– Vladimir, du og jeg er venner

20 hours ago 6



De står i begivenhetenes sentrum, tilsynelatende som venner, men hvordan er egentlig forholdet mellom Donald Trump og Vladimir Putin?

VENNER?: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump, her avbilder under et G20-møte i 2019. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
VENNER?: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump, her avbilder under et G20-møte i 2019. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Publisert 21.02.2025 20:34

– Vladimir, du og jeg er venner. Vi er gode venner. Men hvis du går inn i Ukraina, så vil vi slå hardt tilbake.

Sitatet er hentet fra et valgkampmøte i delstaten Iowa i 2023, hvor Trump fortalte de fremmøtte at Russlands president Putin aldri ville ha invadert Ukraina dersom han hadde vært president.

Russland invaderte Ukraina, og nå prøver president Trump å stanse krigen, blant annet ved å feilaktig hevde at det var Ukraina som startet den.

– Veldig turbulent

Eksempelet øverst i denne saken er én av gangene Trump har omtalt Putin som venn.

Et annet eksempel er da Trump under en telefonsamtale, som ble filmet, med den tidligere golferen John Daly, sa følgende:

– Du vet, han var en venn av meg. Jeg kom veldig godt overens med ham. 

 Seth Wenig / Ap Photo / NTB
GOLF: Donald Trump er ikke fremmed for å ta seg en tur på golfbanen. Foto: Seth Wenig / Ap Photo / NTB

I tillegg har Trump ved en rekke anledninger sagt rosende ord om Putin som leder. Men han har også understreket at de som kaller ham en venn av Russland er «syke».

Putin på sin side har blant annet kalt Trump for «smart og pragmatisk», samt vært tydelig på at valget ble stjålet fra Trump i 2020. Han har også gjentatt Trumps påstand om at dersom han hadde vært president kunne krigen i Ukraina vært unngått.

NB: Dette er noen eksempler på hva de to statslederne har sagt om hverandre, ikke alt de har sagt om hverandre.

Men er USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin egentlig venner? 

 Sveinung Kyte / TV 2
EKSPERT 1: Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Jeg tror ikke de er venner. Et vennskap innebærer at man har en del felles interesser, felles verdier og felles normer. De representerer to land som stort sett har motstridende interesser. Så det er snarere et partnerskap eller en relasjon som preges av nettopp det, svarer Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski.

 Torjus Sagenes / TV 2
EKSPERT 2: Inna Sangadzhieva, leder for avdeling for Europa og Sentral-Asia i Den norske Helsingforskomité. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Nei. Forholdet mellom dem er basert på felles interesser og utnyttelse av hverandre. Ser man på historikken i relasjonene mellom den, så har den vært veldig turbulent, svarer Inna Sangadzhieva, leder for avdeling for Europa og Sentral-Asia i Den norske Helsingforskomité.

 Per Haugen / TV  2
EKSPERT 3: USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke. Foto: Per Haugen / TV 2

– Det kommer an på hvordan du definerer vennskap. For Trump er politikk veldig personlig. Han har den forestillingen at hvis han har et godt forhold til Putin, så har USA og Russland et godt forhold, svarer USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke.

– Vanskelig å overdrive 

For snaue to uker siden ringte Trump til Putin, og de to skal ha snakket å få en slutt på krigen i Ukraina. 

Det ledet til et møte mellom USAs utenriksminister Marco Rubio og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Der ble det blant annet diskutert betingelser for et toppmøte mellom Trump og Putin. En fortsettelse av deres telefonsamtale for å stanse krigen i Ukraina.

– Det er vanskelig å overdrive hvor ille dette er. For de av oss som liker liberaldemokratiske verdier, så er det vanskelig å overdrive hvor ille dette er for Europa, sier USA-ekspert Løkke om situasjonen vi befinner oss i, og fortsetter:

– Dette er «as we speak», et tektonisk skifte i forholdet mellom USA og Europa. Det at Trump nå går aktivt inn på russernes og Putin sin side, mot Ukraina og Europa, det er vanskelig å overdrive hvor ille og utfordrende det er.

Men hva kjennetegner forholdet mellom de to statslederne?  

– Det har vært ganske transaksjonelt. Trump har sjelden, bare unntaksvis, kritisert Putin, og da ikke mye. I det store og det hele har det vært rosende beskrivelser av Putin på alle mulige måter, svarer Løkke på spørsmålet om hva som kjennetegner relasjonen deres de siste årene og legger til:

– Forholdet deres er at Trump ofte skryter av Putin, og Putin sier hyggelige ting tilbake, det er litt der vi er.

Det gjør de to presidentene helt bevisst, skal vi tro ekspertene.

– Påvirke Putin

For hva betyr det egentlig når de sier det de sier om hverandre?

– Jeg tror Trump prøver å skape et inntrykk av at han har en mulighet til å påvirke Putin. Derfor kaller Trump han for en venn. Og det går begge veier. Putin er gammel etterretningsoffiser, han kan å spille på den type ting, svarer Godzimirski ved NUPI.

Han poengterer at Putins hovedmål er at regimet skal overleve og at det skal være en slags stabilitet for for Russland.

– Putin spiller på Trumps sin forfengelighet for å styrke sin posisjon på hjemmebane og på det internasjonale plan. Det betyr at han bruker ham som et instrument for å oppnå sine egne mål, forteller Godzimirski.

Også Sangadzhieva trekker frem Putins ønske om stabilitet i Russland.

– Hvis Putin i morgen sier at Russland vil få normale relasjoner med Vesten, så vil det bli tatt veldig godt imot i det russiske samfunnet. Mange er slitne av krigen, vil at den skal ta slutt og at ting skal gå tilbake til det normale. 70 prosent av befolkningen distanserer seg fra politikk, de vil ikke blande seg, de vil ikke ha noe med det å gjøre, forteller Sangadzhieva.

Read Entire Article