Viking-talent (19) fikk fotballdrømmen knust – oppdaget hjertefeil

1 month ago 23



– Hjertefeilen ble oppdaget helt tilfeldig på en medisinsk sjekk i begynnelsen av mars. Jeg har aldri kjent på problemer, sier 19 år gamle Jone Berg.

Han fikk spilt én kamp for A-laget til Viking før den tøffe beskjeden kom:

Han kan ikke fortsette med toppidrett.

– Det er blytungt, for du hadde aldri sett det for deg. Du tenker «endelig er jeg på A-laget, jeg er på vei til å nå drømmen min». Det er selvfølgelig utrolig synd.

– Livsfarlig å drive med det du elsker

Berg har en diagnose som kalles hypertrofisk kardiomyopati (HCM).

– En muskel inne på hjertet er tre centimeter for stor. Det er en god del, kan du si. Man kan ikke gjøre inngrep fordi det er for risikabelt, sier han.

Å kombinere HCM og eliteseriefotball er i praksis umulig.

Jone Berg

Berg prøvde å forberede seg så godt som mulig på en dårlig beskjed.

Foto: Maja Mathisen / NRK

– Hvis jeg har makspuls ofte og pusher hjertet på en daglig basis, kan det føre til rytmeforstyrrelser og eventuelt en hjertestans.

19-åringen ble lagt inn på sykehus, der det ble tatt flere tester. Han prøvde det han kunne på å forberede seg på verst tenkelig beskjed.

– Men det er likevel utrolig tungt å høre det fra en lege som sier det til fjeset ditt: du er nødt til å legge opp. Det er livsfarlig å drive med det du elsker.

Det er ikke første gang HCM har skapt trøbbel for idrettsutøvere.

I 2012 kollapset den 23 år gamle Bolton-spilleren Fabrice Muamba på banen under en kamp i 2012. Han var klinisk død i 78 minutt og fikk 27 elektrosjokk før hjertet slo igjen.

Det ble senere påvist at Muamba hadde HCM.

Vil fremme viktigheten av medisinsk sjekk

Det er viktig for Berg å være åpen om grunnen til at han legger opp.

– Jeg har lyst til å fremme hvor viktig det er med medisinsk sjekk for idrettsutøvere. Hvis jeg hadde vært juniorspiller i ett år til og ikke fått den sjekken, så kunne det gått veldig galt. Det er viktig at alle utøvere sjekkes før man driver med toppidrett, sier Berg.

Hjertespesialist og kardiolog Stein Ørn sier at det for tiden utvikles retningslinjer for undersøkelse av idrettsutøvere i Norge.

– Hjertestans hos idrettsutøvere er sjeldent, men vi ønsker å finne ut om det er mulig å redusere risiko for plutselige dødsfall hos idrettsutøvere. Det som er viktig er at dersom du har symptomer på hjertesykdom eller opphopning av hjertesykdom i familien bør du undersøkes dersom du skal drive idrett med høy fysisk belastning. Selv om du er i ung alder, mener Ørn.

Overlege Stein Ørn, åpning av Needed.

Hjertespesialist og kardiolog, Stein Ørn.

Foto: Tomine Walmsness / NRK

Han forklarer at det kan være ulemper med å gjøre slike medisinske sjekker på alle idrettsutøvere.

– Utfordringen er risiko for feilvurderinger. Derfor er det viktig at de som gjør vurderingene har den nødvendige kompetansen. Det er også en betydelig samfunnsmessig kostnad om man skal sjekke store grupper med utøvere med liten risiko for hjertestans. Samtidig er det viktig at man finner de som har økt risiko for hjertestans, forklarer Ørn.

Holder fast i fotballen

Berg understreker at han har fått utrolig god støtte av dem rundt ham.

– Jeg blir rørt av å snakke om det, rett og slett. Lagkamerater, familie, venner, støtteapparat – alle har stilt opp. Det har betydd utrolig mye.

Planen til Berg er å være med på A-laget ut året, før han etter hvert ønsker å studere fysioterapi.

– Jeg kommer til å savne det å være en del av et lag og en spillergruppe. Og det kan jeg på mange måter holde litt fast på i fysioterapien.

Publisert 27.09.2024, kl. 18.14

Read Entire Article