Advokat kaller dekningen «et betydelig overgrep» – slik svarer pressen

2 hours ago 4


– Det mine klienter har blitt utsatt for i snart seks år, det er etter min oppfatning et betydelig overgrep. Både fra politi og medier, sa Ståle Kihle på dagens pressekonferanse.

Han er bistandsadvokat til barna til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

Fredag ble det kjent at Riksadvokaten henlegger siktelsen mot Tom Hagen for drapet på kona Anne Elisabeth Hagen som «intet straffbart forhold anses bevist».

– Det er ikke holdepunkter for at Tom Hagen er involvert i forsvinningen til hans kone, Anne-Elisabeth Hagen, fra hennes hjem 31. oktober 2018, uttalte politiets påtaleleder Vibeke Schøyen under en pressekonferanse fredag.

 PrivatEKTEPAR: Anne-Elisabeth Hagen og Tom Hagen. Foto: Privat

Bistandsadvokat Kihle har beskrevet de siste seks årene som grusomme for familien.

– Man kan jo prøve å forestille seg hvordan det er å være barn og barnebarn når mor blir sporløst borte. Så opplever man en mengde rariteter fra politiet i innledende fase. Så tar saken en dreining hvor far blir siktet. Så driver mediene i realiteten en slags true crime-kampanje der det store mysteriet er om Tom Hagen står bak, sier Kihle.

Bilde av

Gunnar Bodahl-Johansen

Må hente inn motstemmer

Tidligere sekretær for Pressens Faglige Utvalg, Gunnar Bodahl-Johansen, sier det er naturlig at en så stor kriminalsak som forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen har vakt stor oppmerksomhet.

– Det ville være utenkelig at mediene ikke skulle skrive om den, eller omtale opplysningene og kommentarene som kommer fra politiet. Det politiet sier må ut i det offentlige rom. Det er mye farligere for rettssikkerheten om politiet hele tiden jobber i kulissene, og offentligheten ikke vet hva de driver med, sier Bodahl-Johansen til VG og legger til:

– Det er et viktig element i rettsstaten.

Tordentale fra Hagen-forsvarer – se video:

Bodahl-Johansen understreker at politiet også er en part i saken, og at mediene derfor må være kritiske til informasjonen de får.

– Det er ikke medienes oppgave å referere til det politiet sier uten å ta en kritisk vurdering og hente inn motstemmer. Det er viktig rent journalistisk og metodisk. I mange saker sitter politiet med et informasjonsmonopol.

Bodahl-Johansen sier det er for tidlig å konkludere om medienes rolle i Lørenskog-saken, men understreker at medienes jakt etter opplysninger kan føre til at de omtalte opplever en overbelastning.

– Det er selvfølgelig sterkt belastende for menneskene det gjelder. Her har mediene et ansvar for at man er nøkterne med hva man publiserer. Men det er ikke medienes ansvar at den siktede og hans familie har måtte leve med dette i mange år. Det er politi og påtalemyndighetens ansvar, sier Bodahl Johansen.

TV 2: Har tatt hensyn

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 sier at det er veldig forståelig at familien Hagen opplever det store medietrykket som belastende.

– Det er jo en veletablert metodikk og tradisjon for at vi dekker så store kriminalsaker løpende i tråd med politiets etterforskning. Det vil jo også kunne oppleves som ubehagelig, men vi mener at det er relevant informasjon som vi har publisert om en siktet i en straffesak, sier Solbrække til VG.

Bilde av

Karianne Solbrække

Nyhetsredaktøren sier at de snakker mye i TV 2 om hvordan de kan belyse saken så godt som mulig, både gjennom åpne og anonyme kilder.

– Vi har definitivt vært opptatt av hensynet til Hagen, og også unnlatt å omtale informasjon som vi har visst har vært en del av etterforskningen, men som vi ikke har omtalt av hensyn til Tom Hagen. Vi har også hatt kritiske saker mot politiet rundt etterforskningen.

– Tar TV 2 selvkritikk i saken?

– Grunninnstillingen er at vi alltid kan bli bedre i det vi gjør. Vi opplever at vi har tatt hensynene vi bør gjøre i denne saken.

VG: Lytter til kritikken som kommer

VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken har lest kritikken fra bistandsadvokaten, blant annet beskrivelsen av saken som «et betydelig overgrep» fra politi og medier.

– Vi har stor forståelse for at denne saken har vært en stor belastning for Hagen-familien og vi lytter til den kritikken som nå kommer. Omtalen har vært omfattende og forhold knyttet til deres familie har blitt belyst, sier Bakke Håndlykken.

 Gorm Kallestad / NTBNyhetsredaktør i VG Tora Bakke Håndlykken. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Forsvinningen til Anne Elisabeth Hagen har hatt og har fremdeles stor offentlig interesse. Det har vært en massiv etterforskning som VG mener at allmennheten har krav på å få informasjon om, og mediene har også hatt et kritisk blikk på politiets arbeid i saken. Det mener vi er et viktig arbeid som må holde frem.

– Khile sier også at mediene driver en slags true-crime-kampanje?

– VGs tilnærming har vært å belyse saken med fakta og gi et nøkternt og helhetlig bilde av etterforskningen. Selv om journalistikken har vært formidlet i ulike formater, har innholdet hatt som hensikt å opplyse – ikke underholde. Det er viktig å skille mellom journalistikken fra de redaktørstyrte mediene og for eksempel serien som Netflix har laget, sier Bakke Håndlykken.

– Tar VG noen selvkritikk for dekningen?

– Omfanget av dekningen vår har vært stor og det er alltid en balansegang. Det er naturlig å vurdere om vi i sakens ulike faser har truffet riktig. Det vil også være viktig for oss å lytte til de tilbakemeldingene som helt naturlig vil komme nå i etterkant av avgjørelsen og lære av dem. Dette har vært en sak som vi har dekket over tid, og vi har derfor drøftet arbeidet og tilnærming mye underveis. Den diskusjonen vil fortsette nå som saken er henlagt mot Hagen, sier Bakke Håndlykken.

NRK: – Fortsatt uavklart

Konstituert fagredaktør i NRK Sofie Gran Aspunvik, sier til VG at de hele tiden har vært opptatt av å få fram Hagens versjon.

– Vi har forståelse for at dette har vært en krevende situasjon for Tom Hagen. Denne saken har vært helt spesiell fra dag én, med en innledningsvis hemmelig etterforskning som etter hvert fikk stor oppmerksomhet i offentligheten, Gran Aspunvik.

 Gorm Kallestad / NTBNRK på Marienlyst. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Det har hele tiden vært viktig for oss å få frem Tom Hagens versjon for å få belyst saken så godt som mulig. Vi har gitt ham mulighet til å komme til orde i den løpende dekningen, og vi har blant annet gjennomført et lengre intervju med ham. Selv om Hagen er sjekket ut er dette fortsatt en uavklart kriminalsak med mange ubesvarte spørsmål, som det er viktig å dekke journalistisk, sier Gran Aspunvik.

VG har bedt om Kihle om en kommentar til svarene som er gitt på kritikken. Han ønsker ikke kommentere dem.

Read Entire Article