Tvillingene Mille og Mina Hjalmarsen (16) ble funnet døde i en leilighet i Spydeberg natt til søndag 8. januar i 2023.
To menn på 29 og 20 år sitter tiltalt for å skaffe tvillingene narkotika og å ha latt de ligge hjelpeløse før de døde av overdose.
Aktor Susanne Åsheim Ihlebæk mener de begge bør dømmes til fengsel.
Selv nektet de begge straffskyld da saken startet i tingretten i Mysen 10. juni.
– Det meste fra Oslo og togturen tilbake til Spydeberg er helt blankt. Jeg var kraftig ruset på speed og Xanax, fortalte den eldste tiltalte i retten.

Men han husket i retten at tvillingjentene tok overdose.
– Jeg fikk panikk da de kom ut fra badet, øynene rullet og så ramler de sammen. Jeg prøvde å finne motgift, uten å finne det. Jeg sprang ut og ropte etter hjelp hos naboene, uten respons. Jeg løp inn igjen og ringte etter ambulanse, forklarte 29-åringen.
– Skjerpende
Påtalemyndigheten mener derimot det er bevist at jentene ble liggende i flere timer, og at mennene skal straffes med fengsel for å latt dem ligge hjelpeløse.
Susanne Åsheim Ihlebæk mener utgangspunktet ligger på tre år, men at visse omstendigheter skal føre til en noe redusert straff.
I tingretten la hun ned påstand for den eldste tiltalte på ett år og åtte måneders fengsel.
For den yngste tiltalte på 20 år ber hun fengsel i to år og åtte måneder, og betinget fengsel i ett år og seks måneder.

– I vår sak er det skjerpende at begge de tiltalte ved å gi Mina og Mille narkotika har bidratt til å sette dem i den hjelpeløse tilstanden de havnet i, sier statsadvokaten.
Forsvarer for 29-åringen, Knut Ditlev-Simonsen, mener hans klient må frikjennes.
– Min klients forklaring må legges til grunn. Han har gjort det han har kunnet når han kunne, og det rammes ikke av straffeloven. Jeg mener påtalemyndigheten ikke kan føre bevis som gjør at retten ikke kan se bort i fra hans forklaring, sa Ditlev-Simonsen i sin prosedyre.
– Spekulasjon
Forsvareren ber retten se helt bort i fra den han kaller spekulasjoner fra påtalemyndigheten.
– Det er ikke holdepunkt for at Mille og Mina var i en hjelpeløs tilstand selv om mobiltelefonene ikke var låst opp. Ut fra bevisførsel og forklaringer må tidspunktet for overdose være mellom 30. minutter og én time før det blir ringt etter hjelp, fremholdt Ditlev-Simonsen.
Bistandsadvokat Inger Marie Strøen bad i retten om erstatning til hver av de to foreldrene.
Hun la blant annet vekt på den ekstreme belastningen av å miste to barn på én gang.
– Tapet er dobbelt, sorgen er dobbel og livssituasjonen er endret, et sted mellom 300 til 400 tusen per forelder, sa bistandsadvokaten da hun la ned påstand om oppreisning i retten.
– Ville vært mulig å hjelpe
Påtalemyndigheten mener ikke det er noe som tyder på at noen av de to mennene på adressen ikke var i stand til å få tak i hjelp til jentene.
– Vi vet Mille og Mina har fått i seg store mengder narkotika fra kvelden 6. og gjennom dagen etter, og at de på kvelden inntar så store mengder at det er fare for deres liv, og fører til at de dør, sier Åsheim Ihlebæk.
Personer i selvforskyldt rus skal etter loven dømmes som om de var edru.
– Bedømt som edru er påtalemyndigheten overbevist om at de tiltalte visste at Mina og Mille var i en hjelpeløs tilstand, sier Åsheim Ihlebæk.

Elektroniske spor viser blant annet at det er aktiv bruk at tiltaltes telefoner i perioden de to tvillingene er i hjelpeløs tilstand.
– Jeg mener bevisførselen klart viser at Mina og Mille er i live frem til politi og AMK kommer frem til adressen, og at det ville vært mulig å hjelpe dem godt opp mot det tidspunktet, sier aktor.
Elektroniske spor
Mina og Milles bevegelser og kommunikasjon med andre den siste tiden før de ble funnet døde er grundig kartlagt.
Politiet har innhentet en rekke elektroniske spor fra tvillingenes mobiltelefoner.
– Det er svært høy aktivitet fra fornærmedes telefoner inntil all aktivitet slutter like før klokken 19, sier Ihlebæk.
Denne tidslinjen gikk aktor gjennom i sin prosedyre.

Hun opplyser at det for eksempel bare fra Minas telefon er sendt og mottatt 440 SMS og anrop.
– I det samme tidsrommet er over 3000 bilder og videoer registrert deres mobiltelefoner, frem til siste opplåsning klokken 18.52, sier aktor.
– Jentene mine lå hjelpeløse
Tvillingenes mor, Kirsti Skogsholm, sa i forkant av rettssaken at hun gruet seg til at døtrenes siste timer skulle brettes ut i retten.
Skogsholm hadde et håp om at tiltalen skulle være en annen.
– Når man leser i tiltalen hvor mange timer jentene mine lå hjelpeløse, haddet jeg et håp om at det ble tiltale på uaktsomt drap. Men jeg må stole på de vurderingene som er tatt av statsadvokaten her, sier Kirsti Skogsholm.

En gransking i regi av Statsforvalteren i Vest konkluderte med at jentene ikke fikk forsvarlig helsehjelp.
– Vi har kommet frem til at Mina og Mille ikke har fått den hjelpen de skulle hatt, sa statsforvalteren i Vestland, Liv Signe Navarsete, da rapporten ble lagt frem.
Dette har TV 2 avslørt
TV 2s reportasjer avdekket at barne- og ungdomspsykiatrien ikke hadde tilbud til personer med spiseforstyrrelser i helgene.
Mille og Mina ble også skrevet ut fra døgnplassene i psykiatrien og plassert i ulike barnevernsinstitusjoner til tross for sterke advarsler fra fagmiljøene. Både barnevernet, Bufetat, moren og faren mente det var fare for jentas liv og helse dersom de ble sendt til barnevernsinstitusjoner.
Flere instanser slo alarm om tvillingenes rusmisbruk på en barnevernsinstitusjon, hvor mor mente at jentene ble narkomane. I tillegg til å bli flyttet til 12 ulike barnevernsinstitusjoner, var de i kontakt med langt over 100 ansatte og behandlere.
TV 2 kunne også dokumentere at jentene under behandling for spiseforstyrrelser ble satt på psykosemedisiner, som har selvmordsfare som mulig bivirkning. De gjorde flere selvmordsforsøk med slike medikamenter, og andre ikke reseptbelagte medikamenter.
Da jentene rømte fra barnevernsinstitusjonen, har TV 2 avdekket at det ikke ble iverksatt nødsporing av jentenes mobiltelefoner. Dette til tross for at institusjonen varslet politiet om at det var fare for jentenes liv og helse. Spesialenheten har henlagt saken, men avgjørelsen er påklaget.