Kortversjonen
- En undersøkelse fra RE: MEDIA viser at flere bestilte Halloween-godteri fra Temu.
- Forbrukerrådet advarer om at produktene kan være utrygge.
- Nær halvparten av nordmenn har handlet fra Temu i 2024, mer enn deres nordiske naboer.
- Miljødirektoratet fant skadelig stoff i et Temu-produkt.
- Regjeringen planlegger ikke å forby Temu i Norge.
Flere advarer nå nordmenn om digitale markedsplasser som Temu.
Du vet aldri om produktene er trygge
Den kinesiske nettbutikken Temu er kjent for å selge både klær og elektronikk til en billig penge.
En undersøkelse fra RE: MEDIA viser at 13 prosent av deres respondenter som tidligere pleide å handle inn godteri fra norske butikker, heller handlet inn utstyr og godteri til Halloween fra Temu i 2024.
Samtidig viser undersøkelsen at foreldre i større grad enn andre handler inn til Halloween på Temu.
— Halloween er en dag hvor man deler ut godteri til barn. Man bør da sørge for at man vet hva godteriet inneholder. Tester har vist at matemballasje fra Temu kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, sier Aysha Grönberg, fagsjef for mat, i Forbrukerrådet.
Fakta
Temu forklart
Hva er det?Temu er en nettbutikk basert i Boston, Massachusetts i USA. Selskapet drives av et kinesisk e-commerce-selskap
Hvorfor er det omstridt? . Temu består av tusenvis av produsenter, først og fremst kinesiske og sendes hovedsaklig fra Kina.Forbrukerrådet advarer om at produkter fra slike sider kan være ulovlige i Norge, og anbefaler å sjekke Trustpilot for brukeranmeldelser før man handler.
EU mener at Temu bryter EU-regelverket. Blant annet at Temu oppgir ikke tilstrekkelig informasjon om de mange selgerne som opererer på plattformen.
Temu-trenden fortsetter
En undersøkelse fra PostNord viser at Temu trolig er nordmenns foretrukne nettsted for handel, etterfulgt av Zalando og Amazon.
Sammenlignet med Sverige, Danmark og Finland handler nordmenn langt mer fra den kinesiske netthandelsgiganten enn de øvrige nordiske landene.
— Når man selger mat på nett, skal det gis informasjon om ingredienser og næringsverdi. Ved å handle på Temu importerer du godteri fra utlandet uten å vite hva det inneholder, sier Grönberg.
Temu følger ikke europeiske standarder, og det er uklart om godteriet og andre produkter oppfyller minstekravene for dokumentasjon.
Michael Flak, PR-rådgiver i Agera PR, innleid av Temu skriver til VG at plattformen har en grundig metode for å kontrollere selgere og produkter.
— Har dere solgt produkter som inneholder farlige stoffer?
— Produkter som mistenkes for regelbrudd, fjernes raskt, og leverandører som ikke oppfyller kravene avsluttes, svarer Flak.
— Oppfyller produktene minimumskravene til dokumentasjon og innholdsdeklarasjon?
— Temu gjennomfører en screening for å sikre at de oppfyller alle krav, og utfører deretter både regelmessige og tilfeldige kontroller av produktene deres. Vi avslutter også jevnlig samarbeidet med leverandører som ikke oppfyller våre krav, avslutter Flak.
Den svenske ministeren vil forby Temu
På tampen av 2024 gikk den svenske klima- og miljøministeren inn for å forby nettbutikkene Temu og Shein i Sverige.
42 prosent av tusen spurte nordmenn svarte at de har handlet hos Temu de siste tre månedene, sammenlignet med 26 prosent i Sverige. Undersøkelsen er gjennomført av PostNord.
Ingen planer om forbud
I mai 2024 bestilte Miljødirektoratet fire produkter fra den kinesiske nettbutikken. Formålet var å teste flere populære interiørprodukter laget av plast.
Resultatet? Miljødirektoratet
fant feil i ett av Temu-produktene. En gjennomsiktig bordbeskytter i plast, som inneholdt DEHP. Tidligere har Miljøderktoratet påpekt at stoffet har svært alvorlige helseeffekter.Som følge av Miljødrektoratets funn, fjernet Temu produktet etter at det ble varslet.
— Regelverket som gjelder i Norge og EU skal sikre at maten er trygg. Kjøper du godteri utenfor EU/EØS, så kan dette være produsert under andre regler enn de som gjelder her, sier Are Sletta, seksjonssjef, seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.
I mai 2024 gikk en rekke forbrukerorganisasjoner i EU sammen om en klage på Temu på grunn av for lite informasjon om selgere og produkter.
Tidligere har statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) i Klima- og miljødepartementet sagt til TV 2 at de deler den svenske bekymringen for handel fra nettsider som Temu og Shein, men at det ikke er aktuelt å foreslå noe lignende her til lands.
Statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og henviser til Mattilsynet.
— Det kan være trygt å kjøpe godteri på nett, men vær oppmerksom på hvilket land det kommer fra, avslutter Sletta.