Fondsbransjen ble lovet strakstiltak for ikke å flytte norske fond ut av landet. Finanstilsynet vil likevel ikke la Alfred Berg tilby samme valutasikring som i Sverige.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Finanstilsynet nekter Alfred Berg å valutasikre andelsklasser i fond i fondets basisvaluta, noe som skaper frustrasjon.
- Tidligere lovede grep for å beholde norske fond i landet har vist seg utilstrekkelige.
- Alfred Berg etablerer nå flere nye fond i Sverige som følge av norsk regelverk.
- Finanstilsynet åpner for dialog, men Alfred Berg opplever fortsatt konkurranseulemper.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Kapitalforvaltningsselskapet Alfred Berg, som i fjor høst varslet utflytting av alle sine norske rente- og aksjefond til Sverige, har igjen blitt rammet av det de opplever som norske konkurranseulemper.
Under etablering av et nytt globalt aksjefond har selskapet mottatt beskjed fra Finanstilsynet at fondet ikke ville bli godkjent.
Dette fordi man ønsket å tilby kundene to ulike andelsklasserandelsklasserAndelsklasser er en inndeling av andelseierne etter deres størrelse på innskutt kapital. av fondet, en klasse uten valutasikring og en klasse med valutasikring til norske kroner.
Helge Arnesen, administrerende direktør i Alfred Berg kapitalforvaltning.
– Vi var jo ganske optimistiske da vil skulle få en hurtigarbeidende komité som skulle utjevne konkurranseulempene for norske fond, så skjer dette. Det er litt trist, sier Alfred Berg-sjef Helge Arnesen til E24.
Tok grep
Fondsbransjens varslede utflagging av norske fond til Sverige og andre EU-land fikk i fjor høst alarmklokkene til å ringe helt inn i regjeringslokalene.
Daværende finansminister Trygve Slagsvold Vedum lovet strakstiltak, og å åpne for valutasikring av norske fond i andelsklasser var noe av det første som ble ryddet av bordet.
– Endringene innebærer at kunder i norske fond kan få tilgang til nye produkter samtidig som verdipapirfondsbransjen får større fleksibilitet til å tilby produkter som etterspørres i markedet, sa daværende statssekretær Geir Indrefjord (Sp).
Les på E24+
Altor-grunnlegger om Carnegie-salget: – På et tidspunkt må man gi slipp
– Fornuftig
Valutasikring av andelsklasser innebærer at et norsk fond kan tilbys valutasikret i norske kroner til norske kunder, svenske kroner til svenske kunder, i euro til europeiske kunder, i dollar til amerikanske kunder og så videre.
Bransjestandard er at man valutasikrer i rentefond, men vanligvis ikke i aksjefond.
Tidligere har det kun vært mulighet til å valutasikre et helt fond, i teorien; ett fond for hver valuta.
Investorene ønsker ren eksponering mot risiko og avkastning til den underliggende investeringen (fondet), ikke ha et syn på norske kroner, eller den utenlandske valutaen, ifølge Arnesen.
– Så lenge Norges Bank kan leve med en krone som svinger så mye som den gjør, så er det fornuftig at våre kunder, når de gjør sine investeringer i utlandet, kan ta en beslutning om valutaeksponering isolert fra aksjeeksponeringen, sier fondstoppen.
Måtte fjernes
Problemet oppstår når norske investorer ønsker valgmuligheten til å sikre eller ikke sikre valuta i samme fond.
I Norge får man fortsatt ikke lov til å ha andelsklasser både med og uten valutasikring for norske kunder.
– Finanstilsynet har svart at det ikke lar seg gjøre, dermed måtte vi fjerne den delen i fondsstrukturen for å få det globale aksjefondet godkjent.
– Hvordan påvirker dette vurderingen deres om eventuelt å la norske fond bli i Norge?
– Du kan si at om vi hadde døren på gløtt, så har vi klemstret fingrene våre. Vi etablerer to rentefond i Sverige i juni, og ytterligere to i september, sier Arnesen.
– Misnøye
Finanstilsynet sier de har invitert til dialog, men ønsker ikke å kommentere enkeltheten i Alfred Bergs fondssøknad.
– Det er gitt uttrykk for misnøye om rekkevidden av bestemmelsene, og at de ikke dekker behovet for valutasikring i aksjefond med globalt mandat, sier seksjonsleder Britt Hjellegjerde i Finanstilsynet til E24.
Hun legger til at dette er forhold som ikke ble tatt opp av næringen i forbindelse med arbeidet med de nye reglene.
Må være ulik utstedelsesvaluta
Finanstilsynet bekrefter at Alfred Berg valgte å endre søknaden basert på en foreløpig tilbakemelding fra tilsynet.
Britt Hjellegjerde, seksjonsleder for fond og kollektive investeringer i Finanstilsynet.
– Finanstilsynet behandlet den søknaden som ble mottatt, og tillatelse til å opprette fondet ble gitt påfølgende dag, sier Hjellegjerde.
Hun understreker at de nye reglene åpner for at andelseieres innskudd kan valutasikres i «det tilfellet at fondet har andelsklasser med ulik utstedelsesvaluta».
– Dette er noe annet enn ulike vilkår for valutasikring av et fonds investeringer i ulike andelsklasser, sier seksjonslederen.
Irrelevant
Alfred Berg mener at det Finanstilsynet sier er at man kan valutasikre andelsklassene, bare ikke i samme valuta som fondets basisvaluta eller utstedelsesvaluta.
Det er den valutaen som fondet oppgis i og som brukes til å representere verdiendring og avkastning, som typisk vil være norske kroner.
Det har dog ingenting med valutasikring å gjøre, påpeker Arnesen.
– Det vi ønsker er å ha, kall det et grunnfond, som ikke er valutasikret, så skjer valutasikringen i andelsklassene. Dette tillates i Luxemburg og Sverige, sier han.
Les også
Landets største forvalter om fondsflukten: – Hjelper ikke å lukke gapet nesten
– Like langt
Finanstilsynets praksis gjør at når et usikret fond oppgis i norske kroner må man eventuelt også opprette et eget sikret fond for dem som ønsker å ta bort valutarisikoen. Det tar både lengre tid, og koster mer penger.
– Det var jo en grunn til å flytte til Sverige. Nå er vi like langt. Det hjelper lite å si at man har endret reglene, dersom praktisering er som før, sier Arnesen.
Alfred Berg har allerede over 25 fond i Sverige.
Les også
Ber regjeringen om en plan for finansnæringen: – Må se på landene som er best i Europa
Les på E24+
Fondsflukten: Derfor klager bransjen
Les også
Varsler nye skatteregler for fondsbransjen: – Nå fjerner jeg usikkerheten
Les også
Holberg kan bli neste forvalter til å flagge ut: – Kan ikke vente lenge
Les også
Flere fond vurderer utflagging: – Ikke overrasket over utviklingen
Les også
Fondstopp overrasket: – Som om dette kom som julekvelden på kjerringa
Les også
Folketrygd-sjefen om fond-utflagging: – En bekymring
Les også
Fondsflukten: – I ferd med å bli hengende etter
Les også