«Armand» med Renate Reinsve blir norsk Oscar-kandidat

2 weeks ago 17


Årets håp for Norge om nominasjon og pris i verdens største filmprisutdeling hviler nå på denne filmens skuldre.

torsdag 19. september kl. 14:01

Kandidaten ble i dag presentert av Norsk filminstitutt (NFI) og lederen for den norske Oscar-komiteen, Kjersti Mo, på en pressekonferanse.

Det stod mellom filmene «Armand», «Quislings siste dager» og «Sex».

Etter at disse tre ble valgt til kortlisten, har filmenes produsenter og regissører presentert sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen.

Den norske kandidaten sendes nå til Oscar-akademiet for vurdering.

De presenterer først en kortliste på 15 filmer på tampen av året. Fem av disse nomineres på nyåret til kategorien beste internasjonale film.

Tidligere norske Oscar-nominasjoner

Seks norske filmer har tidligere vært nominert i klassen for beste internasjonale film:

  • Ni liv (1957)
  • Veiviseren (1987)
  • Søndagsengler (1996)
  • Elling (2001)
  • Kon-Tiki (2013)
  • Verdens verste menneske (2022)

Oscar-utdelingen finner sted 2. mars 2025.

På NFIs nettside presenteres filmenes handling slik:

«Armand»:

«Elisabeth blir kalt inn til et foreldremøte på kort varsel. Sønnen hennes er anklaget for noe, men hva dette «noe» er virker uklart. Snart er også rektor, helsesøster og et annet foreldrepar en del av et møte skolen raskt mister kontrollen over. Armand vant Camera d’Or i Cannes.»

Skuespillere: Renate Reinsve, Ellen Dorrit Petersen, Thea Lambrechts Vaulen, Øystein Røger, Endre Hellestveit, Vera Veljovic

Regi og manus: Halfdan Ullmann Tøndel. Foto: Pål Ulvik Rokseth

«Quislings siste dager»:

«Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen. Kan presten, som selv er merket av krigens brutalitet, klare å hjelpe mannen som var på fornavn med Hitler selv, til sjelefred? Er landsforræderen med storhetstanker om seg selv og sin misjon, i stand til å angre?»

Skuespillere: Gard Bjørnstjerne Eidsvold, Anders Danielsen Lie, Lisa Carlehed, Lisa Loven Kongsli

Regi: Erik Poppe. Manus: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig. Foto: Jonas Alarik

«Sex»:

«To feiere, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før?»

Skuespillere: Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise, Birgitte Larsen, Siri Forberg, Theo Dahl

Regi og manus: Dag Johan Haugerud. Foto: Cecilie Semec

Read Entire Article