Kilde til TV 2:
Etter at Hamas angrep Israel den 7. oktober i fjor, sitter fortsatt 101 gisler fanget på Gazastripen. Nå vil regjeringen ta drastiske grep for å få dem hjem.
I nesten 400 dager har 101 israelere vært fanget på Gazastripen, etter at de ble kidnappet av Hamas for over et år siden. I like mange dager har israelske innbyggere demonstrert for å få hjem gislene.
Flere mener at regjeringen har gjort en for dårlig jobb med å sikre gislenes løslatelse.
Nå er imidlertid regjeringen trolig ikke langt unna å lande en avtale som kan være med på å løslate flere gisler – men det blir nok dyrt.
– Vil tilby en avtale
Flere israelske medier meldte tirsdag at statsminister Benjamin Netanyahu har satt en sum på millioner av dollar for hvert gissel som sitter fanget på Gazastripen.
Den israelske avisa Ynet siterer anonyme kilder på at beløpet kan dreie seg om så store summer som fem millioner dollar.
Men hvor skal disse pengene?
Jo, de skal gå til palestinske familier på Gazastripen som – ifølge Israel – holder gisler fanget. Utbetaling av pengene betinger at palestinerne løslater gislene.
Det får også TV 2 bekreftet av en sentral rådgiver og strateg i den israelske regjeringen.
– Hamas nekter å løslate de 101 israelske gislene, noe som har ført til at Netanyahu går over Hamas sine ledere, og tilbyr de familiene som holder gisler på Gaza en avtale, forteller vedkommende til TV 2.
Må trolig ut med milliarder
Personen sier at avtalen i korte trekk går ut på å «ignorere Hamas, slippe gislene man holder i hjemmet sitt fri, og bli belønnet». Vedkommende kan ikke kommentere hvor stort beløpt det dreier seg om, eller når en slik ordning eventuelt ville blitt vedtatt eller offentliggjort.
Dersom beløpet på fem millioner dollar per gissel er reelt, risikerer altså den israelske regjeringen å måtte betale 505 millioner dollar for å få løslatt alle gislene – rundt 5,5 milliarder norske kroner.
Hamas fnyser av forslaget
TV 2 har forelagt opplysningene for Hamas sin utenrikspolitiske talsperson, Bassem Naeem, som mener Netanyahu heller burde bruke pengene på noe annet.
– Netanyahu kan heller besøke en kafé med kona si, og nyte en kopp kaffe for de pengene, sier Naeem til TV 2.
Han mener at palestinerne kun kjemper for friheten til sitt eget land, og har lite tro på at en slik løsning kan få en slutt på krigen.
Ekspert: – Vil utsette seg for enorm fare
Håpet er imidlertid at de offisielle våpenhvile- og gisselforhandlingene skal få ordentlig fart når presidentvalget i USA er avgjort. Da håper meklere å møtes ved forhandlingsbordet igjen, og få med seg den nye presidenten på laget.
USAs nåværende president, Joe Biden, har også lovet å få på plass en avtale som sikrer gislenes løslatelse innen slutten av hans embetsperiode den 20. januar, ifølge Axios.
Men dersom det ikke skulle føre noen vei – som forhandlingene så langt ikke har gjort – har altså Israel en plan B i form av å «kjøpe» gislenes frihet.
Det er imidlertid usikkert hvordan en slik strategi vil fungere, ifølge Erik Skare, som er Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo.
– For det første er det en enorm motstand mot Israel i den palestinske befolkningen, og særlig etter over ett år med brutal krigføring som nå undersøkes om kan være folkemord, sier Skare til TV 2.
Han synes det er vanskelig å se for seg at familier som vet om eller holder gisler fanget, skulle være tilbøyelige for å gå med på en slik avtale.
– For det andre er det vanskelig å gjøre i praksis. En eventuell familie som betales av Israel for å frigi gislene uten tillatelse fra Hamas, vil sees på som kollaboratører med okkupasjonsmakten, og vil derfor utsette seg selv for enorm fare, forklarer han videre.
Dersom en slik transaksjon skulle finne sted, mener Skare at det også må innebære en evakuering av gitt familie fra Gaza.
– Noe som er vanskelig å tenke seg, konkluderer han.