Togulykken på Nordlandsbanen:
BODØ (TV 2): At både E6 og Nordlandsbanen har vært stengt i snart 14 dager, er dramatisk, mener NHO Nordland.
Publisert 04.11.2024 15:49 Sist oppdatert 2 minutter siden
Torsdag 24. oktober ble det slått full katastrofealarm etter at et persontog på vei fra Trondheim til Bodø med 49 passasjerer sporet av etter å ha truffet et steinras ved Bjerka i Hemnes kommune i Nordland.
Lokfører Rolf Henry Ankersen (60) omkom i den tragiske ulykken. Fire personer ble lettere skadet.
Siden avsporingen har både Nordlandsbanen og E6 vært stengt. Det har fått store
konsekvenser for innbyggerne i Nord-Norge.
– Vi kan ikke være isolert i nord i så lang tid før. Det er kjempeutfordrende for både oss og næringslivet, men ikke minst også for innbyggerne.
– Det er samferdsel som binder oss sammen, og da er vi nødt til å ha gode veier og gode togforbindelser mellom nord og sør, sier Marianne Dobak Kvensjø (H), fylkesråd for samferdsel.
Dramatisk
Hun får støtte fra NHO Nordland.
– Det er dramatisk, og det er påtakelig hvor lite oppmerksomhet det har fått. Nordland, og dermed landet, er delt i to og har vært det i nærmere 14 dager, sier Hans Christian Kaurin Hansson, regionleder i NHO Nordland.
Konsekvensen har vært lange omkjøringer og flere kilometer lange fergekøer.
– Omkjøringsveien via Sverige er lang og svært ulykkesutsatt. Samtidig er det kapasitetsutfordringer på fergesambandene som er det eneste alternativet på norsk side, sier Hansson.
Bane Nor er nå i ferd med å fjerne vognene, men dette arbeidet tar tid.
– På grunn av de krevende forholdene på stedet og de skiftende værforholdene, er det vanskelig å si nøyaktig hvor raskt løftene kan gjennomføres. Sikkerheten kommer alltid først, skriver Bane Nor i en pressemelding.
E6 har kun i perioder vært åpent de siste dagene, men vil bli stengt igjen fra tirsdag morgen.
En mer permanent åpning kan tidligst skje torsdag kveld.
Dypt bekymret
Samferdselsråden mener at det er uakseptabelt at hovedfartsåren igjennom Nordland er stengt så lenge.
– Vi vet at vi er særlig utsatt, vi vet at vi er avhengige av å få eksportert ut varer og gods til Europa fort gjennom Nordlandsbanen og E6. Når vi isolerer lokalsamfunn over så lang tid, er det veldig utfordrende å både bo og leve, samt å sikre velferden til innbyggerne, sier Dobak Kvensjø.
Spesielt næringslivet merker at Nordlandsbanen og E6 i Nordland nå deler landsdelen i to.
– Med tanke på sikkerhet og beredskap, og ikke minst vareforsyning til Nord-Norge, gjør denne situasjonen meg dypt bekymret.
– Ulykken og det som har utspilt seg i ettertid, viser hvor sårbar infrastrukturen vår er. Det tar for lang tid å komme tilbake til normalen, og det har så langt ikke vært særlig snakk om hvordan vi skal hindre at dette skjer igjen, sier Hansson.
– Er dette akseptabelt?
– Nei. Dette har alvorlige konsekvenser for næringslivet og samfunnslivet i Nordland og resten av Nord-Norge. På Helgeland sliter pendlere med å komme seg til og fra jobb.
– Det er stor usikkerhet knyttet til å få varer både ut- og inn av fylket og landsdelen. Denne saken har vist oss hvor ille det egentlig står til med samfunnets robusthet, sier Hansson.
Viktig infrastruktur
Både NHO og samferdselsråden er enig i at det nå må betydelige investeringer til for å bedre viktig infrastruktur som bane og vei.
– Vi vet at klimaendringene gjør at vi kommer til å få flere ras i fremtiden, og det gjør at vi er nødt til å bruke mer penger på rassikring og ha en annen type beredskap. Særlig mellom nord og sør, forteller Dobak Kvensjø.
Bane Nor opplyser mandag ettermiddag kl. 15.15 at de vil trenge mer tid på å fullføre reparasjonen på Nordlandsbanen.
– Sporet må ryddes og skadene utbedres, og permanent rassikring skal fullføres. Trolig forblir strekningen stengt ut neste uke (uke 46). En ny oppdatering om når banen kan åpnes, vil komme på ettermiddagen mandag 11. november, opplyser Bane Nor i en oppdatert pressemelding.