140 år gammel bedrift konkurs: – Med tungt hjerte

1 month ago 14


Bergensselskapet JH Nævdal hadde over 80 ansatte.

Håkonshallen i Bergen har en viktig rolle i JH Nævdals historie, ifølge selskapets nettsider. Selskapet bygget den opp igjen etter en eksplosjon under andre verdenskrig. Foto: Marit Hommedal / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det er med tungt hjerte vi tar denne beslutningen, men vi har ikke klart å finne noen annen utvei, skriver ledelsen i JH Nævdal Bygg AS i et brev til samarbeidspartnere og leverandører, ifølge Bergensavisen.

Entreprenørselskapet, som ble startet helt tilbake til 1884, har som mange andre i byggenæringen vært hardt rammet prisstigningen på byggevarer.

Advokat Egil Horstad, som har gått inn som selskapets bostyrerbostyrerNår det blir åpnet konkurs, blir det oppnevnt en bostyrer. Advokaten tar over forvaltningen av eiendelene. Bostyreren skal ta vare på eiendelene og rettighetene for å dekke kreditorene. , opplyser til E24 at selskapet hadde 88 ansatte ved begjæringen om oppbud.

Les på E24+

Dette må du tenke på når du handler aksjer i USA

– Store tap

JH Nævdal har rundt 70 millioner kroner i gjeld, ifølge bostyreren. Fjorårets årsregnskap viser at selskapet hadde en omsetning på 122 millioner kroner, men gikk med et underskudd før skatt på 11,8 millioner. Siden 2020 har selskapet bare hatt overskudd.

E24 har ikke lykkes å komme i kontakt med styreleder Tor Harald Nævdal. Han trekker overfor Bergens Tidende frem prisstigningen på byggevarer.

– Dette har ført til at vi har fått store tap på prosjekter med fastpris. Det er også blitt tap ved at underentreprenører har gått konkurs, sier Nævdal.

JH Nævdal hadde en buffer som tapene spiste opp, ifølge styrelederen.

I brevet til samarbeidspartnere og leverandører viser de også til at de har gjort egne feil, både på byggeplassene og kontoret, ifølge Bergensavisen.

Ikke full videreføring

– Vil det bli forsøkt å holde driften i gang?

– Det er dette vi har fokusert på, og du kan si at det er et stort selskap med mange prosjekter. En fullskala videreføring er ikke noe det blir lagt opp til, sier Horstad til E24.

Han sier de vurderer om det er enkeltprosjekter det vil være hensiktsmessig at selskapet har noen ansatte på.

– Utover det handler dette om å prøve å finne en ny aktør som kan overta både ansatte og hoppe inn i prosjekter der byggherren er enige om at det er en god idé, sier Horstad.

– Har det vært mye interessenter?

– Jeg har ikke fått begynt å gå på det ennå, men det har i hvert fall vært en aktør som visstnok har vært i noen diskusjoner i forkant. Så det er litt å gå etter, men det er tøffe tider for mange i denne bransjen. Det er ikke alle som har kraften for å gjennomføre det, men vi får se, sier advokaten.

Lang historie

Ifølge selskapets nettsider rodde Johannes Haldorsen Nævdal til Bergen i 1864 for å få seg arbeid. I 1884 fikk han tillatelse til å drive byggmesterforretning i Bergen, men hadde trolig drevet med byggevirksomhet også før det.

Selskapet har tatt på seg flere viktige byggeoppdrag i Bergen, ikke minst Håkonshallen. Mellom 1957 og 1961 bygget de den opp igjen etter en eksplosjon under andre verdenskrig. 50 år siden rehabiliterte de Håkonshallen.

Dagens styreleder Tor Harald Nævdal tok over selskapet som fjerde generasjons arving i 2009.

– Har det blitt gjort mye for å redde selskapet?

– Jeg oppfatter at det sitter langt inne og er en tung beslutning, sier bostyrer Horstad.

Read Entire Article