Vikingskip skal flyttes 100 meter – koster 550 millioner

1 month ago 20



FLYTTES: Ett av vikingskipene avbildet i januar 2023 i forbindelse med byggestart. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flyttingen av vikingskipene på det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy i Oslo blir dyrere enn først antatt, skriver NRK.

fredag 23. august kl. 08:45

I fjor ble det kjent at gulvet i det gamle museet ikke tåler vekten av skipene når de skal flyttes. Dermed må skipene fraktes gjennom luften i kranbaner, noe som har ført til en dobling av kostnadene.

– Vi må huske at dette prosjektet er et nybrottsarbeid, sier prosjektsjef i Statsbygg Lars Christian Gomnæs til NRK.

Høsten 2022 ble det anslått at å flytte skip 100 meter ville koste 269 millioner kroner. I tillegg til flyttingen av tre vikingskip og tre vikingsleder, inkluderer prislappen materiell, trening og testing av utstyr.

Nå blir kostnadene nærmere 550 millioner kroner på grunn av det nye kranarbeidet.

Mangel på erfaring med denne typen arbeid har også bidratt til den grove feilberegningen, ifølge Statsbygg som er byggherre for prosjektet.

NYTT MUSEUM: Byggingen av det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Bildet er tatt i sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

For å finansiere de økte kostnadene har Statsbygg fått hente penger som kulturhistorisk museum og direktør Aud Tønnessen sier til NRK at de gjerne skulle brukt på andre ting.

Forskings- og høgare utdanningsminister, Oddmund Hoel, forsikrer derimot at feilberegningen ikke vil gå ut over andre prosjekter.

Flyttingen av skipene skal etter planen starte i september 2025, og museet er ventet å åpne for publikum i slutten av 2027.

Det nye museet skal bestå av to deler, det nåværende vikingskiphuset og en ny del som nå er under oppføring. Arbeidet med råbygget til den nye delen er allerede i gang.

Det nye Vikingtidsmuseet, som skal huse vikingskipene fra Oseberg, Gokstad og Tune, har vært under planlegging siden 2015. Statsbygg skriver på sine nettsider at museet skal bli «Norges nye verdensattraksjon».

Read Entire Article