Vil gjøre det billigere å kjøpe brukt

5 days ago 11



– Nå syr jeg faktisk en skjorte til mannen min!

Anna Krogh får hjelp av svigermor bak symaskinen. Stoff og tekstil ligger hulter til bulter på langbordene nedover i Vikingskipet på Hamar. 

– Jeg er ikke så erfaren, men jeg får heldigvis hjelp av svigermor som er en ekspert, så jeg tror det blir bra, sier hun. 

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
GOD HJELP: Anna Krogh er en av de flere tusen syglade menneskene som har samlet seg på Hamar for å sy skjorter. Fra scenen står Jenny Skavlan og viser teknikker og metoder. Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

Gjenbruksfestivalen Fæbrikstad har for andre år på rad trukket til seg flere tusen syglade mennesker til Vikingskipet på Hamar i helgen. 

– Det er helt utrolig bra opplegg. Det er på tide med mer fokus på gjenbruk og at det blir mer allemannseie å kjøpe brukt, sier Krogh. 

Vil kutte i momsen

En av gjestene på Fæbrikstad er arbeidsminister Tonje Brenna. 

Med seg til Vikingskipet har Brenna en lovnad til klesbransjen fra det nye partiprogrammet til Arbeiderpartiet. 

– Vi er opptatt av at det skal bli lettere å kjøpe og omsette brukte varer. At noe av det til og med kan bli litt rimeligere, så det skulle egentlig bare mangle at man også reduserte momsen på gjenbruk, sier hun. 

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
VINTAGE: Brenna besøker Vintage-Village i Vikingskipet og blir vist en glitrende vintageskjorte av Fæbrikgrunderne Ingrid Bergtun (i midten) og Ingrid Vik Lysne (t.v) Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

I dag er momsen på kjøp og slag av brukte plagg 25 prosent, til tross for at plagget allerede har blitt beskattet tidligere. 

Flere partier har tatt til orde for at momsen treffer urettferdig og gjør det vanskelig for gjenbruksbutikker å drive. 

Nå vil altså også Arbeiderpartiet gå inn for å redusere i avgiften. 

– Hvor stor redusering er det snakk om? 

– Nå står det redusere i forslaget, og så vi får både se hva landsmøtet bestemmer og om de går enda lenger og sier at den skal fjernes helt. 

– Redusere mest mulig

I Fæbrikstad blir arbeidsministeren møtt med applaus når hun fra scenen forteller at Arbeiderpartiet vil gå inn for å redusere momsen. Men hvorfor ikke kutte momsen helt?

– Målet er å redusere mest mulig, svarer Brenna Fæbrik-gründer Jenny Skavlan på scenen. 

På spørsmål om hvor lang tid dette vil ta, er hun mer unnvikende. 

Partiprogrammet til Arbeiderpartiet skal vedtas på landsmøtet til våren. Før den tid skal Brenna og regjeringen legge frem statsbudsjettet for 2025 i oktober. 

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
SPØRSMÅL: Tonje Brenna fikk spørsmål fra salen og fra Jenny Skavlan om hva regjeringen gjør for å gjøre det mer attraktivt å kjøpe brukt. Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

Til TV 2 vil hun ikke fortelle om en redusering av moms på gjenbruksvarer vil inkluderes i statsbudsjettet for neste år.

– Det kommer til å komme gode saker i det statsbudsjettet også, men det må man nesten vente til oktober med å se, sier hun. 

Redd for «tomme ord»

MDG nestleder Lan Marie Berg har lenge hatt som kampsak å få kuttet momsen på kjøp, salg og utleie av brukte klær. 

– Det er bra de går inn for dette i sitt partiprogram. Jeg oppfordrer Arbeiderpartiet til å faktisk gjennomføre dette nå i neste års statsbudsjett. Det haster å gjøre det billigere og enklere å leve miljøvennlig. 

 Goran Jorganovich  / TV 2
GJENBRUKSENTUSIAST: MDGs Lan Marie Berg er positiv til Arbeiderpartiets momsutspill, men oppfordrer partiet til å gå hardere til verks. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Berg peker på at det ikke er første gang regjeringspartiet har kommet med utspill om endring i momsen. 

– Før valget i 2023 sa statssekretæren i Klima- og miljødepartementet at regjeringen trolig vil utrede momsfritak for gjenbruk i løpet av 2023. Da jeg stilte spørsmål om dette i Stortinget i etterkant, har de blankt avvist at det i det hele tatt var aktuelt, sier hun og legger til:

– Neste års statsbudsjett er en god anledning til å vise at dette ikke igjen er tomme ord, sier Berg. 

– Bør fjernes helt

Leder for Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, er positiv til Arbeiderpartiets utspill. 

 Hanna Kristin Hjardar
GODT SIGNAL: Leder av Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise håper momsen på et tidspunkt fjernes helt. Foto: Hanna Kristin Hjardar

– Det er et fantastisk signal om Arbeiderpartiet nå åpner for å endre momsen på brukte varer. Det gir virkelig ingen mening at man skal betale moms flere ganger på samme vare, sier hun.

Hun håper regjeringspartiet nå vil sette enda større fokus på gjenbruk fremover. 

– Jeg håper at Arbeiderpartiet ser at vi trenger sterkere grep for å få oss vekk fra bruk-og- kast økonomien. Her er det ikke nok å bare redusere den, momsen på brukt må fjernes i sin helhet. 

Read Entire Article