Smugfilmet i årevis – derfor er han ikke tiltalt for det

4 hours ago 7



Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye, er tiltalt for voldtekt av 88 kvinner.

 Frode Sunde / TV 2
TILTALT: Tidligere kommuneoverlege i Frosta i Trøndelag, Arne Bye, risikerer mange år i fengsel. Her er han avbildet under en handletur i fjor sommer. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 19.09.2024 20:59 Sist oppdatert nå

Tirsdag ble det klart hvilke anklager den tidligere kommuneoverlegen i Frosta må forsvare seg mot når den 16 uker lange rettssaken begynner i november. 

Samtidig som tiltalen ble kjent, ble det også kjent at Bye nå ønsker å gå i avhør. Det har han nektet i over to år. 

– Spørsmålet om straffskyld blir et tema i kommende politiavhør, sier statsadvokat Eli Reberg Nessimo til TV 2. 

Hun sier også at det er planlagt et avhør en gang i neste uke. 

Nekter straffskyld

Arne Bye nekter straffskyld for alle anklagene mot ham. Da tiltalen ble kjent tirsdag, sendte advokaten hans ut en pressemelding: 

«Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende. Saken har over tid vært en betydelig belastning for vår klient, de fornærmede og deres omgivelser. Vi finner grunn til å understreke at det ikke foreligger dom i saken og at tiltalte skal anses som uskyldig inntil retten eventuelt finner det motsatt bevist», skriver advokat Erlend Hjulstad Nilsen i pressemeldingen. 

TV 2 har onsdag spurt forsvareren om Bye nå stiller seg annerledes til spørsmålet om straffskyld, men advokaten ønsker ikke å svare på spørsmålet.

Statsadvokat Nessimo ønsker ikke å si hvilke spørsmål de har planlagt å stille Bye i det kommende avhøret. 

Smugfilming utelatt

Den alvorlige tiltalen beskriver en rekke overgrep på Arne Byes legekontor på Frosta. Det første overgrepet skal ha skjedd i 2004. Det siste tiltalen beskriver skjedde i 2022. 

Bye er tiltalt for å ha misbrukt stillingen sin som lege til å skaffe seg seksuell omgang med 96 kvinner. Politiet mener også at han er skyldig i voldtekt av 88 av disse kvinnene.

En viktig årsak til at de mener å kunne bevise dette, er 6000 timer med video, som Arne Bye tok opp i smug og lagret på ulike databærende enheter. 

Likevel er han ikke tiltalt for den ulovlige filmingen.

– Det handler om en hensiktsmessighetsvurdering i en omfattende sak. Snikfilmingen vil uansett bli anført som skjerpende omstendighet ved de handlingene som er filmet, og det er varslet nedlagt påstand om inndragning av utstyr benyttet i forbindelse med dette. 

Flere saker foreldet

Politiet har tidligere sagt til TV 2 at de underveis i etterforskningen gjenkjente minst 159 ulike kvinner på den tidligere kommuneoverlegens videoer. 

En rekke av disse kvinnene er likevel ikke omfattet av tiltalen. 

– De sakene er dessverre foreldet, så det er lite å gjøre noe med, sier koordinerende bistandsadvokat i saken, Tove J. Røddesnes.

 Advokatfirmaet WELDE
BISTANDSADVOKAT: Tove. J. Røddesnes er en av to koordinerende bistandsadvokater i saken. Foto: Advokatfirmaet WELDE

TV 2 har vært i kontakt med flere av de fornærmede kvinnene siden politiet åpnet etterforskning i 2022. De har ulike historier, men flere av dem forteller at de opplever filmingen i seg selv som et særdeles grovt overgrep. 

– Det er en bevisvurdering. Flere av forholdene er foreldet. Jo lavere alvorlighetsgrad, desto kortere er foreldelsesfristen, sier statsadvokaten.

TV 2 er ikke kjent med om påtalemyndigheten har vurdert å tiltale Bye for å ha oppbevart disse videoene. De har beslaglagt mer enn 6000 timer med video, som skal være tatt opp tilbake til 2016. 

– Ikke uproblematisk

Statsadvokaten sier også til TV 2 at de er forberedt på at det vil komme eventuelle klager på henleggelsene. 

Tidligere har politiet sagt at de har identifisert til sammen 159 kvinner på det beslaglagte materialet. 

I Frosta kommune bor det omtrent 2600 personer. Det betyr at en stor andel av bygdas befolkning har hatt han som lege. 

Arne Bye er ikke pågrepet, og kan bevege seg fritt i den lille bygda. 

Det forteller bistandsadvokat Tove J. Røddesnes at oppleves ubehagelig for flere av de fornærmede. 

– Det er ikke uproblematisk, slik det har vært i flere år. Det er realiteten, men vi vil ikke ta kontakt med politiet om fengsling. Vi skal ikke legge oss opp i politiets beslutning, sier bistandsadvokaten. 

Tirsdag uttalte statsadvokaten at politiet underveis i etterforskningen har vurdert at det ikke har vært grunnlag eller behov for pågripelse, uten å utdype hvorfor. 

– Kan det påvirke folks rettsoppfatning? 

– Det er jo et tema man må ha med seg og vurdere. Det kan man også ta opp til ny vurdering, sa Nessimo til TV 2 tirsdag. 

Read Entire Article