Handelskrigen kan bremse en økonomisk opptur i Europa. – Kommer an på hvor skremt forbrukerne blir, sier sjeføkonom.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 30 minutter siden
Kortversjonen
- Inflasjonen i eurosonen faller, godt hjulpet av en nedgang i prisveksten på tjenester, som har holdt seg høy i lang tid.
- Samtidig som det er utsikter til økt vekst i Europa, kan sikkerhet rundt global handel, spesielt Trumps tollsatser, kan påvirke økonomien, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
- Handelskrigen kan bidra til å legge press på prisene, men også føre til dumping av billige kinesiske varer og øke Europas konkurransekraft.
- Den europeiske sentralbanken (ESB) avholder rentemøte torsdag, og det er ventet et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.
- Den norske kronen har svekket mot euroen de siste ukene. Et signal om at ESB er ferdig med rentekutt, kan bidra til å styrke euroen videre, ifølge sjefstrateg.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Prisveksten i eurosonen falt til 2,2 prosent i mars, ifølge tall fra Eurostat. Det er det samme nivået som først ble indikert tidligere i april.
– Den europeiske sentralbanken (ESB) har ventet at inflasjonen skulle komme ned til 2 prosent i 2025 og bli der, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.
Hun peker på at prisveksten på tjenester, som har holdt seg høy lenge og bidratt til den generelle økningen, endelig begynner å komme ned.
– Den er fortsatt høy, men de to siste månedene har det vært tydelig tegn til nedgang. Så fra Den europeiske sentralbankens synspunkt ser dette lovende ut.
Les på E24+
Slik takler du usikre tider
– Vil på langt nær ramme like bredt
Kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisene på energi, mat, alkohol og tobakk, falt til 2,4 prosent – også den uendret.
– Kan det vare?
– Problemet her er jo at det skjer mye annet, og det er uklart hvordan dette vil påvirke inflasjonen i eurosonen, sier Haugland.
Donald Trumps tollsjokk 2. april har rystet internasjonale finansmarkeder. Selv om tollsatsene nå er redusert etter innføringen av en 90-dagers pause, forbli Trump-tollene en joker.
– Det vil helt åpenbart føre til mer trykk på prisveksten i USA. Men for EUs del vil motsvaret, hvis det blir innført, på langt nær ramme like bredt, sier Haugland.
Kan få økt konkurransekraft mot Kina
EUs motsvar til Trumps tollsatser er også satt på hold. De planlagte mottiltakene skulle opprinnelig innføres 15. april og ramme alt fra diamanter og fjærkre til landbruksvarer og motorsykler.
– De vil kunne ramme prisene på noen varer. Samtidig er det et spørsmål hvor blokkerte varer fra Kina havner, sier DNB Markets’ sjeføkonom.
Manglende adgang til det amerikanske markedet gjør at EU frykter «dumping» av billige kinesiske varer i Europa.
– Hvis Kina oversvømmer det europeiske kontinentet med billigere varer, vil dette trekke prisveksten nedover. Men EU vil nok være årvåkne for denne type dumping, og komme raskt på plass med beskyttelsestoll, sier Haugland
Sjeføkonomen peker på at det er nettopp denne tollen norske myndigheter jobber hardt for at Norge ikke skal rammes av, men også at europeiske varer kan få økt konkurransekraft overfor USA på grunn av de høye tollsatsene mot Kina.
– Det er mange faktorer i spill her.
– Vil støtte med «ekstrakutt»
Torsdag er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB).
Rentenivået i eurosonen er nå på 2,5 prosent, og et rentekutt på 0,25 prosent er ventet av tilnærmet alle analytikerne i en Bloomberg-undersøkelse.
Det vil i så fall senke ESB-renten til 2,25 prosent, som er halvparten av nivået på styringsrenten i Norge.
Haugland sier DNB Markets i utgangspunktet ikke ventet et rentekutt på torsdagens møte, men så for seg et rentekutt i juni i stedet.
– Men i lys av den veldig sterke usikkerheten og at inflasjonen har vært på den betryggende siden, tror vi ESB ønsker å støtte økonomien med et «ekstrakutt». I tillegg tror vi på et rentekutt i juni før det er slutt, sier hun.
– Kalddusj
ESB har anslått en nøytral rente mellom 1,75 og 2,25 prosent, ifølge Haugland, som mener det er gode utsikter til at Europa-økonomien kan skyte fart i år.
– Det er tegn til at veksten begynner å ta seg opp. Så kom jo denne kalddusjen fra Trump som påvirker alle verdens land og legger en demper på veksten. Samtidig har det blitt varslet økt offentlig pengebruk, særlig i Tyskland, og det er klare tegn til at bunnen i boligmarkedet er nådd.
EU-borgere ligger også an til å få reallønnsvekst, som gjør at det er gode muligheter for at forbruket tar seg opp.
– Så det kommer an på hvor skremt forbrukerne blir av det som skjer.
– Det gjelder å holde «spiriten» oppe?
– Ja, og det er det vi tror et rentekutt i morgen kan bidra med, sier Haugland.
Kan styrke seg videre
Tross høyere rentenivå enn i eurosonen har likevel den norske kronen svekket seg kraftig mot euroen de siste par ukene.
Onsdag kveld må nordmenn ut med 12,04 kroner for å kjøpe en euro, viser tall fra dataleverandøren Infront.
Morgendagens rentemøte i ESB kan potensielt gjøre euroen enda dyrere, ifølge Dane Cekov, seniorstrateg for renter og valuta i Sparebank 1 Markets.
– Hvis det kommer nyheter om at ESB er mer eller mindre ferdige med rentekuttene nå, kan nok euroen styrke seg noe, sa Cekov til E24 mandag denne uken.