Vil ha offentlig register av seksualforbrytere

1 week ago 18



Dersom en dømt barneovergriper flytter inn i nabolaget ditt, skal du da kunne vite dette?

Det mener Fremskrittspartiet, som onsdag fremmer et representantforslag i Stortinget for å få på plass et offentlig tilgjengelig register for seksualforbrytere. 

Registeret skal inneholde domfelte som har begått de mest alvorlige overgrepene mot barn, og skal være mulig for hvem som helst å få innsyn i. 

De mener det vil være et bedre og tryggere alternativ enn organisasjoner og grupper som selv kartlegger og oppsøker overgrepsdømte. 

– Et samfunnsproblem

Forslaget fremmes av justispolitisk talsperson i Frp, Helge André Njåstad. Han omtaler overgrep mot barn som et «stort samfunnsproblem». 

– Det er veldig alvorlig. Vi vet at det kan ødelegge liv. Det kan skape store traumer for de som blir utsatt for overgrep i ung alder, sier Njåstad til TV 2. 

 Mathias Kleiveland / TV 2
FREMMER FORSLAGET: Stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad Foto: Mathias Kleiveland / TV 2

Derfor ber de nok en gang om at et offentlig tilgjengelig registrert nå utredes. 

«Forslagsstillerne mener et slikt offentlig tilgjengelig register som forslaget går ut på er et velegnet virkemiddel for å bedre ruste norske foreldre til å beskytte sine barn», skriver partiet i forslaget. 

Finnes i andre land 

Debatten om overgrepsregistre er ikke ny, verken i Norge eller i utlandet. I flere land finnes det ulike varianter av slike registre. 

Frp mener man bør se særlig til land som Australia, Canada og USA for å lære av hvordan de har løst dette. 

Samtidig peker de spesielt på en modell Storbritannia har innført. Her er det begrenset og kontrollert hva slags opplysninger registeret inneholder og hvem som kan få informasjonen. 

Foreldre eller omsorgspersoner kan sende en søknad til politiet om innsyn i straffehistorikken til personer som er i tett kontakt med deres barn. Dersom de er tidligere domfelt for seksuelle overgrep, vil foreldrene bli informert om dette.

– Det viktigste med et slikt register er at det virker forebyggende. Det vi ønsker å oppnå er jo at det begås færre overgrep, og da trengs det kraftigere politikk på området. 

Hvilke lovbrudd som skal kvalifisere for å havne på en slik offentlig liste, er noe en utredning må svare på. 

– Bedre enn om det er uregulert 

Njåstad mener det er politikernes jobb å beskytte barna. 

– Det er bedre at det offentlige står for det, enn at det er uregulert. 

Han viser blant annet til det mye omtalte nettverket som kaller seg «pedojegere». Et fenomen politiet har advart sterkt mot, og som igjen er kritiske til politiet, som de mener ikke håndterer problemet godt nok. 

«Pedojegerne» jakter etter angivelige pedofile og publiserer videoer av konfrontasjonene på nett. Politiet på sin side advarer mot fenomenet. 

– Vi må ikke glemme at også overgripere har et sterkt rettsvern i Norge. Det er det norske rettsvesenet som dømmer, ikke den digitale gapestokken, uttalte Lise Matheson, seksjonsleder i Kripos, til TV 2 i fjor.

Ikke et nytt forslag

 Frp har fremmet det samme forslaget tidligere, senest i 2023

– Vi fremmer gode forslag om igjen og om igjen. Vi foreslo det også for 25 år siden.

– Så ser vi at andre partier beveger seg i vår retning i justispolitikken. Tidligere Frp-forslag som har blitt nedstemt, kan nå få flertall fra andre partier. Målet er at debatten vil føre til at flere partier snur seg i retning av oss i justispolitikken, fortsetter Njåstad. 

– Djevelen er i detaljene

Da forslaget sist ble fremmet, uttalte daværende statssekretær i justisdepartementet, Geir Indrefjord fra Senterpartiet, at et offentlig overgrepsregister er en dårlig idé. 

 Martin Leigland / TV 2
Geir Indrefjord (Sp) har tidligere vært kritisk til et offentlig overgrepsregister Foto: Martin Leigland / TV 2

Også denne runden stiller partiet seg kritisk til forslaget. 

– Rettsprinsippene bygger på at når noen har sonet sin straff og er rehabilitert, skal de behandles som vanlige borgere. Dette vil vi stå fast ved, sier Else Marie Rødby, justispolitisk talskvinne i Senterpartiet. 

Høyre ønsker ikke å ta stilling til forslaget før det er lagt fram i Stortinget, forteller justispolitisk talsperson Peter Frølich. 

– Høyre vil slå knallhardt ned på overgrep. Vi er åpne for alle forslag som kan bidra til å hindre dette, men en grunnleggende forutsetning må alltid være at rettssikkerhetsprinsippene ivaretas.

– Vi vil ta stilling til dette forslaget når det legges frem i Stortinget, for her ligger djevelen i detaljene, fortsetter Frølich. 

Heller ikke Justis- og beredskapsdepartementet vil kommentere forslaget før det legges frem. 

– Vi har en klar forpliktelse til å gjøre alt vi kan for å hindre at barn utsettes for overgrep. Når det gjelder dette forslaget, blir det ikke riktig å kommentere det før det blir fremmet i Stortinget. Barns rettssikkerhet er viktig, og vi må behandle det på en grundig måte, fastslår de. 

Read Entire Article