Alt tyder på Trump-seier – dette betyr det for Norge

2 hours ago 3


Kortversjonen

  • Donald Trump er utpekt som USAs neste president, og Norge må forberede seg på samarbeid med Trump-administrasjonen igjen.
  • Muligheter for handelskrig og utfordringer med NATO-samarbeid, er blant ting Norge vil kunne merke etter at Trump har blitt valgt på ny, tror flere norske eksperter
  • Tollmuren Trump har sagt han vil innføre, og størrelsen på din, vil også få betydning for Norge, ifølge ekspertene.
  • Samtidig trekkes det frem styrker Norge har hva gjelder samarbeidet med USA: At våre politikere har vært godt likt av Trump, og vår beliggenhet i forhold til Russland.

Donald Trump blir etter alle solemerker USAs neste president.

Det betyr også at Norge må forberede seg på fire nye år med Trump-samarbeid.

– Alt blir ikke nytt. Men hva som er nytt, er litt for spennende å vente på, sier Anders Romarheim til VG.

Han er førsteamanuensis og forsker på internasjonal sikkerhetspolitikk ved Institutt for forsvarsstudier (FFS).

Bilde av Anders RomarheimAnders Romarheim

Førsteamanuensis, Institutt for forsvarsstudier (FFS)

Allerede i januar begynte den norske regjeringen å forberede seg på en mulig Trump-seier. Da sa Romarheim til VG at norske diplomater denne gangen er bedre forberedt enn under første Trump-regjering. Det mener han fortsatt.

– Meningsmålingene i 2016 bommet grovt. De fleste forventet Clinton-seier og ingen visste helt hvordan Trump-administrasjonen ville bli, sier Romarheim.

Blant utfordringer Norge må forberede seg på under Trump 2.0, er dette:

  • Vi blir kanskje fattigere: I løpet av valgnatten har dollaren styrket seg mot den norske kronen. Trump-seier kan også stoppe planlagte rentekutt neste år, trekker noen økonomer frem. Mangel på rentekutt, kan være dårlig nytt for norske lommebøker. Med andre ord risikerer nordmenn å bli relativt sett enda litt fattigere enn vi allerede har opplevd de siste årene. Andre påpeker at Trump-seier ikke vil påvirke aksjemarkedet stort over tid.
  • Mulighetene for handelskrig: Det er økt fare for handelskrig under Trump. Det handler blant annet om at han har gått til valg på å innføre høye tollmurer rundt USA og det er usikkert hvor stor de ender opp med å bli. Trump planlegger 60 % toll på kinesisk import og 10 % på varer fra andre land. Dette kan blant annet påvirke Norges eksport til EU negativt.
  • Sikkerhetssamarbeid: Norske myndigheter er bedre forberedt på en eventuell Trump-administrasjon enn i 2016. Men: Flere USA-vitere mener Norge må stille spørsmål ved om Nato-samarbeid og Norges egen forsvarsevne er tilstrekkelig fremover.
  • Ukraina og Gaza: Flere eksperter har ytret bekymring for hva som vil skje med krigene i Ukraina og Midtøsten under Trump. Mange peker på at Netnanyahu får gjøre som han vil med Trump i lederstolen. Romarheim er blant dem som peker på at vi vil se en annen type krig i Ukraina under Trump. Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å få støtte til Ukraina-krigen fra USA. Det blir neppe enklere med Trump som president. Det stilles derfor spørsmål til hvor mye EU inkludert Norge klarer å dekke opp for manglende midler fra USA. Samtidig har Trump lovet å «stoppe krigene».

Lojalister på alle bauer og kanter

Selv om det var mer usikkerhet rundt hva Trump ville si for verden i 2016, så tror forsvarsforskeren at Norge må håndtere en langt mer trumpsk regjering enn sist.

– Det blir Trump-lojalister på alle bauer og kanter som er villig til å skifte mening så snart Trump ber dem om det. Prototypen vi har å gå etter er JD Vance.

 Thomas Nilsson / VGDonald Trump og JD Vance. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Er du bekymret?

– Ja. Jeg er spesielt bekymret for utviklingen i krigen i Ukraina. At Trump er mindre begeistret for Zelenskyj enn Biden var og Harris ville vært, er helt på det rene.

Flere USA-vitere har trukket fram at Norge har behov for en debatt om egen sikkerhetspolitikk dersom Trump blir president igjen.

– Hvor Norge får sikkerhet fra hvis vi anser at vår egen forsvarsevne i kombinasjon med Nato-alliansen ikke er tilstrekkelig under Trump, er et spørsmål vi må stille oss, sier Romarheim.

Men han påpeker også at Norges utenrikspolitiske forhold til USA er veldig godt og at vi har mange felles interesser.

Norske fortrinn

Romarheim har trukket frem flere styrker Norge har under en Trump-regjering, blant dem lederne våre. Både Jens Stoltenberg og Erna Solberg begge ble populære ledere hos Trump sist han var president.

 Thomas Nilsson / VGErna Solberg møtte president Donald Trump i Det ovale kontor i Det hvite hus i 2018. Foto: Thomas Nilsson / VG

USA-forskeren trekker også frem at Norge har noe ingen andre kan tilby USA:

– Vi har orkesterplass til all russisk aktivitet på nordflåtens bevegelse både under og over vann. Det finnes ikke noe bedre sted enn i Norge å følge med på det. Det er en del av et viktig etterretningssamarbeid mellom Norge og USA.

Romarheim viser også til at Norge har flere felles interesser med USA, også under Trump.

– En mørkere og styggere tid

Professor Jennifer Leigh Bailey ved NTNU mener Trump-seieren er katastrofal.

– Jeg har ingen gode tanker. Jeg skulle gjerne sagt noe positivt, sier hun til VG kort tid etter at valgresultatet er klart.

Bilde av Jennifer Leigh BaileyJennifer Leigh Bailey

Professor, NTNU

Hun tror det blir en mørk tid for USA fremover – men også for Norge.

– Det blir en mørkere og styggere tid, sier hun.

For Norge trekker hun frem sikkerhetspolitikken som den største bekymringen:

– Norge må stille spørsmål ved om de i det hele tatt kan være med i Nato og være alliert med et land som kommer til å gå inn i så dyp og stygg politikk som USA kommer til nå, sier hun.

Bekymret for Putin-flørt

Men uten Nato, er det få andre alternativer.

– Det er ingen andre demokratiske stormaktsalternativer, sier hun.

At Trump historisk har hatt et tett forhold med Russlands president Vladimir Putin, bekymrer henne også.

– Det lover dårlig for Nord-Europa og er et stort politisk problem for Norge. Det finnes ingen stor motvekt til Russland nå. Europa må stole mer på seg selv, men har ikke investert i militære og er ingen militærstormakt.

 TT / NTB scanpixVladimir Putin og Donald Trump. Foto: TT / NTB scanpix

– Større endringer med Trump

Statsviter og redaktør Are Tågvold Flaten i Amerikanskpolitikk.no slår kort fast:

– Det er større endringer med Trump som president enn dersom Harris hadde vunnet. Det er det korte svaret, sier han.

Bilde av Are Tågvold FlatenAre Tågvold Flaten

Redaktør for Amerikanskpolitikk.no

Et viktig poeng han trekker frem er at Nato-støtten består. 

– Men det kommer til å bli fokus på andre saker for Trump. Han har for eksempel lovet tollmurer. Men det har han sagt i valgkamp, så gjenstår det å se når det kommer til reell politikk. 

Handlingsrommet hans politisk vil også avgjøres av makten han vil få i de to kamrene i Kongressen.

– Men som tidligere ambassadør Kåre R. Aas sa i vår podkast: Han tenker at Norge vil klare seg helt greit. Så gjenstår det å se størrelsen på tollmurene, sier Tågvold Flaten.

Resultater

Kamala Harris

Kamala HarrisK. HarrisHarris

270 for å vinne

Donald TrumpD. TrumpTrump

Donald Trump

Read Entire Article