Den lille øya Mayotte ble i helgen rammet av den verste syklonen på nesten 100 år.
Så langt er 22 personer bekreftet døde. Men det reelle tallet er fortsatt ukjent, og tusenvis av mennesker fryktes å være omkommet.
Noen ofre har allerede blitt begravet. Og det finnes fortsatt områder på Mayotte der myndighetene ikke har fått tilgang, skriver Reuters.
Kommunikasjonssjef i Internasjonale Røde Kors, Nora Peter, sier at manglende elektrisitet, internett og telefonlinjer gjør kommunikasjonen vanskelig.
Fortsatt er 100.000 personer ikke gjort rede for, sier Peter.
– Mye usikkerhet og desperate folk
Mayotte er del av øygruppa Komorene i Indiahavet, og tilhører fransk territorium. Offisielt anslås det at det bor rundt 320.000 mennesker på øya.
Men det nøyaktige tallet er det ingen som vet. De siste årene har det vært massiv ulovlig innvandring til øya, spesielt fra de andre øyene i Komorene.
– Det har ført til en situasjon som er uholdbar, sier Jean-Christophe Delmas til NRK.
Delmas er halvt fransk og halvt norsk. Fra 2017 til 2019, like etter studiene, bodde han på Mayotte der han jobbet med å forvalte EU-midler. I dag bor han i Norge og jobber for Norad.
– Det er slummer så langt man kan se, bygget på bratte bakker, der det var regnskog før, sier Delmas.
Han sammenligner det med de kjente slumområdene i Rio de Janeiro i Brasil. Mange av de udokumenterte immigrantene bor i disse områdene.
– Det var mye usikkerhet og mange desperate folk. Det er mye barn, som ikke har foreldre eller familie, som vandrer rundt.
Selv til vanlig er tilgangen til offentlig tjenester begrenset, og det er utbredt fattigdom, ifølge Delmas. Ofte har ikke folk tilgang til vann.
– Det er en fantastisk vakker øy, men med mange vedvarende problemer, sier han.
Den omfattende innvandringen har også ført til konflikter og spenninger mellom innvandrerne og politiet, myndigheter og Mayottes borgere. Delmas er ikke overrasket over historiene om at udokumenterte innvandrere ikke turte å søke tilflukt på krisesentrene.
– De risikerer jo hele tiden å bli deportert og sendt tilbake. De har kanskje tenkt at dette var et forsøk fra myndighetene på å lure dem.
Mangler rent vann
Myndighetene på øya frykter sult, sykdom og økt kriminalitet i kaoset som ble etterlatt av syklonen.
– Vi har ikke strøm. Når natten faller på, er det folk som utnytter den situasjonen, sier ordføreren i hovedstaden, Ambdilwahedou Soumalia, til Radio France Internationale.
Ordføreren sier også at likene som ligger spredt på øya kan skape sanitære problemer når de brytes ned.
På Mayottes eneste sykehus forbereder de seg på en økning i sykdomsutbrudd, skriver Reuters.
Claudia Lodesani fra Leger uten grenser sier det er avgjørende at befolkningen får tilgang på rent drikkevann for å unngå at kolera og andre sykdommer sprer seg.
– En epidemi er ikke uunngåelig, men det er en veldig høy risiko for det, sier hun til nyhetsbyrået.
Hun legger til slumområdene hadde lite tilgang på rent vann og helsetjenester allredealleredeklonen.
Syklonen Chido har bevegd seg videre mot det afrikanske fastlandet. I Mosambik er minst 34 bekreftet døde. I Malawi har syv personer omkommet.
Publisert 18.12.2024, kl. 23.29