Eksperter reagerer på samtalen mellom Donald Trump og Vladimir Putin.

Mandag snakket presidentene i Russland og USA på telefon i en samtale som skal ha vart i drøyt to timer. Både Vladimir Putin og Donald Trump uttalte i etterkant at det var en god samtale.
Det er et dårlig tegn at Putin er fornøyd, kommenterte NUPI-forsker Marianne Riddervold overfor TV 2 mandag kveld.
– Absolutt ingenting
Arne Bård Dalhaug synes ikke denne telefonsamtalen fremstår som et steg i riktig retning for fredshåpet i Ukraina.
– Nei, snarere tvert imot. I går tror jeg kan bli husket som den dagen USA ga opp å ha en rolle i fredsforhandlingene. Det er egentlig der vi er. Det var min umiddelbare reaksjon, sier Dalhaug til TV 2.

Dalhaug er pensjonert generalløytnant i Forsvaret og har jobbet flere år i Nato.
Han var også øverstkommanderende for OSSEs observatørkorps i Ukraina mellom 2016 og 2019, og derfor involvert i forhandlingene mellom Russland og Ukraina etter at Minsk II-avtalen ble signert i 2015.
– Det kom jo absolutt ingenting ut av de to timene. Putin bekreftet at ingenting var avtalt. De satt igjen med noen vage formuleringer fra Trumps side, om at Russland og Ukraina skal forhandle direkte, oppsummerer Dalhaug.
Han påpeker at Ukraina og Russland forsøkte dette i Istanbul så sent som i forrige uke.
– Og det førte ingen steder, konstaterer den pensjonerte generalløytnanten.
Ignorerer Europa
Riddervold er langt på vei enig.
– Basert på den informasjonen som har kommet ut, ser det ut som de har blitt enige om å lage et memorandum, altså et slags notat, på posisjonene sine. Og så skal man legge fram det og bruke det når man diskuterer videre fredsavtale eller våpenhvile, sier Riddervold tirsdag.
– Da har man i hvert fall noe skriftlig, så skal man begynne å diskutere det. Men om Putin er villig til å gi noe der, det vet jeg ikke.

Hun konstaterer at Trump ikke følger Europas ønske om å legge mer press på Putin og Russland.
– USA spiller ikke helt på lag med europeerne, som ønsker seg et mye sterkere press. Det gjør Ukraina også, sier Riddervold til TV 2.
Etter samtalen med Putin, holdt Trump en konferansesamtale med blant andre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, president Emmanuel Macron fra Frankrike og forbundskansler Friedrich Merz fra Tyskland.
– Problemet er at Russland, selv om Trump sa at de er villige til å kompromisse, fremdeles bruker dette begrepet om å «eliminere årsakene» til krigen. Eller krisen, som de sier. Da er det usikkert hvor mye kompromissvilje det egentlig er i det hele tatt der, sier Riddervold til TV 2.

– Kan gjøre som han vil
Dalhaug er av den oppfatning at Putin haler ut tiden og egentlig ikke ønsker fred nå.
– Alt Trump gjør, er jo i større eller mindre grad en oppmuntring til Putin om å fortsette som han gjør. Fram til nå tror jeg Putin har vært litt avventende, men for et par uker siden tror jeg Putin konkluderte med at han kan gjøre hva han vil, for Trump kommer ikke til å gjøre noe likevel.
Dette begrunner Dalhaug blant annet med at Russland like før mandagens planlagte samtale med USA, eskalerte krigen med et langvarig angrep mot Ukrainas hovedstad Kyiv.
– Så det er ingenting som tyder på at han har noe respekt for Trump, eller tror at han vil komme opp med noe som han har grunn til å frykte, sier Dalhaug til TV 2.
Han beskriver situasjonen mellom Russland og Ukraina som utrolig vanskelig, fordi Putin er avhengig av å kunne selge krigen som en seier når den avsluttes.
– De står jo utrolig langt fra hverandre. Med mindre noen presser Russland til å gjøre betydelige innrømmelser, kan ikke dette trekkes i land på en ordentlig måte, mener han.
Riddervold er heller ikke optimistisk.
– Den amerikanske leiren har nok en forventning om at det å bruke mye gulrot og de nære relasjonene mellom Putin og Trump, skal gjøre Putin mer villig til å kompromisse. Men så langt har vi ikke sett noen resultater av det.