Vil kutte støtten til «finkultur» og satse på breddeidrett: – Vil sørge for bedre integrering

1 month ago 24



Frp-duoen Sylvi Listhaug og Simen Velle vil bruke mer penger på breddeidrett og mindre på finkultur. Målet er bedre integrering.

Sylvi Listhaug og Simen Velle er sjefene i henholdsvis Fremskrittspartiet og Fremskrittspartiet Ungdom. Om hvit overdel og store, raffe solbriller var avtalt antrekk, vites ikke. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Publisert: 07.08.2024 08:59

Kortversjonen

Aftenposten møtte Frp-lederen og Fpu-lederen på Ekebergsletta forrige uke. Listhaug var der for å se sønnen på 13 år spille. Velle har en nevø som deltok i verdens største fotballcup for barn og unge.

Det er ingen tvil om at Velle var et kjent fjes for mange av de unge fotballspillerne på Ekebergsletta.

Og det er nettopp ungdommen duoen vil prate om. De mener mer penger må brukes på breddeidrett som et integreringstiltak, og mindre på det de omtaler som «finkultur» for voksne.

– Øst i Oslo, der vi vet at det er flest innvandrerungdom, er det mangel på organiserte tilbud, tilrettelegging og et stort frafall for innvandrerungdom i breddeidretten. Det må det gjøres noe med. Siden fotball og idrett er et så godt integreringstiltak, mener vi det finnes løsninger, sier Listhaug.

De to viser til tall fra Ungdata som sier at ungdom med innvandrerbakgrunn deltar mindre på organisert idrett enn barn med norskfødte foreldre. Det gjelder både gutter og jenter.

– Synes det er helt tullete

Velle peker på at det samtidig brukes flere milliarder på det han omtaler som «finkultur».

– For samme sum som staten bruker på kunstnerstipend i år, på cirka 300 millioner kroner, kunne man bygd rundt 100 kunstgressbaner, forutsatt at det offentlige disponerer tomt.

– Mange vil kanskje si at kunstnerstipend også er viktig?

– Det er prioriteringer her, ikke sant? Jeg synes det er helt tullete og egentlig ganske hårreisende at man ikke klarer å tilby breddeidrett til barn i store deler av hovedstaden.

– Det skjer samtidig som man bruker veldig store summer på nisjekultur rundt om i landet. Vi mener du må kunne leve av den kunsten du skaper, svarer Fpu-lederen.

Dette jentelaget synes det var interessant og spennende å snakke med Velle og Listhaug. Ikke alle visste hvem sistnevnte var, men alle hadde fått med seg hvem mannen til venstre i bildet er. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Listhaug frykter at ungdom med innvandrerbakgrunn får svekket integreringsevne om de ikke får gode breddetilbud å forholde seg til.

– Vi må følge opp en streng innvandringspolitikk med velfungerende integrering. Dette vil sørge for bedre integrering, sier Frp-lederen.

Frp-duoen mener dette også er forebygging.

– Innvandrerungdom som er i aktivitet og får miljøer rundt seg hvor de får tilknytninger til det norske samfunnet, er viktig også på lang sikt, sier Listhaug.

Vil ikke tvinge noen

Kritikken rettes både mot staten som deler ut penger til både breddeidrett og kultur gjennom statsbudsjettet, men også Oslo kommune, som duoen mener ikke bruker pengene riktig. Nå vil de omdirigere pengebruken.

– Mener dere at staten og kommunen skal bidra med direkte tilskudd inn til breddeklubber slik at medlemskontingenten blir lavere?

– Ja, og vi mener det er mye viktigere å støtte opp om barn og unge og deres fremtid som et forebyggingstiltak, enn å pumpe inn store beløp til voksne innenfor finkulturen for at de skal få holde på med hobbyen sin, sier Velle.

Listhaug er selv en svært engasjert fotballmamma, og sier det er ingenting som er viktigere for henne enn å følge opp barna. «Bra!», «kom igjen», «nei, nei, nei» «åååååh» og «gå hardt i dei» er ord og uttrykk som ramler ut av henne når hun ser sin egen 13-åring spille på Norway Cup. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

– Frp og Fpu pleier å argumentere for personlig frihet. Er det riktig å peke på stat og kommune som skyldige for at innvandrerungdom dropper tidlig ut av breddeidretten?

– Vi vil ikke tvinge noen til å melde seg inn i idrettsforeninger, men vi vil gi alle muligheten til å være med, sier Velle før han fortsetter:

– Dersom det først brukes skattepengerpenger, så skal det komme flest mulig til gode. Det er jo der problemet ligger i dag, sier han.

Ymse erfaringer fra egen fotballkarriere

Begge peker på at økonomien til idrettsklubbene er bedre på vestkanten enn på østkanten.

– I den ene delen av byen er det sprengt banekapasitet, mens på den andre er det mangel på tilrettelegging og tilbud. Begge deler er alvorlige, og det er et sammensatt problem. Vi må prioritere, og vi mener at dette er et godt integreringstiltak, sier Listhaug.

Det viser seg at den 46 år gamle Frp-lederen er langt mer ballkyndig enn den 23 år gamle Fpu-lederen. Velle sine fotballferdigheter ble ikke prioritert å sette på trykk. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Frp-lederen måtte legge fotballskoene på hyllen i 20-årene på grunn av «altfor dårlige knær».

Velle ga seg mer frivillig og sluttet på fotball i 2. klasse på barneskolen. Årsak? Han ville heller bygge sandslott på grusbanen, og han var ikke helt klar over hvilken vei ballen skulle sparkes.

– Det ble jo folk av deg også?

– Ja, det ble jo faktisk det, svarer Velle.

Read Entire Article