Prisveksten i USA kom inn høyere enn analytikerne hadde ventet.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres...
Den endte på 2,7 prosent i juni, ifølge ferske tall fra Bureau of Labour Statistics.
På forhånd hadde analytikerne ventet at KPIKPIKPI-inflasjon og PCE-inflasjon måler begge prisendringer for forbrukere. PCE-inflasjonen er imidlertid bredere i omfang og tar hensyn til prisendringer i hele produksjonen av økonomien, så vel som endringer i kostnadene til forbrukerne.-tallene skulle lande på 2,6 prosent, opp fra 2,4 prosent i mai.
Kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisene på energi- og matvarer, steg til 2,9 prosent. Dette var som ventet, ifølge Bloomberg.
Lukket for juli-kutt
Det er særlig prisene på husly, mat og bensin som bidrar til den generelle oppgangen i prisnivået, ifølge pressemeldingen.
– Prisveksten er mer på vei opp nå, og det er fremdeles usikkert hvor mye tollsatsen vil påvirke inflasjonstallene, sier makroøkonom Karine Alsvik Nelson til E24.
Sammen med de siste arbeidsmarkedstallene, som var bedre enn ventet, er døren nå lukket for rentekutt i juli, mener hun.
– Markedet heller mot september, og det er små endringer i prisingen der. Det er i underkant av to kutt som er ventet i år, sier Nelson.
Hun peker på at sentralbanken Federal Reserve er avventende.
– De vil ikke havne i en situasjon hvor de kutter i rentene, mens inflasjonen stiger. Så lenge man ikke helt vet hva effektene av Trumps politikk, holder de seg nok rolig. Det trekker også i retning av mulig færre kutt her hjemme.
Største økning siden januar
Månedsveksten i juni lå på 0,3 prosent, opp fra 0,1 prosent i mai. Det er den største økningen siden januar, ifølge Reuters.
USA forhandler med en rekke land før president Donald Trumps varslede innføring av høye tollsatser fra 1. august.
Flere eksperter venter at tollsatsene vil bidra til å heve det generelle prisnivået i USA, dersom de blir stående.
– Anektdotisk info tilsier at prisøkningene har begynt å rulles ut mot amerikanske forbrukere, skriver seniorøkonom Robert Bergqvist i SEB på X.
Sentralbanken valgte å holde styringsrenten uendret innenfor intervallet 4,25–4,5 prosent på det siste rentemøtet i juni.
«Deltagerne var enige om at det fortsatt var hensiktsmessig å ha en forsiktig tilnærming til justeringer av pengepolitikken, selv om usikkerheten rundt inflasjon og økonomiske utsikter hadde avtatt», ifølge et rentereferat som ble publisert i forrige uke.