Vil selge til Ukraina: – Det haster

1 month ago 17



Batterifabrikken i Arendal åpnet nylig. Nå melder Morrow om en intensjonsavtale om å levere batterier til Ukraina fra starten av 2025.

Dette bildet viser Morrows nyåpnede fabrikk i Arendal. Planen er å bygge flere fabrikker etter hvert. Nå håper selskapet på et statlig lån på 1,5 milliarder kroner for å kunne finansiere videre satsing. Foto: Morrow Batteries

Ifølge avtalen skal Morrow Batteries levere litium-jern-fosfat-batterier (LFP) til Ukraina allerede i første kvartal neste år.

De ønsker å levere batteriene fra fabrikken som nylig ble åpnet i Arendal samt en planlagt ny fabrikk samme sted.

Den russiske invasjonen skaper forstyrrelser i Ukrainas kraftforsyning, og gjør at landet har behov for batterilagring av strøm blant annet på sykehus og skoler, ifølge Morrow Batteries.

Konsernsjef Lars Christian Bacher i Morrow Batteries håper å kunne være med på å redusere ukrainernes lidelser noe.

– Vi deler følelsen av at det haster og vil gjøre vår del for å være klare til å signere en håndfast avtale om leveranser og begynne å levere battericeller fra første kvartal 2025, sier Bacher i en melding.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Skal forhandle

En endelig avtale skal etter planen fremforhandles. Den kan innebære støtte fra eksterne finansielle donorer, forskningsinstitusjoner, organisasjoner, regjeringer og andre kilder, ifølge Morrow.

Avtalen er inngått mellom Morrow og det statlige ukrainske organet for energieffektivisering og energisparing (SAEE).

– Dette er en intensjonsavtale, hva skal til for at den faktisk blir noe av?

– Det avhenger av det videre arbeidet vårt og dialogen vår med Ukraina. De har veldig stort behov for batterier og lagringssystemer, sier Morrow-sjef Lars Christian Bacher til E24.

– De ønsker LFP-batterier produsert i Europa. Vi åpnet i forrige uke Europas største LFP-batterifabrikk med statsministeren til stede. Men det gjenstår fortsatt mye arbeid, og vi har ingen garantier, sier han.

Dette bildet er tatt under byggeperioden for Morrow Batteries i Arendal. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Ønsker statlig finansiering

– Morrow har bedt staten om et lån på 1,5 milliarder innen i høst for å kunne fortsette. Hvis dere ikke får en slikt lån, kan dere da levere på denne avtalen?

– Med de siste angrepene tror jeg alle er enige om at Ukraina trenger hjelp. Mens granater hjelper på slagmarken, kan batterier hjelpe med å beskytte skoleelever og pasienter på sykehus, sier Bacher.

– Vi er klare til å levere det de ber om, inkludert de økte volumene ukrainerne har i sine planer. Derfor er det viktig at vi kan gi et signal om at vi er fullfinansiert. Det vil haste å komme i gang med neste fabrikk for å kunne levere disse volumene.

– Ligger det da en appell til staten her, om å få dette lånet?

– Vi opplever at regjeringen ønsker å hjelpe Ukraina innen energiforsyning. Det gjør vi også. Jeg føler at dette er en god plass til å kunne enes om at det finnes et behov som Norge kan levere på, sier Bacher.

– Men regjeringen har ikke gitt et slikt lån ennå?

– Vi har i alle fall levert en søknad, og vi opplever at regjeringen jobber med rammeverket for grønn industrifinansiering.

– Jeg har et håp

– Er det ikke risikabelt å love noe sånt til Ukraina hvis dere risikerer å måtte skuffe dem?

– Jeg tenker som så at det er så godt driv i det vi driver med i Morrow, og jeg opplever stor støtte i brede lag i Norge, at jeg har et håp om at dette lar seg gjøre, sier Bacher.

Ifølge meldingen fra Morrow kan det bli snakk om leveranser som kan måles i gigawattimer.

Morrow Batteries har så langt produsert noen tusen batterier ved sin kundekvalifiseringslinje (CQL). Anlegget i Arendal skal etter planen begynne med produksjon i andre halvdel av 2024, og masseproduksjon i fjerde kvartal.

Read Entire Article