelig på at Trump og toll er grunnen til at de legger planene på is.

– Det er veldig usikkert nå. Det er vanskelig å vite hva vi skal forholde oss til siden Trump er så frem og tilbake i sin kommunikasjon. Hvis man blir pålagt høy toll på import på klær fra Norge, så påvirker det prisene til forbrukerne i USA, sier Seland.

1 av 4Foto: Marie von Krogh

Stor usikkerhet

Etter at Trump på nytt inntok Det hvite hus har tollnyhetene kommet på rekke og rad.

Forrige uke presenterte presidenten en lang liste over land som fikk gjensidig toll fra USA. Deriblant Norge som fikk en tollsats på 15 prosent.

Tollene trådte i kraft onsdag denne uken.

Samme dag snudde Trump og ga 90 dagers tollpause til Norge og en rekke land, med en betydelig lavere gjensidig toll på 10 prosent.

Woodling har i dag ingen distribusjon eller salg til USA, men hadde lagt strategier for fremtiden som blant annet innebar å ta klesmerket over dammen.

– Det vi opprinnelig hadde tenkt, var at med vår norske produksjon og med en merkevare som er veldig forankret i norsk tradisjon, kultur og natur, så har vi en riktig profil for det amerikanske markedet, sier Seland.

 Seland diskuterer med Marina Kaluhina mens Tatiana Berdiuhina (foran til høyre) syr merkelappene på plaggene. Foto: Marie von Krogh

Egen tollgruppe

Daglig leder i Dale of Norway, John Are Lindstad, sier at en betydelig andel av det selskapet eksporterer går til USA.

– Vi kan sitte å spekulere, men det hjelper ingen. Vi kan kun agere på det vi vet, og så må vi prøve å forberede det som kan komme, sier Lindstad om å forholde seg til Trump.

I flere tiår har kleskjeden solgt til USA. Selskapet har også et datterselskap der.

Dale of Norway har satt ned en egen gruppe som jobber med å følge med på tollbeskjedene.

– Fra før har USA en toll på 16 prosent på strikkede gensere. Med tollen som ble varslet forrige uke, ble dette 31 prosent, sier Dale-sjefen om hva tollen betyr for deres eksport.

 I flere tiår har Dale of Norway eksportert til USA. Daglig leder John Are Lindstad sier det er snakk om en betydelig andel av selskapets eksport. Foto: Siv Dolmen

Likevel mener Lindstad at selskapet er blant de heldige i denne situasjonen – fordi de i produserer i Norge.

– De fleste kollegaer i bransjen produserer i Østen. Stort sett i Kina. De er vesentlig mer påvirket av den tollen enn det vi er, sier han.

– Ikke få panikk

Alexander Bergo leder Innovasjon Norges kontor i San Francisco. Derfra er han i kontakt med og hjelper norske bedrifter som enten vil etablere seg i USA eller er der allerede.

Han har en klar beskjed til bedrifter som skjelver i buksen av Trumps tollpolitikk:

– Vent.

Alexander Bergo

Leder Innovasjon Norges kontor i San Francisco

Han​ begrunner rådet med at det nå er veldig mye usikkerhet, og at man ikke vet hvor dette skal lande.
– Jeg tror det er en veldig sunn holdning å ikke få panikk og ikke ta for store avgjørelser for kjapt.

​Bergo sier at bedriftene burde følge med på endringene og se om det også åpner seg nye muligheter i markedet. Han viser blant annet til at det er land som får høyere toll enn det Norge gjør – deriblant Kina.

Read Entire Article