Venstres landsmøte:
LILLESTRØM (TV 2): Til tross for sterke historier fikk ikke tilhengerne av aktiv dødshjelp støtte til at Venstre går inn for aktiv dødshjelp.

Publisert 09.03.2025 12:54
– Min bestefar fikk Parkinson og det rammet både mobilitet og etter hvert språket. På sykehjemmet forsøkte han etter hvert å hoppe ut av vinduet fra sjette etasje for å slippe å være fengslet i egen kropp, fortalte Mats Hansen fra Nordland Venstre da han argumenterte for å innføre aktiv dødshjelp i Norge.
På landsmøtet til Venstre gikk debatten heftig for seg da partiet søndag skulle bestemme om partiet ville gå direkte videre med å ville innføre aktiv dødshjelp i Norge eller om partiet først skal gå inn for en utredning.
Etter flere voteringer endte landsmøtet til slutt med å vedta at partiet vil utrede selvbestemt assistert livsavslutning i Norge.
Oline Sæther fra Norges Liberale Studentforbund var en av de tydeligste stemmene for å innføre aktiv dødshjelp.
Sæther skal om kort tid begynne som behandlende lege ved Hammerfest sykehus.
– For noen finnes det ingen kur, men det finnes alltid trøst. Den beste lindringen er for noen å få avslutte livet på sine egne premisser. Det er derfor jeg er en forkjemper for dødshjelp. Jeg vil at mine pasienter skal få velge døden på sine premisser, ikke sykdommens. For meg er dette et grunnleggende spørsmål om å hjelpe folk, sa Sæther.
En rekke talere var dypt skeptiske til å åpne for aktiv dødshjelp.
– Utreder vi dødshjelp, så kommer vi uansett ikke utenom at noen må initiere dødshjelp, noen skal dele ut medikament, noen skal injisere den giften som pasienten skal dø av, sa Geir Rune Nyhus fra Innlandet Venstre.
Også sentralstyremedlem Kjartan Lunde var kritisk til forslaget om å innføre aktiv dødshjelp.
– Hvis vi åpner for aktiv dødshjelp, risikerer vi å sette en farlig presedens, der menneskers verdi blir målt ut fra sånne faktorer, i stedet for å anerkjenne at livet er verdifullt i seg selv, sa Lunde.
Lunde viste til erfaringene fra Belgia og Nederland.
– Det startet med terminalsyke voksne, men etter hvert har det òg omfattet psykisk syke, funksjonshemmede og til og med barn. Når døra først åpnes, blir det vanskelig å sette grenser, sa han.