Ap-strid om asylsøknader: Skammelig

2 days ago 11


– Det er skammelig at Arbeiderpartiet åpner for asylbehandling i tredjeland! Denne retorikken fra Frp bør partiet ta sterkt avstand fra, heter det i et forslag fra Rogaland Ap.

Under landsmøtet, som starter torsdag, vil fylkeslaget ha skrevet inn i det nye partiprogrammet at Ap sier «tydelig nei til asylbehandling i tredjeland».

Fylkesleder i Rogaland Bente Gravdal sier til NRK at forslaget, som kom fra AUF, fikk full støtte fra årsmøtet.

En gruppe sykler parkert i snøen

SYKKELBERG: Høsten 2015 kom det tusener av asylsøkere til Norge på sykkel over Storskog på grensen til Russland.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Fremskrittspartiet har i en årrekke gått inn for å opprette egne sentre for asylsøkere i utlandet, i den hensikt å stagge tilstrømmingen til Norge.

I høst åpnet Ap-nestleder Tonje Brenna for det samme:

– Om det kommer på plass en avtale i EU, hvor vi bruker felles mekanismer til å håndtere ankomster og ID-avklaringer i tredjeland, er vi åpne for det.

Det sa Brenna da hun møtte Frp-leder Sylvi Listhaug til debatt i Politisk kvarter 11. november.

Brenna, som har ledet arbeidet med å lage utkastet til nytt valgprogram, ønsker ikke å kommentere forslaget fra Rogaland Ap nå.

EU-iver

Ja til EU, nei til oljeleting og boikott av israelske varer. Det er eksempler på andre konfliktsaker som vil prege Ap-landsmøtet, som starter på torsdag.

Mens partileder Jonas Gahr Støre ikke ønsker noen EU-debatt nå, er det sterke krefter blant annet i hans eget fylkeslag som vil ha en annen kurs.

Flere Ap-lag ønsker en langt mer aktiv holdning til EU-spørsmålet og presser på inn mot landsmøtet.

Oslo Ap krever at partiet må slå fast at Norge i utgangspunktet er tjent med å være medlem av EU «når tiden er inne for det».

– Arbeiderpartiet må starte prosessen om at Norge kan bli medlem av EU i neste stortingsperiode, mener Hustadvika Ap i Møre og Romsdal.

EU-spørsmålet splitter de største partiene. Men mot ledelsens vilje åpnet Høyre nylig for raskt å kunne forhandle om EU, hvis situasjonen skulle tilsi det.

en mann i dress

SPEXIT: Ap-leder Jonas Gahr Støres opplevde i vinter at Senterpartiet trakk seg ut av regjeringen på en EU-sak.

Foto: Terje Pedersen / NRK

Ny kamp om oljeleting

Leting etter olje og gass er et annet tema Ap ofte krangler om på sine landsmøter.

AUF mener partiet nå må vedta en politikk om å «kun lete etter olje og gass i felt med allerede eksisterende infrastruktur».

AUF-leder Gaute Skjervø sier Norge må ha en klimapolitikk for tiden etter Putin og Trump.

– Oljen og gassen har tjent Norge godt. Men det er helt urealistisk å tro at resten av Europa skal handle fossile energikilder av Norge om 50 år, sier han til NRK.

Selv om AUF står alene bak den ene av to dissenser i programforslaget, har forslaget fått støtte fra flere lokallag i Ap. AUF har tidligere kjempet gjennom varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet i moderpartiet.

Også i boligpolitikken er det dissens. Flere Ap-topper vil ha på plass en såkalt sosial leieboligsektor, for å sikre flere billige leieboliger.

En gruppe skip i vannet

AUF-NEI: Det blir strid om oljeleting på Aps landsmøte denne uken.

Foto: Carina Johansen / NTB

Krever Israel-boikott

Sterke krefter i Arbeiderpartiet vil også kjempe for en langt hardere linje overfor Israel. Krigen på Gazastripen må få følger, krever flere.

Bergen Ap vil ha «norsk boikott av israelske varer frem til krigen tar slutt, okkupasjonen av palestinske områder opphører og det er fremforhandlet en fredsavtale og en tostatsløsning».

AUF og Innlandet Ap støtter forslaget om en boikott som ikke bare rammer varer produsert på okkupert, palestinsk jord, men også i selve Israel.

Sentralstyret i Ap reagerer negativt.

– En ensidig norsk boikott av israelske varer vil stride mot etablert politikk, heter det.

Gaza

REAGERER: Krigen på Gazastripen må føre til at Norge boikotter israelske varer, mener flere Ap-lag før landsmøtet denne uken.

Foto: Reuters

Frykter strømsløsing

Også regjeringens strømløsning skaper debatt internt i Ap.

Nylig la Ap-regjeringen fram en Norgespris, som åpner for fastprisavtaler og en strømpris på 40 øre per kilowattime, pluss avgifter. Men flere Ap-lag vil ha endringer. Kritikerne frykter uheldige bieffekter ved økt forbruk og dermed sløsing med strøm.

– Kunder som betaler mindre i strøm sløser mer. Billig strøm gir mer sløsing, mener Grimstad Ap.

– Utfordringen med ordningen slik den ligger i dag, er derimot mangelen på insentiver for strømsparing, heter det fra Rogaland Ap – som vil ha en «maksimal forbruksgrense på Norgespris.»

Landsmøtet finner som vanlig sted i Folkets Hus i Oslo. Det åpner klokken 12 torsdag. De fleste voteringene vil skje lørdag formiddag.

Publisert 01.04.2025, kl. 19.51

Read Entire Article