Kreftpasienter slår alarm: – Vi føler oss utrygge

3 hours ago 5



Krever gransking av KK-krisen:

59 kreftpasienter og pårørende krever gransking etter Kvinneklinikk-krisen i Bergen.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
VENTING: Det har blitt mye venting de siste månedene. Mona Biering har vært med søsteren på alle kontroller og behandlinger. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 19.09.2024 22:35

I et fem sider langt brev, som TV 2 har fått tilgang til, krever nå 59 kreftpasienter og pårørende at Haukeland sykehus tar grep. 

I mai sluttet nemlig én etter én av den kirurgiske kompetansen på avansert underlivskreft på Kvinneklinikken ved Haukeland sykehus. 

Det hele ble omtalt som en skandale, varslet krise og en katastrofe – og kirurgene som sluttet omtalte en arbeidshverdag som raserte helsen deres. 

– Vi har kronisk overtid hver eneste dag. Selv om vi sitter til klokken 18, 19 eller 20, er vi fortsatt ikke ferdige med det vi skulle gjort, sa Kathrine Woie tidligere i år. 

– Føler oss utrygge

Nå, fire måneder senere, reagerer flere kreftpasienter og pårørende på behandlingen fra sykehuset. 

– Dette er rett og slett krise. Vi føler oss utrygge, oppgitte og sinte, sier pårørende Mona Biering, som har signert brevet. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
REAGERER: Mona Biering sier situasjonen på KK er en ekstra påkjenning i en allerede krevende tid. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Hun legger til at pasienter og pårørende ikke lenger møter kompetanse på sykehuset.

– Alle har jo sluttet! Vi opplever situasjonen som utrygg og har bekymringer rundt feilbehandling på grunn av manglende ressurser.

I brevet har de flere krav:

  • Få kreftkirurgene tilbake
  • Forbedring av kommunikasjon med hver enkelt pasient for å sikre transparens og forutsigbarhet
  • Gransking av Helse Bergen og Kvinneklinikken

Statsforvalteren i Vestland har åpnet tilsynssak og følger situasjonen, skriver Bergens Tidende

– De forstår ikke problemet

Denne uken ble det kjent at klinikkoverlege Lorentz Linde har blitt ansatt som ny klinikkdirektør ved Kvinneklinikken på Haukeland etter at Susanne Albrechtsen gikk av tidligere i sommer. 

– Det er en grunn til at vi retter dette brevet til styrelederne og statsforvalteren, fordi vi mener ledelsen ved Kvinneklinikken ikke forstår problemet.

– De som har vært årsak til problemet, kan ikke løse problemet.

TV 2 har torsdag ettermiddag kontaktet Helse Bergen. De forsikrer om at alle kreftpasienter får behandling – og at det løses i samarbeid med andre sykehus. 

 Pål S. Schaathun / TV 2
KK: Den nye klinikkdirektøren, Lorentz Linde. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

På spørsmål om hva de tenker om pårørende og pasienters manglende tillit, svarer den nye klinikkdirektøren:

– At situasjonen på KK har gitt disse pasientene økt bekymring og redsel er vi veldig lei oss for. Det er viktig for oss å si at vi hver dag går på jobb for å ivareta dem så godt vi kan, sier Linde.

– Vi har flinke gynekologer som ønsker å jobbe og utvikle seg innenfor gynekologisk kreft – og som nå, med støtte fra spesialister ved andre sykehus, er med på å sikre en forsvarlig pasientbehandling.

Samtidig jobber avdelingen med å bygge opp igjen kompetanse. Foreløpig er det én ansatt som tiltrer stillingen fra november, pluss at sykehuset får vikarhjelp fra Sverige.

– Vi jobber med å beholde personell, utvikle dem og samtidig rekruttere nye til vår klinikk. Det er viktig å lykkes med for å sikre og utvikle pasienttilbudet fremover.

– Vårt viktigste fokus nå er å sikre at pasientene blir ivaretatt, og samtidig at ansatte som håndterer dem også blir ivaretatt ved faglig god støtte og er trygge i behandlingen de gir.

Read Entire Article