Bekymret: – Skjer nok på alle ukontrollerte flyplasser

4 hours ago 5



Lokalbefolkning melder om ukjente fly som lander på ubemannede lufthavner. Flere av disse har svært ulovlig last, bekrefter Tolletaten.

 Iril Schau Johansen
MØRKE: Flyplassen på Voss skal ikke brukes om natten, da pilotene ofte kjører ved hjelp av egne øyne. Foto: Iril Schau Johansen

Publisert 19.09.2024 21:43 Sist oppdatert 25 minutter siden

Etter stengetid og i nattens mulm og mørke, hender det at uregistrerte fly lander på den lokale og ubemannede flyplassen på Voss, Bømoen. 

– I mange tilfeller er det nok folk som ikke kjenner åpningstidene, eller at de skal betale avgift, sier flyplassjef Iril Schaug Johansen.

Men selv om de fleste sannsynligvis bare har glemt reglene, frykter hun at Bømoen og andre ubemannede lufthavner kan bli brukt av kriminelle.

Det var BA som først skrev om de mange uregistrerte flyene på Voss.

 Marit Hommedal / NTB
LITEN: Voss-flyplassen Bømoen har ikke det samme overvåkningsapparatet som de store lufthavnene. Foto: Marit Hommedal / NTB

Forteller om nattlige fly

Det er nemlig én viktig forskjell som gjør småflyplassene mer attraktive for lyssky aktiviteter.

Mens landets store lufthavner er overvåket av flytårn og bakkemannskap, er det ingen slik kontroll ved de ubemannede flyplassene. Kravet er at pilotene skal registrere flybevegelsene sine og betale landingsavgift.

Så lenge sikten er god nok til at pilotene kan fly uten instrument, kan alle passende flytyper lande på de ubemannede lufthavnene.

På Voss har lokalbefolkningen gitt beskjed om flere fly og helikoptre som lander på rullebanen midt på natten. 

– Dette skjer nok på alle ukontrollerte flyplasser, og det er synd, mener Johansen.

 Privat
BEKYMRET: Flyplassjef ved Bømoen på Voss, Iril Schaug Johansen. Foto: Privat

Tolletaten bekrefter smugling

I en epost til TV 2 bekrefter Tolletaten at de har avdekket forsøk på smugling i uregistrerte fly, som har landet andre steder enn på Bømoen.

– Blant annet gjorde Tolletaten et betydelig beslag av hasj om bord et småfly da det landet på Kjeller flyplass i 2018. Beslaget er også omtalt av TV 2 tidligere, skriver seksjonssjef Martin Bjørnstad.

Han sier etaten ikke har konkrete tall på hvor mange uregistrerte fly som kommer til Norge, men at de har mange metoder for å avdekke slik virksomhet.

– Når man krysser grensen inn til Norge vil det alltid være en risiko for å bli kontrollert av Tolletaten – uavhengig av transportmetode og hvor man ankommer, skriver han.

 Tolletaten
PÅGREPET: Her blir tre menn pågrepet av politiet etter at et småfly landet uten tillatelse på Kjeller flyplass med 50 kilo hasj og et stort antall piller i 2018. Foto: Tolletaten

Ønsker ikke å avsløre

– Hvilke flyplasser peker seg ut som risiko-flyplasser?

– Av hensyn til vår kontrollvirksomhet ønsker vi ikke å svare konkret på dette. Men smuglere lever av å krysse grenser ulovlig, og de velger de smuglerrutene som til enhver tid gir lavest risiko og kostnad. 

Bjørnstad skriver at smuglerne kan komme via sjø, land og luft.

– Derfor må vi til å kombinere evnen til målrettet innsats med helhetlig tilnærming og tilpasse våre kapasiteter til det enhver tid gjeldende trusselbilde.

Stort narkobeslag

Til BA opplyser politiadvokat Jørgen Henriksen at fem personer tilknyttet et utenlandsk nettverk skal i retten i oktober for smugling.

De ble tatt med 222 kilo cannabis i et fly på Jarlsberg flyplass ved Tønsberg i 2022. 

Dårlig vær gjorde at flyet ikke nådde det planlagte endemålet som faktisk var flyplassen på Voss. 

– Det vil overraske meg om dette var en metode som kun ble brukt én gang, sier flyplassjefen.

 Iril Schau Johansen
RULLEBANE: Flyplassen på Bømoen i Voss Herad tar imot mellom 8000 og 9000 avganger og ankomster i løpet av året. De fleste registrerer sine flyturer. Foto: Iril Schau Johansen

– De fleste har nok noenlunde rent mel i posen, men det er vanskelig å ikke tenke videre på at flyet egentlig skulle til Voss.

Det er fullt mulig å fly til Norge uten å registrere seg, forklarer Johansen.

– Det er ukontrollerte luftrom som gjør at du kan fly fra et land til et annet, uten at du kommer i de kontrollerte områdene, hvor flykontroller tildeler hvor man kan fly. 

Read Entire Article