Tidligere finansminister Trygve Slagvold Vedum vil være varsom med å svare på Donald Trumps nye toller.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Vi bør ikke innføre mottiltak eller øke tollen, sier Vedum til E24.
Onsdag kveld kunngjorde Donald Trump USAs nye tollregime. Dette inkluderer at Norge får 15 prosent toll, mens EU får 20 prosent.
Flere andre partier er enige i at mottiltak mot USA er en dårlig løsning.
– Vi har ikke tradisjon for det i Norge, sier Vedum.
– Det gir ikke mening for oss å svare med økt toll. Vår strategi bør være snarlig dialog for å få redusert tollen, sier partileder i KrF Dag-Inge Ulstein.
Les på E24+
Trumps ville regnestykker om toll
– Det står ikke i noen avtale
Torsdag morgen var statsministeren på plass i radioen hos NRK. På spørsmål om Norge skal svare USA med samme mynt, svarte Støre at mottiltak ikke nødvendigvis er det beste svaret.
– Vi må opptre klokt og smart. Det er åpnet for at man kan forhandle rundt deler av dette, og da vil jeg holde kortene litt tett til brystet om hvordan vi skal forhandle.
Da finansminister Jens Stoltenberg møtte pressen torsdag morgen, sa han at effekten av norske mottiltak vil være veldig liten.
– Store økonomier som EU har et pressmiddel for å true med mottiltak, sa finansministeren.
Han viste til at statsministeren snart reiser til Brussel for å ha møter med EU-topper om hvordan EUs mottiltak kan ramme Norge. Norge er ikke innenfor EUs tollunion selv om Norge er med i EØS-avtalen.
Nøkkelen for Norge ligger i å ikke havne utenfor EUs mottiltak – dersom de kommer, mener både stats- og finansministeren.
EU har allerede varslet at de vil svare på Trumps nye tollsatser.
På Dagsrevyen torsdag kveld beskrev Støre hva som kan bli utfordringen. Et tilfelle som kan oppstå er at EU legger en tollring rundt EU for å beskytte den europeiske økonomien.
– Vi har en god forståelse med ledelsen i EU om at vi skal være på innsiden om det oppstår, men det er noe vi må forhandle og drive politisk arbeid for å sikre, for det står ikke i noen avtale, sa han.
– Risikerer å rammes dobbelt
Sveinung Rotevatn i Venstre har fått med seg at regjeringen jobber for å komme seg innenfor EUs mottiltak. Han bruker anledningen til å stille spørsmålet:
– Hvorfor er vi ikke med i EU? Hva er det handelspolitiske argumentet for å stå utenfor? Arbeiderpartiet har nå landsmøte, men dette vil de ikke snakke om. Dette illurtrerer med all tydelighet hvorfor vi må komme oss inn i EU, sier han.
Høyre mener også at Norge står i en utsatt posisjon utenfor EU.
– Norge risikerer å rammes dobbelt av tolløkningene, både av USAs toll og av EUs beskyttelsestiltak, sier lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H).
Hun minner om brorparten av norsk eksport går til Europa.
– Det har derfor klart størst betydning for norske arbeidsplasser og norsk eksportindustri at vi unntas fra EUs beskyttelsestiltak.
– Vi har viktige varer
Vedum mener det er bra at Norge står utenfor EUs tollunion og sier dette har tjent oss godt i lang tid. Blant annet har både EU og USA toll på kinesiske elbiler – noe vi ikke har i Norge.
Vedum og Senterpartiet er blant de aller tydeligste motstanderne av et norsk EU-medlemskap og er sikre på at Norge ikke skal falle utenfor noen mottiltak fra EU – dersom det kommer.
– Det er det ingen grunn til at vi skulle havne utenfor mottiltakene. Norge har hatt forpliktende handelsavtaler med EU siden midten av 70-tallet. Tollfrihet tjener Norge og det tjener EU. Det at EU bare skal hoppe bort fra sine avtaler med Norge er veldig irrasjonelt. Vi har viktige varer som EU trenger, sier han.
– Helt selvsagt
Sylvi Listhaug i Frp forventer at regjeringen intensiverer dialogen med Trump-administrasjonen for å redusere, og helst fjerne tollsatser mot Norge.
– Vi legger selvsagt til grunn at EU respekterer EØS-avtalen og at Norge ikke ilegges toll fra EU, sier hun.
Dette mener hun til tross for at Frp, som har landsmøte i mai, har en setning inne i partiprogrammet om at Norge bør innta en mer konfronterende linjekonfronterende linjeI utkastet til partiprogrammet står det at "Vi må i større grad utnytte handlingsrommet og benytte reservasjonsretten for å sikre norske interesser". Reservasjonsretten går ut på at EFTA/EØS-landene sier nei at EØS-relevante EU-regler blir en del av EØS-avtalen. Dette kan legge større deler av EØS-avtalen på is. Klausulen har ikke blitt brukt før og eksperter har advart mot å bruke den. overfor EU.
Listhaug mener det er helt selvsagt at regjeringen skal få Norge på innsiden av EUs mottiltak slik man fikk til da vi havnet innenfor EUs tollmur i 2018.
Da Trump innførte tollsatser på aluminium og stål i 2018, kom Norge seg innenfor EUs tollvern. Den gangen var begrunnelsen blant annet Norges tilknytning til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen.
Vedum, som forlot regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet på grunn av EU-direktiver, trekker også frem at Norge kom seg innenfor EUs tollvern i 2018.
– Mange mener at verden har endret seg siden 2018?
– Vi må tenke på hva som er klok politikk for oss og at vi ikke girer opp handelskonflikten, svarer Vedum.