Voldssiktede Marius Borg Høiby i lydopptak: «Slo deg litt med flat hånd.»

1 month ago 28



Kortversjonen

  • Marius Borg Høiby er siktet for vold mot en kvinne i en leilighet på Frogner.
  • Opptak viser at Høiby truet kvinnen med å brenne eiendelene hennes.
  • Kvinnen beskriver flere kvelertak og alvorlige skader, mens Høiby innrømmer å ha «klappet til» henne.
  • Politiet etterforsker saken videre og kartlegger skadeomfanget.

VG kan nå avsløre innholdet i to telefonsamtaler mellom voldssiktede Høiby og den fornærmede kvinnen i etterkant av voldsepisoden og hærverket i en leilighet på Frogner i Oslo natt til 4. august.

De aktuelle samtalene fant sted i timene før Høiby ble pågrepet av politiet klokken 16.10. Opptakene er nå en del av politiets etterforskning mot ham.

I begge samtalene er den voldssiktede 27-åringen tydelig og klar i stemmen, snakker høyt, roper og ber om at den fornærmede kvinnen skal komme til ham for å hente klær og andre eiendeler, ifølge samtalene.

Ifølge folkeregisteret er Høiby bosatt på Skaugum, hvor også kronprinsparet bor.

Hvis hun ikke dukker opp innen et angitt tidspunkt, så truer han med å brenne gjenstandene hennes i en søppeldunk.

I den andre samtalen blir også voldsepisoden natten i forveien tema. Høiby bruker ordene «klappa til deg litte grann» og «slo deg litt med flat hånd» om volden – mens den fornærmede kvinnen beskriver en rekke slag, flere kvelertak, pustevansker og kul i hodet.

Onsdag kom Høiby selv med en uttalelse via sin forsvarer Øyvind Bratlien:

– Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel, skrev Høiby.

VG har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med forsvarer Bratlien og sendt ham det som fremkommer i denne saken. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Les hele uttalelsen til voldssiktede Marius Borg Høiby

Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel. Jeg har flere psykiske lidelser som gjør at jeg gjennom hele oppveksten og det voksne liv, har hatt, og har utfordringer. Jeg har over lengre tid slitt med rusbruk, noe jeg har vært i behandling for tidligere. Denne behandlingen skal jeg nå gjenoppta og ta på største alvor.

Rusbruken og mine diagnoser unnskylder ikke det som skjedde i leiligheten på Frogner natt til søndag forrige helg. Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort, og vil forklare meg sannferdig til politiet.

For meg er det aller viktigste å si unnskyld til kjæresten min. Hun fortjente hverken det som skjedde den kvelden, eller den ekstreme pågangen fra både norsk og utenlandsk presse i ettertid. Å bli forfulgt av fotografer og journalister i en tid som dette vet jeg at har vært tøft å stå i.

Jeg vil også beklage til familien min. Jeg vet at mine handlinger i stor grad har gått ut over dere.

Så til deg min kjæreste, unnskyld. Dette skulle aldri ha skjedd, og jeg tar fullt og helt ansvar for mine handlinger.

Bilde av Øyvind BratlienØyvind Bratlien

Marius Borg Høibys forsvarer

Den første samtalen

I den første samtalen er den fornærmede kvinnen tydelig på at hun ikke kommer til Høiby med det første. Hun er rolig i stemmen.

«Jo, det skal du. Hvis ikke brenner jeg opp alle tingene dine. Alt!», sier Marius Borg Høiby med høy stemme.

Den fornærmede kvinnen spør deretter hvorfor han skal ødelegge tingene hennes.

«Fordi du fortjener alt faenskap jeg klarer å kaste etter deg. Alt.», svarer den voldssiktede 27-åringen – og omtaler henne i nedsettende ordelag.

Litt senere i den første telefonsamtalen krever Marius Borg Høiby at den fornærmede kvinnen skal innfinne seg der han er.

«Klærne dine står i fyr og flammer klokken 16.00. 16.00. Alt du eier ligger allerede på plassen utenfor her. Og jeg har en stor dunk med bensin og en lighter i hånda. Alt. Hører du det. Du er her klokken 16.00.», sier Høiby.

Men den fornærmede kvinnen gjentar at hun ikke vil komme.

«Da tenner jeg på tingene dine. Jeg gjør det.», svarer Høiby.

– Jeg kødder ikke

De to har hatt et forhold - og den fornærmede kvinnene har også bodd på Skaugum med Marius Borg Høiby og kronprinsparet i en periode det siste året, ifølge VGs opplysninger. Høiby omtalte kvinnen som kjæreste i uttalelsen han kom med onsdag, mens kvinnens bistandsadvokat sa i går at hun ikke oppfatter at de to lenger har et forhold.

I opptaket har kvinnen og Høiby en krangel, og bakgrunnen for denne er tema i de to samtalene. VG har valgt ikke å gjengi denne delen av samtalene da det er av privat karakter.

Mot slutten av den første samtalen gjentar Marius Borg Høiby at den fornærmede kvinnen skal sette seg i bilen og komme til ham. 27-åringen sier også at det går fint om hun tar med seg noen.

Men kvinnen avslår. Han gjentar beskjeden om at alt hun eier vil bli brent.

«Hører du det. Du vet like godt som meg at jeg kødder ikke.», sier Høiby.

Deretter bruker han på nytt nedsettende ord og uttrykk om henne og gjentar trusselen om brenning av klær, ifølge opptaket.

Bilde av Påtaleleder i Oslo politidistriktPåtaleleder i Oslo politidistrikt

Henriette Taxt Røstadli

Den andre samtalen

En stund etter den første telefonsamtalen, snakker Marius Borg Høiby og den fornærmede kvinnen igjen over telefon. Samtalen tas på nytt opp.

«Er du på vei? Nå er alle tingene på vei ut i søpla her nå. Jeg sa til deg at du hadde én time på deg til å komme ut hit. Det er tre timer siden.», sier Høiby.

Den fornærmede kvinnen svarer at hun kommer etter hvert for å hente klærne, men 27-åringen er tydelig på at «etter hvert» ikke er godt nok, ifølge opptaket.

Beskriver skader etter vold

Da spør kvinnen om hvordan hun kan komme til ham nå, etter det han hadde gjort natten i forveien.

«Etter det jeg gjorde mot deg i natt? Klappa til deg litte grann. (...) Hæ? Slo deg litt med flat hånd. Hæ? Slo deg litt med flat hånd.», sier Høiby.

Den fornærmede kvinnen svarer at han slo henne hundre ganger, at han kvalte henne minst fem ganger slik at hun ikke fikk puste, fikk vondt i halsen og kul i hodet, ifølge samtalen.

«Hvis du ikke er her innen en time, så heller jeg bensin på klærne som allerede ligger her ute, og så tenner jeg på. Hvis du er så jævlig redd for å komme hit, så får du faen meg ta med deg NN (navngitt venninne). Jeg kunne ikke brydd meg mindre. Du kommer nå. Skjønner du det. Jeg brenner alt du eier og har hvis du ikke er her innen en time. Alt.», svarer Høiby med høy stemme.

Bilde av Mette Yvonne LarsenMette Yvonne Larsen

Bistandsadvokat

– Du har én time

Høiby gjentar budskapet om at hun har én time på seg til å komme til ham, før han brenner opp alle tingene hennes, ifølge opptaket.

27-åringen vil deretter vite hva kvinnen har tenkt å gjøre. Hun svarer at hun ikke vet, og at hun ikke vil komme til ham når han er så sint.

Mot slutten av samtalen minnes kvinnen nok en gang om tidsfristen på én time, hvis ikke vil klærne ligge ute i regnet og råtne, ifølge lydopptaket.

I løpet av samtalene er også en tredjeperson tema, som både Høiby og den fornærmede kvinnen kjenner til. Høiby sier denne personen er redd.

– Fordi jeg skal drepe ham, sier Høiby, og gjentar at hun har med å komme seg til ham.

– Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort

Voldssiktede Marius Borg Høiby skal forklare seg for politiet i løpet av neste uke og har derfor ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld i saken. Ifølge hans forsvarer Øyvind Bratlien erkjenner han straffskyld.

– Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort, og vil forklare meg sannferdig til politiet, uttalte Høiby via sin forsvarer onsdag.

Han skal etter planen i avhør neste uke.

Ifølge VGs opplysninger ble den fornærmede kvinnen undersøkt av lege etter voldsepisoden, deriblant halsen og strupehodet.

– Politiet har ikke opplysninger om at kvinnen har blitt påført alvorlige skader, men det vil være en del av etterforskningen å kartlegge det nærmere skadeomfang hos fornærmede, har Oslo politidistrikt sagt tidligere.

– Politiet viser til tidligere uttalelser og vil fortsatt ikke kommentere detaljer i saken. Media vil få beskjed dersom siktelsen utvides, skriver politiinspektør Henriette Taxt Røstadli til VG på spørsmål om opplysningene i denne saken.

Heller ikke bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ønsker å kommentere VGs opplysninger.

VG har også forsøkt å få en kommentar fra Slottet til denne saken, men ikke lyktes med det.

Read Entire Article