17-åring kastet ut etter slag mot fotograf: – Trist og skamfull

5 hours ago 6


– Dagens hendelse vil stå igjen som en veldig trist dag i historien for det amerikanske sjakkmesterskapet.

Det skriver hoveddommer i turneringen Chris Bird på X etter hendelsen som har sjokkert sjakkmiljøet.

Sjakkdommer Chris Bird ved sjakkbrettet

SJOKKERT: Hoveddommer Chris Bird har vært sjakkdommer i en årrekke, men aldri opplevd slik oppførsel.

Foto: Lennart Ootes / Saint Louis Chess Club

For i den femte runden av det amerikanske mesterskapet i forrige uke kokte det fullstendig over for den 17 år gamle amerikanske stormesteren Yoo.

Etter å ha tapt mot Fabiano Caruana, plukket han opp noteringsskjemaet og rev gjennomslagspapiret og skjemaet hardt fra hverandre. Det viste en video som ble lagt ut på X.

Men sinnet roet seg ikke der. Etter at han forlot sjakkbordet skal 17-åringen ha slått til en fotograf bakfra på vei ut av lokalet. NRK har vært i kontakt med Saint Louis Chess Club, som arrangerte turneringen, som viser til en offisiell uttalelse sendt ut i etterkant.

Christopher Yoo under det amerikanske sjakkmesterskapet i 2024

TALENT: Christopher Yoo regnes som et av de store amerikanske sjakktalentene. Han var kun 14 år da han ble stormester.

Foto: Lennart Ootes / Saint Louis Chess Club

Der hevder de at Yoo slo fotografen som umiddelbart fikk tilsyn etter hendelsen. Politiet skal ha blitt tilkalt og dommer Bird kastet Yoo ut av turneringen, som avsluttes på torsdag.

X hevder Bird at fotografen ikke gjorde noe galt, og at slaget var uprovosert. Han tar samtidig et oppgjør med de som hevder det motsatte.

– Det er kvalmende, og etter min mening bare tull, å hevde at Yoo ble provosert. Stopp med det, skriver han.

– Skamfull

Yoo, som er rangert som nummer 199 i verden og blant kun tolv deltakere i det , har ikke uttalt seg i etterkant av hendelsen.

NRK har sendt en rekke spørsmål til Yoo, men har foreløpig ikke fått svar.

I et innlegg på Facebook har imidlertid foreldrene til Christopher Yoo skrevet at 17-åringen jobber med en unnskyldning, og vil publisere den når den er klar.

– Som foreldrene hans, er vi fremdeles i sjokk over hendelsen og lurer på hvordan vi kunne forhindret dette. Som hans far og sjakk-forelder, føler jeg et spesielt ansvar for hvordan dette har påvirket en uskyldig fotograf, min sønn og alle denne hendelsen har berørt. Jeg beklager på det sterkeste, skriver Young-Kyu Yoo.

Yoo Facebook

Foto: Skjermdump Facebook / Young-Kyu Yoo

Foreldrene skriver at de aldri har opplevd noe sånt før. De skriver også at de håper det går bra med den kvinnelige fotografen, både fysisk og emosjonelt.

– Christopher har ingen unnskyldning for oppførselen sin. Han er bare veldig trist og skamfull over at han oppførte seg på den måten, skriver foreldrene.

Motstanderen: – Finnes ingen unnskyldning

Foreløpig er det ikke blitt publisert bilder eller video av hendelsen, men situasjonen diskuteres heftig på sosiale medier og diverse sjakkforum.

– Vold er aldri akseptabelt med mindre det er sjakkboksing. Det er en grov overreaksjon av Yoo, sier NRKs sjakkekspert Kristoffer Gressli.

Yoos motstander Fabiano Caruana forteller i podkasten C-Squared at det var en spesiell stemning etter partiet. Han beskriver Yoo som «veldig sint».

– Det er fem personer i rommet, og mens jeg går og henter lommebok og mobil, hører jeg noen si «Christopher, du kan ikke gjøre det!», sier Caruana.

Han forteller videre at han ikke så selve hendelsen, fordi han var foran Yoo. Han trodde derfor først at Yoo hadde kastet noe, men forklarer at han raskt skjønte at det hadde skjedd noe med fotografen.

– Det var en veldig tilfeldig voldshandling. Det finnes ingen unnskyldning for det. Det var veldig overraskende, men jeg synes det ble håndtert bra i etterkant. Han kunne selvsagt ikke fortsette og generelt sett må han finne en måte som gjør at han kan håndtere slike ting, slik at han ikke er voldelig.

Stormester Levon Aronian hevder at han har sett hendelsen.

– Jeg har sett videoen og det er forferdelig. Det var et planlagt slag mot en fullstendig uskyldig person. Reaksjonen fra klubben er veldig mild, det kan jeg betrygge deg med, skriver han på X.

Levon Aronian

STORMESTER: Levon Aronian er fra Armenia, men har siden 2021 representert USA. Han deltar også i det amerikanske mesterskapet.

Foto: Carina Johansen / NTB

En annen som har slengt seg på diskusjonen er den russiske stormesteren Jan Nepomnjasjtsjij, som tar 17-åringen i forsvar.

– Jeg kjenner ikke alle detaljene, men jeg synes denne avgjørelsen er for hard. Følelser (noen ganger for sterke og smertefulle til å håndtere) er en integrert del av spillet. For meg ser det ut til at arrangørene og dommerne kunne vært mindre strenge og begrenset seg til den første og siste advarselen, skriver Nepomnjasjtsjij på X.

Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij under Norway Chess i 2021

MESTERE: Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij da de møttes under Norway Chess i 2022.

Foto: Carina Johansen / NTB

Når man er 17 år, så gjør man dumme ting

Denne argumentasjonen fra Nepomnjasjtsjij er ikke NRK-eksperten enig i.

– Selv om han er 17 år, det er ... Det er ikke noe unnskyldende. For vold er aldri greit. Sjakk skal jo være et krigsspill, men ikke på den måten, sier Gressli, som mener det er usømmelig av Nepomnjasjtsjij å forsvare en slik hendelse.

Dette er første gang NRK-eksperten har hørt at noen har tydd til vold i etterkant av et parti.

Kristoffer Gressli

NRK-EKSPERT: Kristoffer Gressli har tidligere vært på bakrommet og besvart publikums spørsmål under sjakksendingene. Nå skal han ut i hovedstudio og overta rollen til Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Gressli støtter reaksjonen til den amerikanske mesterskapsarrangøren og klubben som har kastet ut Yoo. Samtidig minner han om den unge alderen til Yoo – uten at det gjør situasjonen mindre alvorlig, mener han.

Når man er 17 år, så gjør man dumme ting. Hvem er det som ikke har gjort en dum ting før de blir 18 år, liksom? Så jeg tenker at man må ha det i mente her også, sier Gressli.

– Vi må anerkjenne at sjakk er en svært tøff idrett, mentalt sett. Det er viktig å være bevisste på psykisk helse og trening overfor unge spillere, skriver Aronian.

Publisert 21.10.2024, kl. 19.18

Read Entire Article