Sakene fra EU har hopet seg opp under Ap/Sp-regjeringen. Energiminister Terje Aasland frykter at hele EØS-avtalen kan ryke dersom det ikke tas grep.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
E24 har fått innsyn i den fulle listen over EØS-etterslepet.
Den viser et etterslep på 624 rettsakterrettsakterRettsakter er lover, regler eller direktiver som er vedtatt av EU og som må innlemmes i nasjonal lovgivning i EØS-landene.. Sakene handler om alt fra genmodifisert mat til energieffektivisering.
Den eldste saken henger igjen fra 2003.
– I ytterste konsekvens står hele EØS-avtalen i fare dersom vi ikke oppfyller vår del av avtalen, sier energiminister Terje Aasland (Ap) til E24.
Da E24 tok tempen på etterslepet i mai i fjor, var antallet 480. Nå står 624 saker på vent, men 61 ventes å innlemmes uten komplikasjoner ved neste EØS-møte i februar, ifølge utenriksdepartementet.
Det inkluderer ikke de tre EU-direktivene som har skapt regjeringskrise.
Enormt etterslep
Hvert år kommer nye rettsakter fra EU.
Tallene på etterslepet har stort sett ligget på mellom 400 og 550 de siste årene, viser tall E24 har fått av UD.
Etterslepet vil aldri nå null ettersom innlemmelse av saker først kan skje etter EU har gjort et vedtak, understreker rådgiver Mathias Rongved i Utenriksdepartementet.
Etterslepet har gitt såpass hodebry for regjeringen at Utenriksdepartementet med Ap-politiker Espen Barth Eide i spissen har hyret en ekstra statssekretær til å pleie Norges forhold til EU.
– Det er klart at etterslepet ofte er tema, sa statssekretær Maria Varteressian (Ap) til E24 i fjor etter spørsmål om hvor dårlig stemningen er i «EU-land» Brussel.
20 år gamle saker
I listen over rettsaktene som ligger på vent, handler de eldste om mat, dyrehold og genmodifisering. De er fra 2003 og 2004 og handler blant annet om merking av genmodifisert mat og sporbarheten til produkter. Fra 2015 handler flere rettsakter om energi i form av energieffektivisering, strømnett og prisstatistikk.
Mange mener mye om hvordan EUs politikk påvirker Norge. Da et nytt direktiv for fornybar energi var på høring, suste det inn over 2700 innspill på kort tid.
NHO-sjefen har vært tydelig på at regjeringens varsomme EU-lovverk-innlemming tærer på forholdet mellom Norge og EU, som igjen skaper stress for norsk industri.
NHO Luftfart har sagt de frykter flyselskapet Norwegian vil flagge ut av landet dersom direktivet ikke blir innlemmet i EØS-avtalen. Hydro og Yara har uttalt at full tilgang til Europas marked er svært viktig for selskapene.
Les også
EU-hodebry: – Stress for norske interesser
Terje Aasland har gjentatte ganger brukt argumenter om at 400.000 arbeidsplasser står i fare dersom regjeringen ikke innfører EU-direktiver.
Aasland sier til E24 at regjeringen overtok et stort etterslep av EØS-saker etter Høyre-regjeringen og at det er viktig at det nå jobbes for å oppfylle Norges del av avtalen. Energiministeren mener Norge trenger EØS-avtalen nå mer enn noen gang.
– Vi ber EU om utvidet samarbeid på flere områder som faller utenfor EØS, som helseberedskap. Vi ber også EU om å samarbeide ved en eventuell handelskrig. Det er ingen tvil om at EØS-avtalen vil fortsette å være av avgjørende betydning for norske arbeidsplasser og norsk næringsliv, sier Aasland.
Les på E24+