Advarer mot «statsminister Listhaug»: – Kan sette EØS-avtalen i spill

4 hours ago 4


Kortversjonen

  • Jonas Gahr Støre advarer mot at Frp vil reforhandle deler av EØS-avtalen.
  • Han mener det kan svekke norske bedrifter.
  • Frp-leder Sylvi Listhaug hevder at Støre sprer feil om partiets politikk.
  • Hun understreker også at EØS-avtalen er viktig for norsk næringsliv.

Frp har i flere måneder vært det største partiet på borgerlig side, og Listhaug har åpnet for å bli statsminister.

Det advarer Støre mot, særlig etter at Frp på sitt landsmøte vedtok at de vil reforhandle deler av EØS-avtalen.

– Derfor har jeg et behov for å si tydelig ifra nå: Frp og Sylvi Listhaug kan ende opp med å sette hele EØS-avtalen i spill. Det er dårlig for Norge, arbeidsplasser og bedrifter over hele landet, sier han til VG.

EØS-valg

Mandag ettermiddag var statsministeren i Alta. Byen der Frp gjorde et brakvalg forrige kommunevalg, men Arbeiderpartiet likevel endte med makten.

Han besøkte IT-bedriften Seaqloud, som selger teknologiske løsninger til sjømatnæringen.

 Gøran Bohlin / VGFISK: Gründer Jørn-Roar Pedersen startet Seaqloud og viste mandag hvordan det hele henger sammen. Foto: Gøran Bohlin / VG

– Det siste halvåret har vist hvor viktig EØS-avtalen er for Norge. Vi har sett handelskonflikter og en mer usikker verdensøkonomi, sier Støre.

– I en slik situasjon er det avgjørende å ha en avtale som gir oss trygghet og forutsigbarhet – ikke minst fordi EØS regulerer nesten 70 prosent av vår handel, sier Støre.

Støre påpeker at det er «innafor» at partier er imot eller ønske å endre avtalen.

– Men Norge kan ikke mene det, og da har det betydning hva statsministeren og statsministerens parti mener om EØS, sier han.

Listhaug: Sprer feil

Frp-leder Listhaug er langt fra enig i statsministerens advarsel:

– Støre leder den mest næringsfiendtlige regjeringen i moderne tid med skattesjokk, uforutsigbarhet og diskriminering av norskeide bedrifter som har jaget hundrevis av verdiskapere ut av landet, sier Listhaug og fortsetter:

– Det er påfallende at han et par måneder før valget forsøker å kamuflere Arbeiderpartiets næringspolitiske flauser med å spre feil om Frps politikk.

 Helge Mikalsen / VGFrp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Helge Mikalsen / VG

Frp mener EØS-avtalen er avgjørende for norske bedrifters tilgang til våre viktigste handelspartnere og vil selvsagt ikke sette den i spill, understreker hun.

– Samtidig må vi stå opp for norske interesser når enkelte EU-direktiv trosser våre interesser og hvor det ikke rokker med samarbeidet.

– Katastrofe

Hun minner Støre på hans egen tid som utenriksminister:

– Støre bør huske at han selv i 2011, da mange fryktet en fullstendig kollaps i eurosonen, reiste til Brussel for å bruke reservasjonsretten mot noe så meningsløst som å hindre konkurranse i postvesenet, sier Listhaug.

Frp-lederen mener Støre må «se seg godt i speilet».

FØRSTEMANN TIL STATSMINISTERBOLIGEN?: Både Erna Solberg og Sylvi Listhaug holder døren åpen for å bli Norges neste statsminister. Hvis de vinner valget over Støre.  Foto: Helge Mikalsen / VGFØRSTEMANN TIL STATSMINISTERBOLIGEN?: Både Erna Solberg og Sylvi Listhaug holder døren åpen for å bli Norges neste statsminister. Hvis de vinner valget over Støre. Foto: Helge Mikalsen / VG

– I over tre år samarbeidet han i regjering med et parti som vil si opp EØS-avtalen, og nylig åpnet han opp for samarbeid med kommunistpartiet Rødt som vil det samme, og som Støre etter alt og dømme vil bli avhengig av etter valget dersom det blir sosialistisk flertall, sier hun og legger til:

– Det vil være en katastrofe for vanlige folks trygghet, lommebok, konkurransekraften for norske bedrifter og for hundretusenvis av hardtarbeidende folk i oljen.

I Frps partiprogram står det også at EØS-avtalen er «av vital betydning for norsk næringsliv».

Følger med

Sjømatnæringen, som bedriften Seaqloud i Alta leverer til, står for mesteparten av Norges eksport til USA.

Daglig leder Frode Næss sier de følger nøye med på toll-nyhetene fra Donald Trump, men foreløpig tar det med ro.

 Gøran Bohlin / VGIKKE REDD TRUMP: Frode Næss tar foreløpig toll-nyhetene fra Det hvite hus med ro. Elektrifiseringen av Melkøya hadde altaværingene i bedriften ikke så mye fint å si om. Foto: Gøran Bohlin / VG

– Det er ikke vits å bekymre seg før man må, folk fra Finnmark gjør jo ikke det, sier Næss, som selv er trønder.

– Det er mange andre som påvirkes mye mer enn oss, men vi vet jo ikke hva som skjer enda.

– Kan få reelle følger

I slutten av januar gikk Senterpartiet ut av regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Skilsmissen handlet om nettopp EU og EØS.

– Vi så konsekvensene av dette i januar og februar i år, da det var usikkerhet rundt EØS. Den typen signaler kan få reelle følger for norsk næringsliv, sier Støre.

 Helge Mikalsen / VGREGJERINGSKRISE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tok partiet ut av regjering heller enn å gå med på direktiver fra EUs energimarkedspakke. Foto: Helge Mikalsen / VG

Støre sier han vil minne norsk næringsliv på vedtaket til Frp.

– Det mener jeg er et viktig budskap for norsk næringsliv å få med seg i den tiden vi lever i nå. Listhaug kan sette EØS-avtalen i spill, og forholdet vårt til Europa, sier Støre.

Erna Solberg har også advart Frp-lederen mot å kødde med EØS-avtalen.

Bilde av Erna SolbergErna Solberg

Leder i Høyre og statsminister-favoritt på borgerlig side i VGs siste måling

Hvor realistisk er det at Frp får reforhandlet EØS-avtalen i forhandlinger med dem?

– Høyre har et tydelig standpunkt til EØS, men nå er de ikke største parti – det er nemlig Frp. Og de har et formelt vedtak om å reforhandle deler av avtalen, som de kanskje legger på bordet i eventuelle regjeringsforhandlinger, sier Støre og legger til:

– Da er EØS-avtalen satt i spill som et forhandlingskort i en potensiell Høyre og Frp-regjering.

Les også: Selv om Sylvi Listhaugs Frp er større enn Høyre vil flere ha Erna Solberg som statsminister

Avviser skremsel

Regjeringen har tidligere blitt anklaget for å overdrive konsekvensene Trumps handelskrig kan ha for Norge.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har sagt at Norge «er og vil forbli i det indre markedet».

– Er dette skremselspropaganda?

– Nei, det er en meningsløs kritikk. Vi har ingen interesse av å skremme eller overdrive. Vi beskriver virkeligheten. Norge har et godt forhold til EU – blant annet fordi vi er forutsigbare og står støtt i EØS-avtalen. Det gjør at vi møtes med velvilje, sier Støre og fortsetter:

– Men det er ikke noe vi har krav på. Den typen tillit må forhandles frem. Dersom en norsk statsminister kommer til Brussel med en intensjon om å reforhandle avtalen, vil det naturlig svekke tilliten.

Se video – her kommenterer Trump toll mot Norge:

Read Entire Article