September ender ofte opp som årets verste måned i aksjemarkedet, men seniorøkonom sier det er vanskelig å bli rik på sesongmønstre.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– September har tendert til å være på den negative siden og har historisk vært den svake måneden, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
– Hva skyldes det?
– Den rasjonelle forklaringen kan være at man begynner å nærme seg neste år. Tidlig på vinteren «går alt bra» til neste år, men i september er det ikke så veldig mange måneder igjen.
Da tar ofte selskapene ned inntjeningsforventningene sine, forklarer Næss.
– Det er en måned der selskapene får mer realistiske forventninger og en tid på året der finansmarkedene gjør opp status, sier han.
Les på E24+
Ukens Investtech: Tre kjøp i bank, shipping og laks
Forskjell på sektorer
Når det gjelder hvilke sektorer som er mest utsatt, viser statistikk at det er særlig råvarer, teknologi, syklisk konsumsyklisk konsumAksjer innen forbrukssektoren som er eksponert mot svingninger i husholdningenes økonomi, som f.eks. ferie- og fritidssegmentet, hjemmeelektronikk og restaurantbransjen. og industri som gjør det svakest i september.
– Helse- og telekom-aksjer er typisk mer robuste på inntjening og de har i hvert fall positiv avkastning denne måneden, sier Næss.
Energisektoren gjør det også greit.
– Det passer godt med inntjeningsteorien siden inntjeningsestimatene for energiselskapene primært baserer seg på oljeprisen, og den har jo markedet fullt innsyn i hele året.
Robert Næss
Investeringsdirektør i Nordea
– Betyr dette at september kan være en god måned å kjøpe aksjer i?
– Ja, hvis man venter til slutten av september har man historisk sett de gode månedene foran seg. Så det kan være lurt å kjøpe aksjer mot slutten av september. Årets tre siste måneder er historisk sett gode siden slutten av 1980-tallet, sier investeringsdirektøren.
I det hele tatt er sommeren en relativt laber periode i aksjemarkedene, ifølge Næss.
– Sånn sett skulle man tatt sommerferie fra 31. mai til 31. september. Det ville gitt bedre avkastning enn å være i aksjemarkedet hele året.
Historiske årsaker
Næss har sjekket opp statistikk som viser at oktober var svak «i veldig gamle dager».
– Men fra 1935 har den vært bedre enn gjennomsnittet, sier han.
Måneden har likevel et rykte på seg for å være «krasjenes måned», selv om stor uro ikke nødvendigvis betyr negativ månedsavkastning.
Bakgrunnen for at høstmånedene har hatt et dårlig rykte, skyldes en gammel svakhet i det finansielle systemet i USA, ifølge Mark Higgins, forfatter og senior visepresident i finansrådgivningsselskapet Index Fund Advisors.
– Før gjeninnføringen av sentralbanksystemet med Federal Reserve Act i 1913, hadde USA begrenset mulighet til å justere pengebeholdningen etter markedsforholdene, sier han til CNBC.
Den jordbruksdominerte økonomien skapte kronisk mangel på kontanter i New York i høstmånedene, som igjen førte til liten fleksibilitet i systemet for å hindre panikk, ifølge Higgins.
– Vanskelig å bli rik
Så langt i september har den globale indeksen MSCI World Index falt med 1,38 prosent, ifølge dataleverandøren Infront.
Alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street er svakt ned for perioden, Hovedindeksen på Oslo Børs har falt 1,8 prosent, mens OMXS30-indeksen på Stockholm-børsen er ned 2,79 prosent.
– De siste 40 årene har september utmerket seg som den verste børsmåneden av alle, sier seniorøkonom Johan Javeus i Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).
Johan Javeus
Seniorøkonom i SEB
På motsatt side har månedene november, januar og april historisk sett vært gode i Sverige, som siden årtusenskiftet har hatt et mer globalt sesongmønster enn tidligere.
– Det er nok derfor man pleier å si at aksjer er en vintersport, sier Javeus.
Samtidig advarer han mot å tenke at man skal bli rik ved å kjøpe og selge aksjer på visse tidspunkter.
– Det er vanskelig å bli rik på sesongmønstre. Historien gjentar seg ikke alltid, da hadde det jo vært lett å bli rik på en slik strategi.