Det knytter seg stor spenning til hva som vil skje når Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg møter USAs president Donald Trump i Det hvite hus i dag.
Torsdag 24. april kl. 14:09Kortversjonen
- Statsminister Jonas Gahr Støre møter USAs president Donald Trump i Det hvite hus i dag.
- Samtaleemner inkluderer sikkerhetspolitikk, Ukraina og handel.
- Støre ser frem til å styrke båndene mellom Norge og USA i en urolig tid.
- Dette er noen av de viktige spørsmålene du bør vite om:
Mye ligger i potten når Norges statsminister møter USAs president. Trump er uberegnelig og følelsesstyrt og mye kan gå galt under samtalene, men møtet kan også til bidra til å styrke Norges forhold til verdens mektigste land i en urolig tid.
Her får du svar på de mest sentrale spørsmålene før møtet:
1 Når skal de møtes?
De skal møtes i Det hvite hus i Washington klokken 18.00 i dag, torsdag. VG er på plass i Det hvite hus og du kan følge med på alt som skjer, her på VG.
2 Hva er opplegget for samtalene?
Opplegget for samtalene inkluderer først en lunsj, etterfulgt av samtaler i Det ovale kontor i Det hvite hus. Temaene som skal diskuteres er sikkerhetspolitikk, situasjonen i Ukraina, handel og Norges strategiske betydning for USA.
3 Hvorfor er Norge invitert til møtet?
Norge er invitert fordi USA ser på Norge som en viktig samarbeidspartner, spesielt innen sikkerhetspolitikk og handel. Norges geografiske beliggenhet nær Russland og Norges bidrag til amerikanske arbeidsplasser og økonomi er også viktige faktorer.
4 Har Støre møtt Trump før?
Nei, det er første gang Støre møter Trump ansikt til ansikt, men de har snakket sammen på telefon. I forrige måned avslørte Støre detaljer fra samtalen.
– Vet du hva han sa? Nå skal jeg «oute» ham. Han sa at «Norway is a great country and the prime minister is a great guy», sa Støre og lo.
5 Hvem skal være til stede på møtet?
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Donald Trump og visepresident JD Vance i Det hvite hus.
Norske statsministre i Det hvite hus
- Allerede under andre verdenskrig, 13. mai 1942, besøkte Johan Nygaardsvold president Franklin D. Roosevelt. Siden den gang har en rekke norske regjeringssjefer vært på besøk hos USAs øverste leder.
- Einar Gerhardsen møtte Harry Truman 28. mai 1951, og Oscar Torp fulgte opp med besøk til Truman 24. september 1952 og til Dwight D. Eisenhower 24. november 1954.
- Gerhardsen var tilbake i Det hvite hus 14. mai 1958, denne gangen hos Eisenhower, og igjen 9. mai 1962, da han møtte John F. Kennedy.
- På 1970- og 80-tallet fortsatte tradisjonen: Odvar Nordli besøkte Jimmy Carter 7. desember 1979, mens Kåre Willoch møtte Ronald Reagan 20. februar 1983.
- Gro Harlem Brundtland hadde flere møter, blant annet med Reagan 29. april 1987, George H.W. Bush 3. mai 1989 og 5. juni 1992, samt Bill Clinton 17. mai 1994.
- Jan P. Syse var også innom hos George Bush senior 23. februar 1990.
- Kjell Magne Bondevik besøkte Bill Clinton 15. oktober 1999, og hadde to møter med George W. Bush, 5. desember 2001 og 16. mai 2003.
- I nyere tid har Jens Stoltenberg vært på besøk hos Barack Obama 20. oktober 2011. Erna Solberg møtte Obama både 31. mars og 13. mai 2016, og besøkte Donald Trump 10. januar 2018.
- Jonas Gahr Støre hadde et uformelt møte med Joe Biden 27. januar 2022, som varte i 20 minutter.
Denne listen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.
6 Hvorfor er Jens Stoltenberg med?
Finansminister Jens Stoltenberg er med fordi han har et godt forhold til Trump fra sin tid som generalsekretær i NATO. Som finansminister har han også fagkompetanse som kan være nyttig i diskusjoner om handel og økonomi. Stoltenberg skal delta i de bilaterale samtalene. Han skal i tillegg delta på et G20-møte og Det internasjonale pengefondet (IMF).
7 Hva skal de snakke om?
Møtet vil blant annet handle om den sikkerhetspolitiske situasjonen, Nato og krigen i Ukraina, samt handel og næringsliv.
– Norge og USA samarbeider på en rekke områder, og USA er en viktig handelspartner for Norge. Jeg ser frem til å snakke om områder der vi kan samarbeide enda tettere fremover, sier Støre før møtet.
8 Hva skal de ikke snakke om?
Det er ikke planlagt å forhandle om tollsatser under møtet, selv om temaet vil bli diskutert. Grønland er heller ikke et hovedtema, men Støre har sagt at han vil støtte Danmarks syn hvis det blir nødvendig.
9 Hvor viktig er dette møtet?
Møtet er svært viktig fordi det gir Norge en mulighet til å styrke forholdet til USA, som er Norges viktigste allierte. Det er også en sjanse til å påvirke amerikansk politikk som kan ha stor betydning for Norge.
Støre vil minne Trump om hva Norge kan tilby USA. Blant poengene er Norges rolle i amerikansk sikkerhetsarkitektur.
10 Hva kan gå galt?
Trump er kjent for å være uforutsigbar. Hvis samtalene ikke går som planlagt, kan det føre til misforståelser eller svekket samarbeid. Det er også usikkert hva JD Vance vi si eller kommentere på under møtet.
Det er mange betente spørsmål som kan dukke opp når år de to møtes. Dette sier Støre selv:
– Alle som har sett møtene Trump har holdt, har sett at disse møtene former seg underveis. Vi må være forberedt på at møtet vil skje på den måten han ønsker seg.
11 Hva er skrekkscenarioet?
Vi får håpe at møtet ikke utarter til å bli noe lignende det som skjedde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som møtte Trump og Vance i slutten av februar:
12 Hva kan Norge tjene på møtet?
Norge kan tjene på møtet ved å styrke samarbeidet med USA innen sikkerhet og handel. Det kan også bidra til å redusere tollsatser på norske varer og fremme norske interesser i amerikansk politikk.