Advarer om «økonomisk atombombe»: – Da vil rentene i USA skyte i taket

1 week ago 13


Verdens viktigste rentemarked kan stå på utrygg grunn hvis Kina velger å svare på straffetollen med å selge USA-statsgjeld, mener forvalter.

Leder for allokering Shakeb Syed i Odin Forvaltning sier at risikofrykt har pleid å gi lavere amerikanske statsrenter. Men ikke denne gangen. Foto: Odin Forvaltning

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

Det har vært store bevegelser i verdens dominerende rentemarked de siste dagene etter at handelskrigen har rystet investorer verden rundt.

Rentene på amerikanske statsobligasjoner med ti års utløpstidamerikanske statsobligasjoner med ti års utløpstidRentepapir, der investor låner penger til den amerikanske staten i ti år og mottar renter på lånet. nådde onsdag morgen 4,5 prosent på det høyeste, opp fra 3,9 prosent i starten av uken.

Torsdag ettermiddag ligger renten på 4,3 prosent. I aksjemarkedene er det kraftig oppgang etter at Trump har varslet tollpause i 90 dager.

Les på E24+

Kaosdagen: USA-børs skjøt opp 27.000 mrd. på minutter etter falsk nyhet

– Ser du på bevegelsene i renten de siste dagene, så begynner det å ligne på det vi så på 1930-tallet og ved krakket i 1987, sier investeringsdirektør Pål Ringholm i Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH).

– Det er veldig kraftfulle bevegelser, og intradagbevegelseneintradagbevegelseneBevegelsene i renten innenfor en enkelt dag. fra topp til bunn er voldsomme, sier han til E24.

– Vill oppgang

– Det man har sett i tidligere perioder med økt risikofrykt i markedene, er at investorene har søkt tilflukt i USA selv om problemet stammet fra USA. Som da Lehman Brothers gikk konkurs i 2008. Da søkte mange likevel tilflukt i amerikanske verdipapirer. Nå begynner denne logikken å svikte.

Det sier leder for allokering Shakeb Syed i Odin Forvaltning.

– Det monopolet USA har hatt som trygg havn, kan bli svekket. Tidligere har man sett på amerikanske statsobligasjoner som nesten like trygt som kontanter, men det er ikke sikkert at dette vedvarer i samme grad, sier han.

– Så dette er tegn på et større underliggende skifte i investorenes tillit?

– Det tror jeg man kan si. Det er også en stor sensitivitet hvis kineserne velger å svare på USAs toller, sier Syed.

– De kan for eksempel begynne å selge amerikanske statsobligasjoner. Da vil rentene i USA skyte i taket. Det er en økonomisk atombombe.

Syed peker på Trumps økning av Kina-tollen til 125 prosent onsdag kveld.

– Det øker risikoen for at Kina vil bruke denne atombomben. De sitter på veldig mye statspapirer i USA, og trenger ikke å selge veldig mye for at det skal ha stor effekt, sier han.

– Kina har et kort på hånden

Syed får følge av sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. Han sier at USAs toll på 104 prosent setter Kina i en vanskelig situasjon. Onsdag kveld varslet USA at tollen økes til 125 prosent.

– Men Kina har et kort på hånden, sier han.

Bjørn Roger Wilhelmsen

Sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.

Wilhelmsen peker på at Kina er en stor eier av amerikansk statsgjeld. Ifølge Reuters eide Kina amerikanske statsobligasjoner statsobligasjoner Rentepapir, der investor låner penger til den amerikanske staten og mottar renter på lånet. for 761 milliarder dollar ved utgangen av januar, den nest største internasjonale beholdningen etter Japan.

– Det er spekulasjoner i markedet nå, ingenting er bekreftet, om at kinesiske myndigheter bruker dette kortet for hva det er verdt. Enten truer med å selge eller kanskje til og med, uten å offentliggjøre det, selger litt i statsobligasjoner i USA.

Wilhelmsen fremholder at beholdningen er så stor at bare spekulasjoner om et mulig salg i seg selv bidrar til uroen i rentemarkedet.

– Det er et bakteppe som sannsynligvis bidrar til at mange investorer vil selge seg ut av lange statsobligasjoner i USA.

– Bekymringsfullt

Økte markedsrenter kan også få betydning for landenes økonomi, blant annet gjennom at renten investorene krever for å låne ut penger til bedriftene øker, påpeker Wilhelmsen.

– Det går en runddans gjennom finansmarkedet hvis dette fortsetter videre.

Sjeføkonomen sier at renten både solide og mindre solide bedrifter må betale for å låne penger har gått opp «veldig mye».

– Det får igjen implikasjoner for realøkonomien, fordi det blir mindre lønnsomt å investere.

Økte statsrenter i USA legger også på press på den amerikanske staten, som har mye gjeld og store budsjettunderskudd, påpeker Wilhelmsen.

– Da må de kanskje stramme inn på offentlig forbruk i en situasjon der økonomien allerede er på vei ned i en lavkonjunktur.

– Det er litt bekymringsfullt, ikke helt bra, at vi ser at aksjemarkedet er så mye ned og så går statsrenten opp.

Read Entire Article