Ekspert om solkrem: – Kan gå galt

5 hours ago 3



De siste dagene har det vært sterk uenighet om solkrem og hudkreft. 

Blant annet har lege og forfatter Torkil Færø nylig sagt i «Dagsnytt 18» at solkrem ikke hjelper mot kreft. Tvert imot, han mener at solkrem kan gi oss falsk trygghet.

Samtidig florerer det stadig vekk påstander på sosiale medier om hvorvidt solkrem egentlig er bra for oss eller ikke.

De siste dagene har det vært voldsomt varmt store deler av landet, og varmen vil trolig komme tilbake når vi nærmer oss sommeren. 

Så, hva må vi tenke på når vi bruker solkrem? 

Økning i hudkreft 

Norge er blant de landene i verden med flest tilfeller av hudkreft. 

I 2024 ble det registeret totalt 38.811 nye krefttilfeller her i landet, der ulike former for hudkreft har hatt den største veksten gjennom flere år, viser en rapport fra Kreftregisteret

Likevel er lege Færø en av de som velger å kun bruke solkrem ved nødstilfeller. 

– Personlig bruker jeg solkrem når det er hensiktsmessig, for eksempel når jeg padler og er mye ute på sjøen, hvor sola reflekteres sterkt. Da vil jeg unngå å bli solbrent, sier Færø. 

 Privat
KUN NØDSTILFELLER: Torkil Færø forteller at han kun bruker solkrem når det er hensiktsmessig. Foto: Privat

Han mener også at sol og UV-stråling kan gi oss flere helsegevinster og at solkrem i stor grad gir oss en falsk trygghet. 

– Mange tror nok at solkrem beskytter mot dødelig sykdom som melanom, men det finnes rett og slett ikke solid vitenskapelig grunnlag for det.

Melanom, ofte kalt føflekkreft, er den mest alvorlige typen hudkreft. Den kan oppstå i både nye og gamle føflekker overalt på kroppen.

– Faktisk, tyder forskning på at når du bruker solkrem, så kan du øke faren for melanom, sier Færø.

Unngå feilbruk

Seniorforsker Ellen Bruzell er ikke helt enig med Færø og mener dette ikke handler om selve solkremen, men bruken.

– Når man ikke bruker solkrem slik det er ment, kan det gå galt, sier Bruzell. 

Hun har ledet vurderingen av UV-filtre i solkrem og understreker at når produktet brukes riktig, finnes det dokumentasjon på at det kan beskytte mot visse typer hudkreft.

–  Det er vanskeligere å vise for melanom. Men det er sannsynlig at solkrem beskytter mot alle hudkrefttyper fordi solkremen kjemisk og fysisk hindrer UV i å nå hudcellene som kan utvikle seg til kreft, sier Bruzell.

 NIOM
IKKE FARLIG: Ellen Bruzell er seniorforsker i biofysikk ved Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM). Hun har ledet har ledet en vurdering av risikoen av å bruke solkrem opp mot nytten. Foto: NIOM

Samtidig forteller hun at det kan stemme at solkrem fører til en falsk trygghet hos enkelte.

– Solkrem er ikke ment for å forlenge oppholdet i solen, men for å beskytte huden når skygge og klær ikke er nok.

– Satser mye på kun solkrem 

Også Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen, peker på at overdreven UV-eksponering har en sammenheng med ulike hudkrefter.

– Det å bruke solkrem er litt som å bruke et bilbelte; selv om man har det på, må man fortsatt holde fartsgrensa. 

– Selv om du har på solkrem, bør man fortsatt begrense den totale tiden i sola. Det er viktig, så det ikke gir en falsk beskyttelse.

 Mathias Moen / TV 2
VIKTIG: Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen mener det er like viktig med solkrem som med bilbeltet. Foto: Mathias Moen / TV 2

Hun mener det er en utfordring i Norge at vi satser for mye på kun solkrem. 

– Den beste måten å redusere risikoen for å bli solbrent og for å få hudkreft, er å begrense tiden i de sterkeste solstrålene midt på dagen, sier hun, og mener at vi bør lære av søreuropeerne:

– De trekker inn under parasollene for å spise lunsj og er i skyggen når sola er på sitt sterkeste.

Bør være bevisst

Men hva med stoffene i solkremen?

– Når det gjelder solkrem, er det først og fremst viktig å bruke den, da det kan være helseskadelig å la være, sier Andreas Bjelland Eriksen (Ap). 

Han er klima- og miljøminister, og mener vi bør ha et bevisst forhold til hvilke solkremer vi velger å bruke.

 Goran Jorganovich  / TV 2
BEVISST: Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen mener det er viktig å være bevisst på hva solkremen inneholder. Her, med svanemerket solkrem i ansiktet. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Det finnes noen solkremer som kan inneholde såkalte «evighetskjemikalier». Disse kan hope seg opp i kroppen og føre til negative konsekvenser, sier ministeren.

Derfor satser regjeringen nå på en handlingsplan som skal jobbe for å forby disse stoffene i produktene våre. 

– Folk skal være trygge på at produktene vi bruker, eller gir til ungene våre, ikke gjør oss syke, verken i dag eller i fremtiden, sier Bjelland Eriksen. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
UNNGÅ MILJØGIFT: Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener det er lurt å kjøpe produkter som inneholder svanemerket. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Norge er likevel ett av de landene som har et stort fokus på hva produkter som solkrem inneholder. 

Generalsekretæren i Kreftforeningen mener de fleste solkremene er helt trygge å bruke i dag. 

– Det gjort grundige vurderinger og konkludert med at den mengden man får i seg ved daglig bruk av solkrem er flere ganger lavere enn mengdene som kan forårsake skadelig helseeffekter, sier Stenstad Ross.

Slik bruker du solkrem riktig

For å unngå å bli solbrent eller få andre helseskader, er det viktig å smøre seg riktig. 

Ifølge Bruzell er riktig bruk av solkrem å bruke den slik produsentene anviser på pakningen. 

– Stort sett er rådet at man må smøre seg annenhver time, spesielt når man skal være i sol og ikke får nok beskyttelse av klær eller skygge, sier Bruzell. 

 Aage Aune / TV 2
REGULERT: I Norge har vi et regelverk om bestemmer hvilke solkremer vi kan få kjøpt i butikken i Norge. Foto: Aage Aune / TV 2

– Man kan også bli solbrent når det er lett overskyet og når det er mye refleksjon fra omgivelsene. Som en tommelfingerregel for dem som liker tall: Når UV-indeksen (på YR.no) er over 3 bør man bruke solkrem. 

Stenstadvold Ross i Kreftforeningen kommer også med en oppfordring til folket. 

– Beregn minst én håndfull hver gang du smører kroppen, helst med solfaktor 30 eller høyere.

Read Entire Article