Reklamekampanjen fra partiet For, som har tapetsert T-banene og sentralstasjonen i hovedstaden de siste dagene, skaper sterke reaksjoner.
Flere mener det ikke kan utelukkes at dette er et forsøk på russisk påvirkning i Norge.
– Det
budskapet er talepunkt fra Russland. Det er putinistisk propaganda. Det er lov
å fremme det i Norge, men vi tar selvsagt sterk avstand fra det, sier nestleder Sveinung Rotevatn (V).
– Mener du dette er russisk påvirkning?
– Det er åpenbart et budskap Russland ønsker spredd i Norge. Om Russland har betalt for å spre det, det vet vi ikke, men at de nekter å svare på det, det er jo ganske talende i seg selv, sier Rotevatn.
Russland prøver å påvirke
Spesialrådgiver fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Eskil Grendahl Sivertsen, forsker på hvordan Russland driver med påvirkning.
– Det vi kan si med sikkerhet er jo at Russland har vært svært aktiv i å forsøke å påvirke samfunnsutvikling og politisk utvikling i andre land i Europa, i en retning som gagner russiske interesser, sier han på generelt grunnlag.

– Det handler primært om å svekke støtten til Ukraina og forsterke mistillit i land. Mistillit i befolkningen og mistillit til egne myndigheter i det europeiske fellesskap, sier Sivetsen.
Han ønsker ikke å spekulere i om kampanjen til Partiet For er finansiert med russiske midler.
– Hvordan kommer det til syne?
– Ofte veldig subtilt. Ofte så forsterker de autentiske, lokale stemmer, betaling av influensere, kloning av kjente nettsteder og falske skjermbilder av troverdige nyhetsmedier, forteller Sivertsen.
I tillegg brukes enorme såkalte bot-nettverk, som er falske profiler satt i system, for å forsterke inntrykk i sosiale medier.
– Sånn at du kan få et inntrykk av et grasrotengasjement. For eksempel at når du går inn på X, så ser du at oi, alle er jo opptatt av denne saken. Og alle mener dette.
Men å oppdage at dette er Russland som står bak er svært vanskelig, sier Sivertsen.
– De bruker mellommenn, eller det vi kaller Proxy-aktører (...) som er tilsynelatende uavhengige, legitime nyhetskilder, tenketanker og forskningsinstitutter, hvor tilknytning til Russland er skjult og som dytter ut forskjellige budskap og rapporter.
– Er det vanlig med konkrete pengeoverføringer?
– Jeg tror det er mye vi vet at vi ikke vet, sier Sivertsen og viser til et konkret eksempel der amerikanske myndigheter avslørte russisk påvirkning under fjorårets valgkamp.
– Skrullete
Også Høyres justispolitiske talsperson og styreleder i Fritt Ukraina, Peter Frølich, reagerer kraftig på Partiet Fors kampanje.

– Budskapet er skrullete. Jeg har ikke noen bedre ord. Det er påstand om at man nærmest bidrar til krig ved å sende penger til et land som forsvarer seg selv. At det er Ukraina som har skylden for det som skjer, sier Frølich.
TV 2 har spurt partileder i For, Marielle Leraand, om å kommentere kritikken som rettes mot henne i denne artikkelen. Partilederen kommenterer ikke kritikken fra Rotevatn eller Frølich direkte, men avviser blankt at For har mottatt penger fra Russland til kampanjen.
Leraand skal delta på Debatten tirsdag kveld, hvor hun ifølge programleder Fredrik Solvang vil avsløre hvordan partiet finansierte reklamekampanjen.
– Vi får ikke være naive
Mandag kveld opplyste partiet at de avslutter kontrakten med Sporveiene.
Frølich understreker at det er en legitim politisk ytring og kampanje, men mener skjulte pengebidrag gir grunnlag for mistanke.
– Norsk lovgivning er helt tindrende klart. De skal opplyse hvor de får partistøtte fra. Her har de valgt å ikke gjøre det. Og de vil heller ikke svare hvem som har betalt. Det er veldig mistenkelig, sier Frølich og legger til:
– Når vi vet at dette er et parti som har sterke Russland-sympatier, så tenker jeg at vel, da får vi ikke være naive. Dette kan potensielt sett være midler som kommer fra utlandet.

Partiets første kandidat på stortingslisten for Akershus, Glenn Diesen, sa til NRK i går at pengene kommer fra en nordmann.
– Det kommer selvfølgelig ingen penger fra Russland eller fra utlandet, dette er propaganda for å sverte, sier Diesen til TV 2 tirsdag.
– Jeg aksepterer ikke en preken fra folk som hevdet at våpen er veien til fred og boikotter diplomatiet da hundretusener dør på slagmarken og vi beveger oss mot atomkrig. Dette beviser at det er et behov for andre stemmer på Stortinget som klarer å argumentere istedenfor å sverte, sier Diesen.
Men Frølich mener forklaringen om hvor pengene kommer fra ikke holder.
– Hvor vedkommende har fått pengene sine fra, er jo det interessante. For Russland ville aldri gitt disse pengene direkte til et politisk parti i Norge. De er smarte nok til å finne veier rundt
Anonyme givere
Anonyme pengebidrag til politiske partier er derimot ikke noe nytt. Tidligere har Fremskrittspartiet (Frp) fått kritikk for å motta penger fra skjulte givere.
Frp har nemlig i flere år fått pengestøtte fra Aksjon for borgerlig valgseier, men ingen vet hvem som står bak aksjonen, heller ikke Frp selv.
Under kommunevalget i 2023 var Aksjon for borgerlig valgseier den største enkeltgiveren. De ga 12 millioner kroner til Frp.
– Det er ingen grunn til å mistenke at midlene til Frp kommer fra utenlandsk etterretning. Såpass fair må vi være, sier Frølich.
– Hvordan kan du slå det fast så enkelt?
– Partiet For snakker russiske talepunkter. Det gjør ikke Frp. Men vi er enige med regjeringen at vi ønsker åpenhet om denne type bidrag. Og vi kommer til å stemme for det.
Regjeringen har for tiden et forslag liggende i Stortinget for å endre partiloven slik at det blir mer åpenhet om hvem som gir penger til politiske partier i Norge.

Også Venstre støtter forslaget, uten at kritikken mot Frp er like sterk.
– De pengene Frp tar imot, forutsetter jeg at både partilovnemnda og andre undersøker at er innenfor regelverket. Det er den samme forventninga jeg har til de pengene som dette Russland-vennlige partiet velger å ta imot. Det må en undersøke, det er veldig viktig, sier Rotevatn.
– Vil du si det til Sylvi Listhaug, at du mener at hun bør finne ut av hvem giverne bak Aksjonen for borgerlig valgseier er?
– Vi har sagt gjentatte ganger at Venstre kommer ikke til å ta imot penger fra organisasjoner der vi ikke kjenner hvem som har gitt pengene, og jeg syns at Frp burde si det samme, sier Rotevatn.
TV 2 har tirsdag spurt Frp om de mener den skjulte pengestøtten de mottar, kan sammenliknes med Partiet For, men henvendelsen er foreløpig ikke besvart.